Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Olmert, Abdullah Planını reddetti

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Mart 2002’de Lübnan’ın başşehri Beyrut’ta düzenlenen Arap Birliği zirvesinde kabul edilen Arap inisiyatifinin Filistinlilerle müzakerelere temel teşkil etmeyeceğini söyledi. Yediot Aharonot gazetesinde, Olmert’in Ürdün’ün başşehri Amman’da Kral Abdullah’ın sarayında Suudi Arap yetkililerle görüştüğü öne sürülen haberde, bu görüşmede Olmert’in sadece Rusya, ABD, AB ve BM’den oluşan Orta Doğu Dörtlüsü’nün ortaya attığı son uluslararası barış planı yol haritası temelinde Filistinlilerle müzakere edilebileceğini söylediği belirtildi.

Haberde, Olmert’in ayrıca, haziran ayında Gazze Şeridi’nde kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılmadığı ve Filistin hükümetinin başında Hamas yer aldığı müddetçe hiçbir harekette bulunmayacağını da ifade ettiği kaydedildi. İsrail Konut Bakanı Meir Şetrit, İsrail-Filistin anlaşmazlığının çözüme kavuşması için, İsrail’in Arap barış inisiyatifini kabul etmesi gerektiğini söylemiş ve “Tehlikenin üstesinden gelmek lâzım, bununla şunu demek istiyorum; ılımlı Arap ülkelerinin barış inisiyatifi olan, Suudi Arap inisiyatifini kabul etmek gerek” demişti.

Arap barış inisiyatifi, İsrail’in Haziran 1967’de işgal edilen topraklardan çekilmesi karşılığında İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini öngörüyor.

2003 yazından beri “ölü” durumda bulunan yol haritası ise bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngörüyor.

Peretz’den Filistinlilere şantaj

Bu arada, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, aylardır verilmeyen ve Filistin Yönetimi adına İsrail tarafından tahsil edilen fon ve vergilerin serbest bırakılmasında anahtar şartın, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması olduğunu söyledi. Peretz, İsrail’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Kudüs’teki David Citadel otelinde görüştü. Peretz, görüşmede, “Filistin fonlarının serbest bırakılmasının anahtarı, Gilad Şalit’in evine dönmesidir” dedi, ayrıca Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik Kassam füzeleri saldırılarının durmasının da aralarında bulunduğu bazı koşulları bulunduğunu aktardı.

/ KUDÜS

06.10.2006


 

Kamboçya Başbakanı Sen: ‘Aman arkamdan darbe yapmayın’

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, gelecek hafta yapacağı Avustralya gezisi sırasında ülkesinde komşu Tayland gibi darbe yapılmaması uyarısında bulundu.

Kamboçya radyosunun haberine göre, dün yurt içi gezisi sırasında açıklama yapan Hun Sen, benzer bir darbenin ülkesinde mümkün olmadığını söyledi.

Hun Sen, Pazar günü 6 günlük Avustralya ziyareti için ülkeden ayrılacağını belirterek, “Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra, Bangkok’ta kendisini yerinden eden darbe yapılırken Birleşmiş Milletler’deydi. Kamboçya’daki mevcut durum hakkında hata yapılmasın, burası farklı” dedi. Kamboçya’da 1970 yılında Kral Norodom Sihanuk yurt dışındayken askerî darbe yapıldığını hatırlatan Hun Sen, yeniden böyle bir darbe yapılmasına izin vermeyeceğini ifade etti.

Hun Sen, Tayland’daki olayların bu ülkenin iç işi olduğunu ve darbenin ardından geçici başbakanlığa getirilen Surayud Chulanont’a kutlama mesajı gönderdiğini belirtti.

Tayland’da, Başbakan Thaksin Shinawatra’nın BM Genel Kurulu için New York’ta bulunduğu 19 Eylülde ordu yönetime el koymuştu.

/ PHNOM PENH

06.10.2006


 

Olmert, Suudilerle İran’ı görüştü

Yediot Aharonot gazetesi, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in “son haftalarda” Ürdün Kralı Abdullah’ın Amman’daki sarayında Suudi Arap yetkililerle bir araya geldiğini yazdı.

Haberde, görüşmenin Kral Abdullah ve İsrail istihbarat servisi MOSSAD’ın Başkanı Meir Dagan tarafından düzenlendiği ve Olmert’in Amman’a gece helikopterle getirildiği belirtildi. Olmert’in yanında, yardımcısı Yoram Turbowicz ve Askeri Ataşe General Gadi Shamni’nin bulunduğu belirtilen haberde, görüşmenin birkaç saat sürdüğü ve

İran’ın nükleer faaliyetleri ve bölgede “Şii terörizmi propagandası” gibi konuların ele alındığı kaydedildi. Haberde, Olmert ve isimleri açıklanmayan Suudi Arap muhataplarının İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak iki ülke istihbaratları arasında işbirliğinin devamına karar verdiği de öne sürüldü. Olmert’in, daha önce de Suudi Arap yetkililerle görüştüğü bildirilmiş, ancak bu haber Suudi Arabistan tarafından yalanlanmıştı.

İsrail ile Suudi Arabistan’ın hiç diplomatik ilişkisi olmadı.

/ KUDÜS

06.10.2006


 

Hamburg başbakanından cami ziyareti

Hamburg Eyaleti Başbakanı Ole von Beust kentteki bir camiyi ziyaret etti.

Camiyi gezerek yetkililerden faaliyetleri hakkında bilgi alan Beust, burada yaptığı açıklamada, Hamburg eyaletinde Hristiyanlara ve Yahudilere çeşitli yasal haklar verilmesini öngören “devlet sözleşmelerinin” bir benzerini Müslümanlarla da hazırlamak için görüşmeler yapacaklarını söyledi. Hamburg Eyaleti Başbakanlığının bir sözcüsü, görüşme muhataplarının henüz belirlenmediğini açıklarken, kentteki çeşitli İslâmî kuruluşlar karardan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. “Devlet sözleşmesi”nin gerçekleşmesi durumunda Almanya’da ilk kez bir eyalet Müslümanlarla yasal bir sözleşme imzalamış olacak. Böyle bir anlaşma, imamların eğitimlerini, okullarda İslâm dersi verilmesini ya da Müslüman mezarlıkların kurulmasını düzenleyebilir.

/ BERLİN

06.10.2006


 

Şaron’dan sonra Bush da duvar örüyor

ABD’nin, Meksika sınırında yasa dışı göçü önlemek amacıyla yüzlerce mil uzunluğunda duvar inşa etmesini öngören yasa tasarısının Başkan George Bush tarafından onaylandığı bildirildi.

Cumhuriyetçilerin, 7 Kasımda yapılacak Kongre seçimleri öncesinde yürürlüğe sokmak istediği bu yasa uyarınca, sınırdaki duvar ve diğer bariyerler için yaklaşık 1,2 milyar dolar harcanacak. Bu para, 11 Eylül saldırılarından sonra hazırlanan iç güvenlik programları için ayrılan 33,8 milyar dolarlık paketten sağlanacak. Meksika önceki gün, ABD’nin ortak sınıra 1200 kilometrelik duvar inşa etme kararını kınamış ve bunun iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceğini bildirmişti. Her yıl Meksika ile ABD arasındaki sınırdan 500 bin Meksikalı ve Latin Amerikalının ABD’ye kaçak girdiği ve ABD’de kaçak yaşayanların sayısının 11 milyon civarında olduğu belirtiliyor.

/ SCOTTSDALE

06.10.2006


 

İslâma karşı savaşa Yahudiler de çağrıldı

Belçika’nın aşırı sağcı partisi Vlaams Belang’in lideri Filip Dewinter, Yahudilerin “İslam’a karşı” savaşa katılmaları çağrısında bulundu.

İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre Dewinter, Belçika’nın Antwerp şehrinde yaşayan 20 bin kadar Yahudiyi “radikal İslâm, köktendinci” gibi “düşmanlara” karşı “tabiî ortak” olarak gördüğünü söyledi.

Irkçı Vlaams Belang partisinin bu haftasonu yapılacak yerel seçimlerde oyların üçte birini kazanmasını ve Antwerp’in en büyük partisi olarak çıkması bekleniyor. Dewinter, göçmenlere sınırlama getirilmesini, entegre olamayan göçmenlerin sınırdışı edilmesini ve Belçika’nın Flemence konuşan bölgesinin bağımsızlığını istiyor.

/ LONDRA

06.10.2006


 

Hamas’dan Abbas’a örtülü tehdit

Filistin’de iktidardaki Hamas, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’dan hükümette iktidar paylaşımına ilişkin görüşmeleri yeniden başlatmasını istedi, aksi takdirde diğer seçenekleri kullanacağı tehdidinde bulundu.

Hamas, Abbas’ın görüşmelerin çöktüğünü söylemesinden sonra yaptığı açıklamada, “Devlet Başkanına süregelen krizle başa çıkacak açık seçeneklerimiz olduğunu hatırlatmak isteriz, ancak biz ulusal uyum içindeki bir seçeneği tercih ediyoruz” ifadesini kullandı. Hamas, Abbas’ı bir anlaşmaya varılması çabalarını sabote edecek yeni şartlar dikte etmekle de suçladı. Seçeneklerin neler olduğu belirtilmeyen açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Filistinlilerin birlik içinde olmasını önlemeye çalışmakla suçlandı ve Abbas ile El Fetih hareketi üyeleri, Rice ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle eleştirildi.

Bu arada, Hamaslı milletvekili Yunis El Astal, Gazze’nin Han Yunus şehrindeki evine düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtuldu.

/ GAZZE

06.10.2006


 

Sarkozy ve Merkel AB’den soğutuyor

İngiltere’de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times (FT), Türkiye’ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık öneren Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa İçişleri Bakanı Sarkozy’nin AB Temsilcisi Olli Rehn tarafından “sorumsuzca” davranmakla suçlandığını yazdı.

Gazete, imtiyazlı ortaklık bahsinin, Türkiye’yle üyelik müzakerelerine başlamış olan AB’nin güvenilirliğini yıprattığını ve Türkiye’den talep edilen siyasî reformların arkasındaki itici gücü zayıflattığını kaydetti. FT, en başta Almanya, Fransa ve Avusturya olmak üzere Batı Avrupa’nın merkez sağ siyasetçileri arasında Türkiye’ye tam üyelik tanınmaması görüşünün popüler olduğuna dikkat çekti. Gazete, Almanya Başbakanı Merkel’in bu seçenekten yana olan tercihini üstü örtülü tuttuğunu aktardı. Bu arada, Ocak ayında AB’nin dönem başkanlığını devralacak olan Alman lideri Angela Merkel iki günlük Türkiye ziyaretine dün başladığı.

/ LONDRA

06.10.2006


 

Olmert’i eleştiren komutan azledildi

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’u Lübnan savaşıyla ilgili olarak eleştirip istifalarını isteyen Kara Kuvvetleri Komutanı General Yiftah Ron Tal görevinden azledildi.

06.10.2006


 

Sahura kadar teravih

Ramazan'ın manevî havasını soluyan Pakistan’da bütün camilerde teravih namazları hatimle kılınıyor, buna rağmen camilerdeki doluluk dikkat çekiyor.

Kadir Gecesinden sonraki üç günde ise yeniden hatim yapılıyor. Bu günlerde teravih namazları sahura kadar uzuyor.

06.10.2006


 

Hayalî zafer kutlamalarına 30 milyon $

Bush'un imzalamak üzere olduğu 2007 ABD savunma bütçesinde, Irak ve Afganistan'da elde edilecek müstakbel zaferlerin kutlanması için 20 milyon dolarlık pay öngörülüyor.

Kongrenin geçen hafta kabul ettiği bütçe yasasında, başkanın bu ülkelerde kazanılacak zaferler için resmî bayram günü ilân edebileceği belirtiliyor.

06.10.2006


 

KKTC’de yeni hükümet güvenoyu aldı

KKTC’de, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer başkanlığında kurulan CTP-Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) koalisyon hükümeti Cumhuriyet Meclisi’nden güvenoyu aldı.

Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu başkanlığında toplanan Genel Kurul’da yapılan güven oylamasında hükümet için 28 kabul, 2 ret oyu verildi. Oylamada, Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Mustafa Akıncı ile Bağımsız Milletvekili Erden Özaşkın “ret” oyu kullandı. Oylamaya katılmayan CTP Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu’nun ise rahatsız olduğu öğrenildi. Hükümeti protesto eden ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 13, Demokrat Parti’nin (DP) 6 milletvekili meclis toplantısına dünde de katılmadı.

/ LEFKOŞA

06.10.2006


 

Stresi yenmek için çay için

Düzenli olarak siyah çay içmenin, stresin hızlı biçimde yenilmesine yardımcı olduğu bildirildi.

Psychopharmacology dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde, 6 hafta boyunca günde 4 bardak çay içen erkeklerde çay yerine başka bir içecek tüketenlere oranla stres hormonu kortizol seviyesinin daha düşük olduğu tesbit edildi.

İngiliz bilimadamlarının yaptığı araştırma bu kişilerin stres seviyelerinin yükseltilmesi için verilen görevlerden sonra büyük bir rahatlama hissettiklerini gösterdi.

Araştırmanın yazarlarından, London College Üniversitesi’nde Epidomoloji ve Kamu Sağlığı bölümünde görevli Andrew Steptoe, araştırmanın sonuçlarının önemini vurgulayarak, akut stresin yavaş atlatılmasının koroner kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarla bağdaştırılma riskinin yüksek olduğuna dikkati çekti. Steptoe, çayın stres hormonunun normal seviyeye gerilemesine yardımcı olduğunu ifade etti.

/ LONDRA

06.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004