Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Ağar: Sözlerimin arkasındayım

Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’ın, Milliyet’e dün yaptığı değerlendirmede, DYP lideri Mehmet Ağar’ın, PKK sorunuyla ilgili olarak “dağda silah yerine ovada siyaset”, “annelerin hassasiyeti” biçiminde özetlenecek açıklamalarını “talihsiz” olarak nitelemesi ve kınaması gündemde geniş yer tuttu.

Org. Büyükanıt, Ağar’ın, “ovada siyaset” çağrısını bir “genel af çağrısı” olarak nitelemiş ve “şiddetle” kınadığını belirterek, “Dağdan inen nasıl siyaset yapacak?” diye sormuştu. Org. Büyükanıt, ayrıca Ağar’a, “Anaların feryadını duyduğunu söylüyor, herhalde cumartesi annelerinin feryadını kastediyor” serzenişinde bulunmuştu.

‘Anneleri ayıramayız’

DYP lideri Mehmet Ağar, dünkü görüşmemizde, Org. Büyükanıt’ın eleştirilerini değerlendirirken, “Bizim askerlerle polemiğe girme gibi bir düşüncemiz yok” dedikten sonra, Org. Büyükanıt’ın konuşmalarını detaylı biçimde incelemediği izlenimi edindiğini söyledi. Ağar şöyle devam etti:

“Eğer yaptığım konuşmaların metinleri tam olarak okunur ve detaylı olarak incelenirse bu sonuçların çıkmadığı anlaşılır. Sanıyorum Büyükanıt Paşa da, CHP lideri Baykal da konuşma metinlerimin tamamını detaylı biçimde okumamışlar.”

Ağar, “anneler”le ilgili olarak Org. Büyükanıt’ın “Herhalde cumartesi annelerinin feryadını kastediyor” sözlerine karşılık şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ben şehit asteğmenin annesinin sözlerini hatırlattım. Ama biz evladını kaybetme endişesiyle feryat eden anneler arasında ayrım yapmayız. Yüreği evladını keybetme korkusuyla yanan anneler arasında nasıl ayrım yaparsınız?”

Ağar, evladını kaybetme korkusu yaşayan annelerin feryadına siyasetçilerin kulak kapamayacağını yineledikten sonra, konuşmasının amacını da, “Yeni ölümler olmasın” biçiminde özetledi; “Bütün gayretimiz budur” diye ekledi.

Genel af çağrısı

Ağar, “dağda silah yerine ovada siyaset” sözlerini Org. Büyükanıt’ın “genel af çağrısı” olarak değerlendirmesine yönelik olarak da şöyle konuştu:

“Af nedir ben iyi bilirim. Af toplumsal bir talep haline gelmedikçe olmaz. Önce toplumsal iklimin oluşması gerekir.”

Ağar, “ovada siyaset” çağrısının bundan sonrası için çocukların dağa çıkmasını önlemeye yönelik bir yaklaşım olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

Dağ-ova bağlantısı

“Dağla ova arasında bir devri daim ilişkisi var. Ben dağla ova arasındaki bu bağlantıyı kesmeye dönük konuştum. Dağa çıkılmasın diye konuşuyorum. Dağla ova arasındaki ilişkiye biz bu yaklaşımla çomak soktuk. Bu PKK’nın beslenmesini kurutacak bir yaklaşımdır.”

Ağar, siyasetçi olarak bu sorunlara çözüm üretmenin sorumluluk gereği olduğunu da anımsattı ve yaklaşımını şöyle özetledi:

“Müşterek vatan”

“Benim konuşmalarım iyi okunursa şunu söylediğim görülür: Müşterek vatan iradesiyle sorunları çözeceğiz. Müşterek vatan vurgusu yaklaşımımı ortaya koyar. Türkiye, sorunlarını bu yaklaşımla aşabilir.”

Ağar, CHP lideri Baykal’ın, PKK konusunda uluslararası yeni bir senaryonun adım adım uygulanmakta olduğunu, bu senaryonun ortasında da Başbakan Erdoğan’ın bulunduğunu, senaryonun uygulanması için muhalefetten destek arandığını ve isim vermeden bu desteğin son dönem açıklamalarıyla Ağar tarafından verildiğini ima eden değerlendirmelerine de şu yanıtı verdi:

“Sayın Baykal da benim konuşmalarımı detaylı biçimde incelememiş. Ben tam da Baykal’ın ifade ettiği yeni senaryoyu çökerten bir yaklaşım gösterdim. Bu senaryoyu bozmuş oldum. Keza, ‘Cumhurbaşkanlığına çıkalım da ondan sonrası Allah kerim’ planını bozuyoruz. Sayın Baykal’ın bunu görmesi lazım, bunun için de konuşma metinlerimi iyi incelemesi gerekir.”

‘Sözlerimin arkasındayım’

Ağar, sözlerinin arkasında olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

“Ben ne söylediğimi iyi biliyorum. Üzerinde düşünülmüş, araştırmalara, çalışmalara dayandırılmış sözlerdir. Sözlerimin arkasındayım. Biz demokrasi ve millet tarafındayız. Ve bulunduğumuz yerde duruyoruz. Yaklaşımımız halk tarafından geniş kabul görmüştür.”

Milliyet, 15.10.2006

Fikret BİLA

16.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Sözlerimin arkasındayım

  O zat demokrasi demek...

  Çözümü makulde sunmayı deniyor

  Ağar’ın değişen imajı

  Tutarlılık herkese lâzım değil midir?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004