Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

O zat demokrasi demek...

Asker sivil siyasete müdahaleye başlayınca nerede duracağının garantisi yoktur. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın DYP Lideri Mehmet Ağar’ı doğrudan hedef alan açıklamaları bunun bir göstergesi.

Büyükanıt gazetelerin Ankara bürolarıyla farklı bir ilişki içinde. Görüşlerini ya susup gözleriyle anlatıyor veya yazılı bir metinle bürolara iletiyor.

Susarak gözleriyle anlattıklarına Hürriyet’e yaptığı değerlendirmelerde tanık olmuştuk. PKK’nın şehit cenazelerine yönelik planlarıyla ilgiliydi sessizce anlattıkları.

Bu kez de yazarak veya telefonda birine yazdırarak anlatmış herhalde. İster susarak gözleriyle anlatsın, isterse yazılı metin yollasın, yaptığı anti-demokratiktir, dünyanın gidişatına terstir.

Türkiye eğer gerçek bir demokrasi olacaksa, asker kendini doğrudan ilgilendirmeyen konularda açıklama yapmayacak, siyasete müdahale anlamına gelen tavır ve tutumlardan kaçınacaktır.

Hem tam demokratik bir ülke olduğumuzu iddia edecek hem de askere siyasete müdahale hakkı verecek olursanız, ne deve ne kuş olan bir sistem yaratmış olursunuz.

Mehmet Ağar, halkın oylarıyla göreve gelmiş, Türkiye’nin sorunlarına sivil çözümler üretmek için ulusal irade tarafından yetkili kılınmış, meşru temeli olan bir siyasetçidir.

Onun siyasi konularda ki muhatabı diğer parti liderleri ve sözcülerdir, Genelkurmay Başkanı değil.

Ağar, askerin siyasete müdahalesini, bu müdahale karşısında suskun kalan iktidarı eleştirme hakkına sahiptir ama bu sözlerinden dolayı Genelkurmay Başkanı’nın ona yönelik bir açıklama yapma hakkı yoktur.

Vardır diyenler ya demokratik ilkeden habersizdir ya da bu ülkede bizim farkında olmadığımız bir rejim değişikliği gerçekleştiğini iddia etmektedir.

Türkiye, Avrupa standardında bir demokratik rejim hedefliyorsa askerlerin de yeni oyunun kurallarını bilmeleri ve bu kurallara uymaları kaçınılmazdır.

Eğer siyasi parti liderleri fikirlerini Genelkurmay karargâhına göre açıklayacak veya konuşmak için Genelkurmay’dan izin almak zorunda kalacaksa o rejimin adı demokrasi olmaz. O rejimin adı Mısır’ın yarı resmi gazetesi E-lAhram gibi bir şey olur.

Dağdaki militanların ovaya indirilip siyasete sokulması konusunda öneride bulunmak veya affa karşı çıkmak sivil siyasetin işidir. Siyasetçi bu tavrıyla seçmenin karşısına çıkar ve oy ister. Halk kimin fikirlerini kendisine yakın hissederse gider ona oy verir.

Asker bu tip konulardaki görüşlerini yetkili kurumlarda açıklayabilir. Yoksa kalkıp siyasi bir parti lideri gibi halkın meşru temsilcilerini hedef alan, onların politik önerilerini eleştiren açıklamalarda bulunamaz, bulunmamalıdır.

Herkes demokrasinin kurallarıyla yaşamaya alışmalıdır.

Sabah, 15.10.2006

Ergun BABAHAN

16.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Sözlerimin arkasındayım

  O zat demokrasi demek...

  Çözümü makulde sunmayı deniyor

  Ağar’ın değişen imajı

  Tutarlılık herkese lâzım değil midir?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004