Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kur'ân kursları denetim yorgunu

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Kur’ân kurslarının en çok denetlenen kurumların başında geldiğini söylerken, kurs yöneticileri son dönemde neredeyse her gün müfettiş geldiğini belirtiyorlar.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ''Din; ortak bağın, sevginin, kardeşliğin aracı olursa herkes rahat eder, kavganın ve çekişmenin aracı olursa rahatsızlık doğar'' dedi.

Basın mensuplarıyla Diyanet İşleri Başkanlığındaki iftar yemeğinde bir araya gelen Bardakoğlu, medyada magazin üslubuyla dini konuların tartışılmasının son bulduğunu belirterek, sorumluluk duygusuyla davranan gazetecilere teşekkür etti.

Dinin, herkesin ortak değeri olduğunu belirten Bardakoğlu, ''Tıpkı, Cumhuriyetimiz, bayrağımız, vatanımız gibi... Bu nedenle dini konuların ciddiyetle ele alınması günlük tartışmaların uzağında tutulması önemli'' dedi.

Dinin; ortak bağın, sevginin, kardeşliğin aracı olması halinde herkesin rahat edeceğini, kavganın ve çekişmenin aracı olması durumunda ise rahatsızlık doğacağını kaydeden Bardakoğlu, bugüne kadar çekişme konusu yapılan kavramlar hakkında toplumda mutabakat oluştuğunu, laiklik, Cumhuriyetin temel ilkeleri, çağdaş yaşamın gerekleri gibi konuların özümsendiğini söyledi.

Bardakoğlu, Batı'nın, İslam konusundaki bir takım ön yargılarını gidermeye, Müslüman ülkelere ise Türkiye'deki dindarlığın ve Müslümanlığın özgün bir yeri olduğunu anlatmaya çalıştıklarını dile getirdi.

DİN GÖREVLİSİ AÇIĞI

Türkiye genelinde 77 bin'e yakın cami bulunduğunu, bunların 15 bin'inin din görevlisi bulunmadığını ifade eden Bardakoğlu, 2007 yılındaki en önemli hedeflerinden birinin kadro açığını kapatmak olduğunu kaydetti.

Kurumdan her yıl yaklaşık 2 bin kişinin emekli olduğunu, 500-600 kişinin de başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere başka kurumlara geçtiğini bildiren Bardakoğlu, ''Bırakın açığı doldurmayı, açık vermemeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Camilerin ihtiyaca cevap verecek şekilde, planlı olarak yapılmadığına dikkati çeken Bardakoğlu, göç alan bazı yerleşim yerlerinde az sayıda cami bulunduğunu, buna karşı az nüfuslu yerlerde ise cami sayısının fazla olduğunu ifade etti.

Camilerin estetiğine ve çevre düzenlemesine de önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Bardakoğlu, cami müştemilatında ekonomik kaygılar yerine sosyal ve kültürel amaçların ön plana çıkarılması gerektiğini belirtti.

Bardakoğlu, Diyanet bütçesinde cami yapımı ve camilerin elektrik ve tamir giderleri için ödenek olmadığını bildirdi.

Kur'ân kursları

Kur'ân kurslarını yaz ve kış Kur'ân kursları olmak üzere ayrı ayrı değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Bardakoğlu,Türkiye genelinde 55-60 bin camide yaz Kur'ân kursu verildiğini, 12 yaşını bitirmiş çocukların bu kurslarda temel dini bilgilerle namaz sürelerini öğrendiğini söyledi. Bardakoğlu, bu kurslarda kesinlikle Arapça öğretilmediğine dikkati çekti.

Kış Kur'ân kurslarına ise genellikle 15 yaşın üzerindeki genç kızlarla ev kadınlarının devam ettiğini belirten Bardakoğlu, yaklaşık 5 bin 200 kış Kur'ân kursunda temel dini bilgiler ile hafızlık eğitimi verildiğini anlattı. Kur'ân kurslarında da kadro sıkıntısı yaşandığını dile getiren Bardakoğlu, ''Kurslarda halen 3 bin 700 kadrolu, 2 bin 500 sözleşmeli çalışanımız var. Kurs başına bir kişi düşüyor. Bu sayının 2 veya 3 olması gerekir. Öğretmen ihtiyacını fahri öğreticilerle gidermeye çalışıyoruz'' dedi.

Kur'ân kurslarının Türkiye'de en çok denetlenen kurumların başında geldiğini ifade eden Bardakoğlu, kursların yılda 4 ya da 5 kez denetimden geçtiğini söyledi.

Başkanlığın görsel ve yazılı yayınları hakkında da bilgi veren Bardakoğlu, 21. yüzyılın eşiğinde Hz. Muhammed'in sünnet ve hadislerinin değerlendirileceği bir kitap konusunda çalışmaların sürdüğünü, ayrıca çocuklara ve gençlere yönelik VCD'ler hazırlandığını da bildirdi.

Bardakoğlu, kadın hakları ve engelliler konusunda da duyarlılık sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

YURT DIŞINDAKİ DİN GÖREVLİLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığının, yurt dışında şu an bin 600 çalışanının bulunduğunu belirten Bardakoğlu, yurt dışına görevli gönderme konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. İlgili ülkelerin ikna edilmesinin, bu sorunların başında geldiğini söyleyen Bardakoğlu, ''Görevlilerin amacının, oradaki vatandaşların entegrasyonunu sağlamak olduğunu anlatmaya çalışıyoruz'' dedi.

Yurt dışı din hizmetinin önemine değinen Bardakoğlu, ''Eğer bu hizmeti vermeseydik, o vatandaşlarımızı kaybedebilirdik'' diye konuştu.

.

/ ANKARA

18.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sahura kalkmayan Erdoğan hastanelik oldu

  Toplantılar iptal edildi

  Şoför ve korumalar paniğe kapıldı

  İnsan haklarında çifte standart olmaz

  Olli Rehn: 301’in değiştirilmesi en güvenli yol olacak

  Gül'ün 301 tavrında yeni birşey yok

  Yazar Elif Şafak: Tepkilerin asıl amacı Türkiye’nin AB’ye girmesini engellemek

  Meclis çevresinde protesto yürüyüşü

  Kur'ân kursları denetim yorgunu

  Urfa’da Bediüzzaman mevlidi

  Feshane’de Kur’ân coşkusu yaşandı

  “Ret cephesi büyüyor”

  Kâmran İnan da nişanını iade etti

  Ağar: Silâhlar susacak

  Yetimler unutulmadı

  Sağlıkta personel sıkıntısı

  “Cep” yasağı sorunu çözmez

  14 bin komşu bayrama geliyor

  Mikro kredi tüm ülke geneline yayılsın


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004