Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Kemalettin Tuğcu anılıyor

18 Ekim 1996’da vefat eden Kemalettin Tuğcu, vefatının 10. yıldönümünde Çengelköy’deki mezarı başında anılıyor. Ailesi ve Çocuk Vakfı’nın düzenlediği anma törenine çocuk okurlar, yakın dostları, çocuk kitabı yazarları ve kitaplarını yayımlayan yayınevi yetkilileri katılacak.

1902-1996 yılları arasında yaşayan Kemalettin Tuğcu, 360’ın üzerinde çocuk kitabı yazmıştı.

KEMALETTİN TUĞCU

İÇİN NE DEDİLER :

“Kemalettin Tuğcu, çevresine bakan ve çevresinden ilhamını alan bir yazardır. Bu bakımdan onu Ahmet Midhat Efendi, Hüseyin Rahmi Gürpınar çizgisine bağlayabiliriz.”

Prof. Dr. İnci Enginün

“Kemalettin Tuğcu pedagojik değilse, vay halimize! Öyleyse bizlerin, hepimizin bu açıdan sakatlanmış insanlar olmamız gerekiyor. Bunun gerçek olmadığını hepimiz biliyoruz. Sonuç olarak, yapılması gereken şey; hem pedagojik açıdan hem de edebiyat açısından Tuğcu’nun incelenmesidir. Kemalettin Tuğcu, çocuk edebiyatımızın önemli kilometre taşlarından biridir.”

Prof. Dr. Hüsrev Hatemi

“Kemalettin Tuğcu’nun bütün romanlarını okumuştum. Çocuklar için yazmak, öyle sanıyorum ki apayrı bir yetenek gerektiriyor. Böylesi bir yeterliliğim olsaydı, hiç durmaz, çocuk romanları kaleme alırdım. Özellikle de Kemalettin Tuğcu’nunkilere benzesin isterdim.”

Selim İleri

“Ben şöyle düşünmüşümdür hep : Kemalettin Tuğcu’nun romanlarını okuyarak büyüyen insanın, kötü olmasına imkân yoktur gibi bir düşünceye kapılmışımdır. Çünkü doğamızda var olan o temiz, o insancıl, o saf duyguyla bizi daha çok geliştirmiş, bizi daha çok sevgiye yöneltmiştir. Hatta yoksunluklarımızı karşılamakta bize direnç vermiştir. O yüzden Kemalettin Tuğcu’yu okumayan çocuklar sanki eksik gibi gelir bana. Kemalettin Tuğcu, mükâfatını hakkıyla gördü mü görmedi mi bilemem ama en azından eserlerinin bu kadar sevilmesi ve bu kadar çok okunması herhalde mükâfat olarak düşünülebilir.”

Mustafa Ruhi Şirin

“Kemalettin Tuğcu, çocuk edebiyatımızda kendine özgü bir olaydır. Açıkça söylemek gerekirse Türkiye’de hiçbir yazar onun kadar okunur bir yazar olamamıştır.”

Turan Yüksel

18.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Savaşa karşı sinema

  Kemalettin Tuğcu anılıyor

  Türkçe sözlük cep telefonunda

  Setlerde “kaçak” var

  Itri’nin kabrinde bayram tekbiri

  Kızkalesi’nde restorasyon


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004