Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Barış ve birliğe davet

Ramazan bayramı, dünyanın dört bir yanında coşkuyla kutlanırken, Müslümanlar bayram namazı için camileri doldurdu. Basra’da bayram namazı öncesinde konuşan Şeyh Etman Muhammed, Müslümanların birliği için çağrıda bulunarak, “Biz Irak’taki bu kanlı savaşı durdurmak zorundayız. Birlik için savaşmalıyız. Herkes barışın yolunu takip etmeli ve barışı sağlamalıdır. Müslümanlar için merhamet çok önemlidir. Barış için Hz. Muhammed’in yolunu takip etmeli, sadece dürüstlük, barış ve İslâmiyet için çabalamalıyız” dedi. Avustralya’da da Müslümanlar sabah erken saatlerde camilere akın ederek bayram namazını kıldı. Bayram namazı için Sidney’deki camileri dolduran Müslümanlar izdiham yaşadı.

Yürekler bayram namazında birleşti

Oruçla geçirilen Ramazan ayının hemen ardından yedisinden yetmişine bütün Müslümanlar bir ödül gibi gelen bayram namazını kılmak için camilere koştu. Bayramlık elbiselerini giyen çocuklar da babalarının yanında saf tuttu. Camiler, kılınan son teravih namazından sonra bayram namazında da dolup taştı.

Soğuğa rağmen camilerde yer bulamayanlar vatandaşlar dışarıda da olsa namazını kıldı ve hep bir ağızdan tekbir getirdi. Konyada da Bayram Namazı için Mevlana Müzesi yanında bulunan Selimiye Camii’ne gelen binlerce vatandaş, huşu içinde namazını eda etti.

Barışa davet

Basra’da yaşayan Şiiler, bayram namazı için camilere akın etti. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Basra’da da camiler, sabahın erken saatlerinde bayram namazı kılmak isteyenlerin akınına uğradı. Bayram namazı öncesinde konuşan Şeyh Etman Muhammed, müslümanların birliği için çağrıda bulunarak, “Biz ırak’taki bu kanlı savaşı durdurmak zorundayız. Birlik için savaşmalıyız. Herkes Barışın yolunu takip etmeli ve barışı sağlamalıdır. Müslümanlar için merhamet çok önemlidir. Barış için Hz. Muhammed’in yolunu takip etmeli, sadece dürüstlük, barış ve İslamiyet için çabalamalıyız” dedi.

Sidney’de izdiham yaşandı

Avustralya’da Müslümanlar sabah erken saatlerde camilere akın ederek bayram namazını kıldı. Yerel saatle 05.45’de kılınan bayram namazı için Sidney’deki camileri dolduran Müslümanlar izdiham yaşadı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce kişi, Avustralya’nın en büyük camisi Auburn Gelibolu’yu tercih etti.

Türkler’e ait Auburn Gelibolu Camii’ni tıka basa dolduran Müslümanlar, namaz öncesi bayram hutbesini dinledi. Türkler’in yanı sıra Ortadoğu ve Afrika kökenlilerin de kalabalık bir grup olarak geldiği camide bayram namazının arkasından ilahiler ve dualar okundu.

Sofya’da camiler doldu taştı

Ramazan Bayramı, 2 milyona yakın Müslümanın yaşadığı Bulgaristan’da da coşkuyla kutlanıyor. Başşehir Sofya’da ve Türklerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde camiler, bayram namazı sırasında doldu taştı. Şehirde ibadete açık tek cami olan Banya Başı Camisinde kalabalık yüzünden yüzlerce kişi, bayram namazını avluda kılmak zorunda kaldı. Namazdan sonra çoğu Türk binlerce Müslüman bayramlaştı. Türklerin yoğunlukta yaşadığı Kırcaali, Şumnu, Rusçuk, Dobruca, Silistre, Razgrad, Targovişte, Varna ve Burgaz bölgelerinde de bayram namazına büyük ilgi oldu. Bu bölgelerdeki belediyeler, Ramazan Bayramı dolayısıyla çeşitli faaliyetler de düzenledi.

Bakü’de bayram namazı iki kez kılındı

Ramazan Bayramı, Azerbaycan’da da coşkuyla kutlanıyor. Bakü’deki Türk vatandaşları da, sabah saatlerinde Türk şehitleri adına kurulan Şehitlik Camisinde bir araya gelerek Bayram namazını kıldı. Önceki bayramlara göre daha büyük bir kalabalığın katıldığı bayram namazı sırasında, çevre yolundaki araç trafiğinde sıkışıklık meydana geldi. Cami ve bahçesindeki yerin darlığı sebebiyle, bayram namazı iki kez kılındı. Bayram kutlamaları kapsamında namazdan sonra mezarlıklara giderek yakınları için dua okuyan Bakülüler, ihtiyaç sahiplerine şekerleme, ekmek ve benzeri yiyecekler dağıttı.

Bağdat Silâhların gölgesinde bayrama girdi

Irak’ta Ramazan ayı boyunca artan saldırı ve şiddet olaylarının etkisi, ülkede kılınan bayram namazlarına da yansıdı. Halk, silahların gölgesinde kıldığı Ramazan Bayramı namazını buruk şekilde idrak etti. İşgalin 4. yılına yaklaşıldığı Irak’ta halk, bayram namazını silahların gölgesinde kılmanın üzüntüsünü yaşadı. Oruç ayı boyunca mezhepler arası şiddet olayları artarak devam ederken, halkın büyük bir bölümünün camilere gitmeye çekindiği gözlendi. Başşehir Bağdat’ta cemaatin oldukça tedirgin olduğu dikkat çekerken, camilerde Irak polis teşkilatına mensup sivil ekiplerin güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Kerkük’te yine işgal güçleri vardı

Kerkük’te bayram namazında camiler binlerce kişi tarafından dolduruldu. ABD’nin Saddam Hüseyin rejimini yıkmak için başlattığı Irak savaşının üzerinden 3 buçuk yıl geçmesine rağmen Kerküklüler bir Ramazan Bayramı’na daha işgal güçleriyle birlikte girdi. Arife günü mezarlıklarda, aile kabristanlarını ziyaret eden Kerküklüler, bayram sabahı camilere toplanarak hep birlikte bayram namazı kıldı. Kerküklüler, cami girişi ve çıkışında da birbirlerinin bayramını kutladı. Atina’da stadyumda namaz kılındı Yunanistan’da binlerce müslüman, cami olmayan Atina’da Olympic Stadyum’da bayram namazı kıldı. Müslümanlar, Atina’da bugün 08.23’de kılınacak bayram namazı için sabah erken saatlerde Olympic Stadyum’da biraraya geldi. Atina Müslümanlar Birliği tarafından organize edilen bayram namazına 9 bin müslüman katıldı. Tüm müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutlayan Müslümanlar Birliği üyesi Naim El Ghan Dour, İslam dininin her geçen yıl daha da yücelmesini temenni etti.

/ KONYA / BASRA /SOFYA / SİDNEY

24.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  YÖK, rektör adaylarını ’mülâkat'la seçecek

  Liderler bayram namazında

  Bardakoğlu: İnandığımızı davranışlarımıza yansıtalım

  Sanayicinin gözü Lüpnan pazarında

  Türk-İş'e bağlı Sendikacılar AB üyeliğini destekliyor

  AB yardımıyla üyeliğe hazırlanacağız

  Şiddetin temelinde manevî boşluk var

  AKP'de büyük kongre telâşı

  RTÜK'ten tv'lere işaret uyarısı

  Fransa’nın kâbusu Türkiye-Almanya ekseni

  Somalilerin bayram sevinci

  Barış ve birliğe davet

  Yaz saati uygulaması hafta sonu bitiyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004