Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Dünya Mevlânâyı anacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mevlânâ’nın 800. doğum yılında, mevlânâ ve mevlânâ ekseninde Türkiye’nin uluslararası seviyede tanıtılmasını hedefliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, insanlığın ortak kültürel mirasının temel yapı taşlarından biri olan mevlânâ’nın, 800. Doğum Yıl Dönümü kutlamalarının muhteva ve faaliyetinin en üst seviyeye taşınması amacında olduklarını belirterek, bunun Türkiye ve insanlık bakımından büyük önem taşıdığını ifade ettiler.

Bakanlık, kutlamaların planlanma ve koordinasyon için ‘’Üst Kurul’’ ile ‘’Yürütme Kurulu’’ oluşturdu.

‘’Üst Kurul’’, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen’in başkanlığında, Bakanlık görevlileri, Dışişleri Bakanlığı ile bazı üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşturuldu. Kurul, ayda bir toplanarak kutlamaların temel çerçevesini tayin edecek ve gerçekleştirilecek faaliyetleri karara bağlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kutlamalar süresince, Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, TİKA, Konya Selçuk Üniversitesi mevlânâ Araştırmaları Merkezi, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Konya Mevlânâ Müzesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi, IRCICA, THY, Uluslararası mevlânâ Vakfı ile iş birliği yapacak.

SEMPOZYUM

‘’Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin 800. Doğum Yıl Dönümü Kutlamaları’’, 4 gün sürecek. ‘’Uluslararası mevlânâ Celaleddin-i Rumi Sempozyumu’’ düzenlenecek.

Sempozyum, 8-9 Mayıs 2007 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Fikir ve kanaat önderlerinden, uluslararası kültür ve sanat adamlarından oluşan yaklaşık 300 kişi katılacağı sempozyumda, yaklaşık 75 bilim adamının tebliğ sunacak. 10-11 Mayıs tarihlerinde Konya’da devam edecek sempozyumun ardından törenlerle sona erecek.

Mevlânâ’nın ve Mevlevi kültürünün tanıtılması, mevlânâ felsefesine ilişkin akademik-bilimsel bilginin yaygınlaştırılması, Türkiye’nin sesinin uluslararası planda duyurulması açısından önem verilen uluslararası sempozyum, ‘’bilgi’’ ve ‘’gösteri’’ unsurlarını bir araya getirecek tarzda planlandı.

Yetkililer, sempozyumun açılışı için İstanbul’un seçilmesinin nedenlerinin başında dünya kültür-sanat merkezlerinden biri olması, basın mensuplarının şehre ulaşımı ve bilgi aktarımı kolaylığının geldiğini bildirdiler.

MELÂNÂ’NIN HUZURUNDA BARIŞ ÇAĞRISI

Yetkililer, sempozyumun Konya ayağının ise Mevlânâ’nın huzurunda güçlü bir uluslararası barış çağrısı yapılmasına ve sempozyumun sonuç bildirisinin yine Mevlânâ’nın huzurunda dünya kamuoyuna sunulmasına yönelik olacağını kaydettiler.

MEVLÂNÂ BARIŞ ÖDÜLÜ

Sempozyumun Konya’daki bölümünde, ‘’mevlânâ Barış Ödülü’’ verilecek. ‘’Uluslararası mevlânâ Müzesi’’ yeni müzecilik anlayışı ile düzenlenecek.

Barış ödülünün niteliği, kriterleri, kime veya kimlere verilebileceğine dair hususlar Üst Kurul’da belirlenecek.

PARİS’TE MEVLÂNÂ PANELİ

Faaliyetler kapsamında, UNESCO’nun merkezi Paris’te ‘’Mevlânâ Celaleddin-i Rumi Paneli’’ gerçekleştirilecek.

Türkiye, Afganistan ve İran müşterek bir faaliyet düzenleyecek. Bunun için, 3 ülkenin UNESCO nezdindeki daimi temsilcilikleri düzeyinde sağlanan mutabakat çerçevesinde ortak etkinlik 2007 Eylül ayı içinde gerçekleştirilecek.

MEVLANA, 16 DÜNYA ŞEHRİNDE TANITILACAK

Mevlânâ, kültür ve sanat merkezi niteliğindeki 16 dünya şehrinde de tanıtılacak. Başta Paris olmak üzere New York, Cenevre, Berlin, Cakarta, Duşanbe, Kahire, Londra, Melburn, Roma, Sidney, Şam, Şikago, Tokyo, Washington ve Yeni Delhi’de mevlânâ’yı tanıtıcı konferanslar, tasavvuf müziği konserleri, Sema gösterileri yapılacak ve Türkiye’yi tanıtıcı görsel malzeme ve yayınlar dağıtılacak.

MEVLÂNÂ SERGİSİ

Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında, mevlânâ’nın kişiliğini, yaşadığı dönemi, çevresini, kültürünü ve eserlerini bir tema çerçevesinde ifade eden bir de sergi düzenlenecek.

Sergi için, mevlânâ’ya ilişkin farklı unsurlarda uzmanlaşmış kişilerden oluşturulacak ‘’ilim heyeti’’ sergi programını belirleyecek.

MEVLÂNÂ LOGOSU

Etkinlikler kapsamında kullanılacak UNESCO bağlantılı bir logo ve kısa tanıtım müziği seçme çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin 800. doğum yıl dönümüne atfen ‘’2007 Yılı Takvimi’’ bastırılacağını da bildirdiler.

BASILACAK ESERLER

Kültür ve Turizm Bakanlığı, mevlânâ’nın 800. Doğum Yıl dönümünde ‘’Mesnevi, Divan-ı Kebir, mevlânâ Hayatı Şahsiyeti ve Fikirleri, İnsan Ufkunda Sönmeyen Meşale mevlânâ, mevlânâ ve Mevlevilikle İlgili Eski Harfli Türkçe Eserler, mevlânâ Bibliyografyası, mevlânâ Üzerine Denemeler ve Şiirler’’ adlı yayınları CD olarak sunacak. Bakanlık, kutlamalar kapsamında Belgesel Film, Albüm ve Oratoryo ve Konser hazırlıklarını da sürdürüyor.Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü 2007 yılı Ekim-Kasım-Aralık aylarında konserler yapılmasını planlarken, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 2006-2007 sanat sezonunun Şubat ayında mevlânâ’yı anma konserlerini programlarına aldı.

Bunların yanında, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sema Grubu ve İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Grubu Gösterileri de planlanıyor.TRT, mevlânâ Belgeseli hazırlayacak, PTT mevlânâ’nın 800. Doğum Yıl Dönümü Hatıra Pulu, Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü mevlânâ’nın 800. Doğum Yıl Dönümü Hatıra Parası bastıracak. Yetkililer, yeni ve farklı faaliyetlerin programa eklenebileceğini belirterek, çeşitli sivil toplum örgütlerinin kutlama faaliyetlerinin de desteklendiğini bildirdiler.

27.10.2006


 

İstanbul Kitap Fuarı çeyrek asrı geride bırakıyor

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi-Beylikdüzü’nde düzenlenecek olan İstanbul Kitap Fuarı, kültür ve edebiyat dünyasını bir araya getiriyor.

Yarın başlayıp 5 Kasıma kadar sürecek olan Kitap Fuarı’nın teması, ‘Kitap Fuarı’nın 25 Yılı- Bir Yolculuk Öyküsü’, Fuar’ın Onur Yazarı ise Sayın Doğan Hızlan olarak belirlendi.

Fuarda Almanya, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Bosna- Hersek, Ermenistan, Küba, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, İsveç, İtalya, İran, İsrail, Romanya ve Sırbistan’dan yayınevleri ve yayıncılar birliği temsilcileri yer alıyor.

Çeyrek yüzyılı geride bırakan İstanbul Kitap Fuarı bu sene yaklaşık 500 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecek. Bu yıl, 225 edebiyat ve kültür etkinliğinde 800’e yakın yazar; imza günlerinde ise, yüzlerce yazar, sanatçı, bilim adamı, gazeteci ve politikacı kitapseverlerle buluşma imkanı bulacaktır.

Ayrıca, Fuar süresince çocuklar için özel etkinlikler yer alacak. Çocuklar, TÜYAP Çocuk Kulübü kapsamında söyleşi, resim atölyesi ve okuma saati gibi 25 etkinliğe katılma olanağı bulacak ve sevdikleri yazarlardan kitaplarını dinleyebilecekler.

Yeni Asya da katılıyor

Yeni Asya Neşriyat da fuarın katılımcıları arasında. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fuarda okuyucularıyla buluşacak olan Yeni Asya Neşriyat, yeni tarz Risale-i Nur külliyatı ve indirimli kitaplarıyla kitapseverleri fuara davet ediyor.

27.10.2006


 

Osmanlı'dan kalma madalyalara Alman ilgisi

İngiltere’nin başşehri Londra’da Osmanlı döneminden kalma madalya ve nişanlar, Sotheby’s Müzayede Evi’ne bağlı Morden & Eden Şirketi tarafından açık artırmada satıldı.

Satışa çıkarılan binin üzerindeki madalyaya büyük ilgi gösterildi. Amerikan Nümizmatik Derneği tarafından satışa çıkarılan koleksiyonun hemen hemen hepsinin alıcı bulduğu görüldü. Akşam saatlerinde satışa sunulan Osmanlı Devleti dönemine ait 1850’li yıllardan kalma 80 farklı madalya ve nişan, beklenenin üzerinde bir ilgi görerek, açılış rakamlarının üzerinde satış rakamlarına ulaştı. Osmanlı dönemi eserleri içinde Türk yapımı, imzalı ve mühürlü, gümüş ve mine işlemeli, üzerinde ay ve kılıç sembolleri olan bir mecidiye, 12 bin pound’a (yaklaşık 33 bin YTL) alıcı buldu.

Müzayedeye Almanya’dan gelen, Emel Doğru Prümm ve Alman eşi Hans Prümm, kendilerine ait Osmanlı koleksiyonunda birkaç madalyanın eksik olduğunu, özellikle üzeri kılıç simgeli olan nişanların çok zor bulunduğunu belirterek, Londra’da satışa çıktığını duyunca açık arttırmaya katılmak için geldiklerini söyledi. Emel Prümm, eşinin daha önce Alman madalyaları koleksiyonu yaptığını söyleyerek, önemli bir tarihi geçmişe sahip olan Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait madalyaların koleksiyonu yapma kararını eşiyle birlikte aldıklarını ifade etti.

Arttırmada Rusya’ya ait 1865 yılından kalma mine süslemeli altın Saint Andrew rozeti, 90 bin pounda (250 bin YTL) alıcı bularak, arttırmadaki en pahalı eser oldu. Yine Rusya’dan Saint Alexander Nevsky madalyası ise 60 bin pound’a satılarak arttırmadaki en pahalı ikinci eser oldu.

27.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004