Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Blair’in manevrası sonuçsuz

İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in baş danışmanlarından Nigel Scheinwald’ın, sürpriz bir ziyarette bulunduğu Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya gelmesinin ertesinde, İngiltere’nin Suriye açılımı konusunda çekinceleri bulunduğunu açıkladı.

Peres, İngiliz The Guardian gazetesi için verdiği mülâkatta, İngiltere’nin bölgede barış için Suriye’de olumlu bir rol oynama girişimine, “İngilizler yüzünden değil Suriyeliler yüzünden” çekinceli yaklaştığını söyledi ve “İngiliz girişimlerini eleştirmek istemiyorum, ama İngilizler yüzünden değil Suriyeliler yüzünden şüphedeyim” ifadesini kullandı.

Peres, “Suriyelilerle müzakere etmek isterim, ama ikircikli bir yaklaşımları var. Suriye’de Hamas’ın yönetimin en aşırı uçtaki unsurlarına evsahipliği yapıyorlar, Hizbullah’a yardım ediyorlar ve Hamas’a da silâh temin etmeye devam ettiklerinden şüpheleniyoruz. Ve sonra barıştan söz ediyorlar, ama İsraillilerle bir araya gelmeyi kabul etmiyorlar. Bu nasıl olur? Barış vekâletle olmaz” dedi.

Blair’in, bu yıl sonuna kadar bölgeye gitmesi bekleniyor. Şam’ı yıllardır ziyaret eden ilk üst düzey İngiliz yetkili olan Scheinwald’ın, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ile bir araya geldiği belirtilmişti.

Scheinwald’ın ziyaretlerinde, Filistin topraklarındaki kriz, Irak’ta artan şiddet ve Orta Doğu’nun istikrarı için neler yapılabileceği konularının ele alındığı açıklanmıştı. Konuyu değerlendiren The Guardian; İsrail ve Washington’un Londra’nın barış girişimine soğuk baktıklarını vurgularken, Simon Tisdall da yazısını bu konuya ayırdı. Guardian yazarı, Blair’in tuhaf bir dönemde Şam’ın kapısını çaldığını savunarak, geçen yıl Lübnan’dan askerlerini çekmek zorunda kalan Beşar Esad yönetiminin; Irak’taki gelişmeler ve Hizbullah’ın Lübnan savaşında İsrail’e karşı zafer ilânı ardından hem siyasî hem de taktik seçenekler açısından daha güçlü olduğunu belirtti.

Blair’in temsilcisinin Şam’a gittiğinde “bırakın politika dayatmayı” gündem belirleme konumunda bile olmadığını vurgulayan Tisdall özetle şunları savunuyor: “İlişkilerin geliştirilmesi İran’ın tecrit edilmesine, Hamas için de görüşlerini yumuşatması baskısına yardımcı olabilir. Ama Washington’daki sertlik yanlıları Suriye’nin yakınlaşmasına karşı çıkacaklardır. Cumhuriyetçilerin Dick Cheney kanadı ve yeni muhafazakârlar, bu durumu Bush’un demokrasiyi yayma stratejisinin ‘özgürlük doktrini’ne ihanet olarak yansıtacaklardır. Blair açısından Suriye girişiminin zamanlaması ise, daha çok yaklaşan görevden ayrılış süreci ve bu kadar savaştıktan sonra barışçı bir miras bırakma umuduyla ilintili. Aceleciliğini paylaşan pek az kişi var. Her zaman olduğu gibi Orta Doğu’nun esas aktörleri daha uzun bir oyun oynuyor.”

SURİYE, ABD’NİN KOMPLO

SUÇLAMALARINI REDDETTİ

Bu arada, Suriye hükümeti, kendisini İran ve Hizbullah ile bir olup Lübnan hükümetini devirmeye çalışmakla suçlayan Amerikan yönetimine sert tepki gösterdi. ABD’nin Orta Doğu’daki kendi hataları sebebiyle başka ülkeleri suçlamaktan vazgeçmesi gerektiğini öne süren Şam yönetimi, Washington’ı olgun davranmaya çağırdı. Suriye hükümeti, iddiaları ise “tamamen saçma” olarak nitelendirdi. Suriye resmî gazetesi, Beyaz Saray’ın dün öne sürdüğü iddiaların “tamamen saçma” olduğunu yazdı.

/ LONDRA

03.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail Filistin’e nefes aldırmıyor

  Blair’in manevrası sonuçsuz

  Tunus yasağına ABD'de protesto

  Bush’dan medrese bombardımanına destek

  ‘Filistin’e Çeçen modeli’

  İran, Şahap-3 füzesi fırlattı

  Srebrenica katliâmı bile bile lades

  Hatemi: ABD’nin çekilmesi istikrar getirir

  Eski komutan: Amerikan ordusu savaş kazanamaz

  Kerry’nin gafı Demokratları salladı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004