Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İstanbul’da global buluşma

Ekonomik İşbirliği Kalkınma Teşkilatı (OECD) Uluslararası Yatırımlar Global Forumu, gelecek hafta İstanbul’da başlıyor. Hazine Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre Forum, 6-7 Kasım 2006 tarihlerinde Hazine ile OECD Sekretaryasının ortak organizasyonu ile İstanbul Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Açıklamada, Forum’un açılışında Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile OECD Genel Sekreter Yardımcısı Richard Hecklinger’in konuşma yapacağı belirtildi.

OECD’nin doğrudan yabancı sermaye yatırımları konusunda yürüttüğü çalışmaların ele alındığı ve geleceğe yönelik stratejilerin belirlendiği bir tartışma platformu olan OECD Uluslararası Yatırımlar Global Forumu’nun, 2001 yılından itibaren sırasıyla Meksika, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan ve Brezilya’nın ev sahipliklerinde düzenlendiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

‘’Bu yıl ülkemizin ev sahipliğinde altıncısı gerçekleştirilecek olan OECD Uluslararası Yatırımlar Global Forumu çerçevesinde, 6 Kasım Pazartesi günü, sabah oturumu kapsamında düzenlenecek ‘’Türkiye’nin Yatırım Ortamını Güçlendirmek için Somut Adımlar’’ başlıklı Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı’nda, Türkiye’nin son yıllarda yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik olarak aldığı ekonomik, hukuki ve idari tedbirler konuşmacılar tarafından ele alınacak.

Açıklamada Forum çerçevesinde gerçekleştirilecek oturumlarda ise OECD’nin yatırımları etkileyen şartları iyileştirmeye yönelik bir rehber niteliğinde geliştirdiği ‘’Yatırımlar için Politika Çerçevesi’’ ve ‘’Altyapı Yatırımlarına Uluslararası Yatırımcıların Katılımı’’ konularının ele alınacağı bildirildi.

‘’Yatırımlar için Politika Çerçevesi’’, OECD tarafından, cazip bir yatırım ortamı oluşturmak isteyen ülke yöneticilerinin faydalanabileceği bir değerlendirme listesi niteliğinde hazırlandığı belirtilen açıklamada, yerel reformlar çerçevesinde, ülkelerin yatırım politikaları oluştururken kendilerine sormaları için oluşturulmuş konu başlıkları altındaki bir çok soruyu kapsayan ‘’Yatırımlar için Politika Çerçevesinin’’ her biri soru için geliştirilmesi gereken bakış açısını da sunduğu kaydedildi.

Açıklamada, OECD Uluslararası Yatırımlar Global Forumuna, OECD üyesi ülkeler ile OECD ile yatırım konularında işbirliği içindeki yirmi bir ülkeden toplam otuz sekiz ülkenin üst düzey diplomatik temsilcileri ve kamu görevlilerinin yanı sıra, Birleşmiş Milletler ile Dünya Bankası gibi uluslar arası kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, iş dünyasının ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de katılacağı ifade edildi.

/ ANKARA

03.11.2006


 

Tüzmen: Verilmeyecek hesabım yok

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, düşük kıymet gösterilerek otomobil ithalatı yapılmasıyla ilgili bitirilen soruşturma raporlarının adli mercilere intikal ettirildiğini, yeni ortaya çıkan bulgular üzerine de gümrük müfettişlerine ek olaylar verildiğini açıkladı.

Tüzmen, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol’un gümrüklerdeki yolsuzluk olayları ile ilgili iddiaları üzerine yaptığı yazılı açıklamada, ‘’dosyaları

kapattığı’’ yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Göreve geldiği günden beri gümrüklerde yolsuzluğun önüne geçmek için hem AKP hem de muhalefet partisi milletvekillerinden destek istediğini kaydeden Tüzmen, açıklamasında ‘’Ancak ne yazık ki bu noktaya geldik. Benim verilmeyecek hesabım yoktur. Bütün olumsuz koşullara rağmen gümrüklerde yolsuzluğa karşı mücadele vermeye devam edeceğim’’ ifadesine yer verdi.

/ ANKARA

03.11.2006


 

Çetinkaya’dan eğitime yüzde 100 destek

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncülüğünde yürütülen “Eğitime % 100 Destek Projesi” kapsamında “Çetinkaya” tarafından Elazığ’da yaptırılan Bedriye Çetinkaya Lisesi Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in katılımı ile açıldı.

Doğu Anadolu Bölgesinin okul ihtiyacını gidermeye amacıyla Çetinkaya tarafından yaptırılan Bedriye Çetinkaya Lisesi, geçtiğimiz günlerde başta Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik olmak üzere, Elazığ Valisi Muammer Muşmal, Çetinkaya Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Çetinkaya, AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, Elazığ Milletvekilleri Abdülbaki Türkoğlu, Zülfü Demirbağ, Şemsettin Murat’ın katıldığı bir tören ile açıldı.

Törene katılan Çetinkaya Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Çetinkaya, “Perakende sektörünün önde gelen kuruluşlarından biri olarak bugün yaptığımız en anlamlı yatırımlardan birini Türk eğitimine ve geleceğimiz çocuklarımıza sunmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Elazığ’ın Baskil İlçesi Kadıköy’de yaptırılan lise bir eğitim kurumunun tüm özelliklerini bünyesinde barındırıyor.

Kısaca Çetinkaya, Çetinkaya Şirketler Grubu’nun temeli 1957 yılında Fehmi Çetinkaya tarafından atıldı. Adana’da 25 metrekarelik küçük bir dükkânda imalatını yaptığı gömlek satışı ile işe başlayan Çetinkaya, bugün 100’den fazla konfeksiyon fabrikasını bünyesinde bulunduruyor.

03.11.2006


 

Merkez Bankasına sendika tepkisi

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği (BEM-BİR-SEN) Genel Başkanı Mürsel Turbay, Merkez Bankası’nın memur maaş artışları konusunda hükümeti uyarmasına tepki göstererek, “Durumu hayretle karşıladık. Merkez Bankası’nın bunu düşünmesi bile hatadır. Ülke ekonomisinin dengelenmesinin memur maaşlarına endeksli görülmesi son derece yanlış ve üzüntü vericidir” dedi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Turbay şöyle dedi: ”Merkez Bankasının Hükümeti, kamu çalışanlarına 2007 yılı için yapılacak ortalama yüzde 12,2’lik maaş artışları konusunda uyarmasını hayret ve üzüntüyle karşılıyoruz. Memur için düşünülen ücret artışlarının enflasyondaki düşüş sürecine destek vermediğinin ileri sürülmesi, veriler doğrultusunda ekonomik gerçeklerle bağdaşmıyor.”

Ahmet Terzi / ANKARA

03.11.2006


 

Aksu: Attığımız imzanın takipçisiyiz

Sağlık Bakanlığı’nda çalışan “4/b’ye tabi sözleşmeli personel”in sosyal ve özlük haklarıyla ilgili istek ve taleplerini Personel Genel Müdürlüğüne bir rapor şeklinde sunan Sağlık-Sen, hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan mutabakat metnindeki kazanımların takipçisi olacağı açıkladı.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, “4/b’ye tabi sözleşmeli sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için Sağlık Bakanlığı’na öncelikli yapılmasını talep ettiğimiz konularla ilgili bir rapor sunduk. Özellikle sendika üyeliği başta olmak üzere mutabakat metninde imza altına aldığımız bütün kazanımların hayata geçirilmesi için girişimlerimiz devam edecektir” dedi.

Fatih Karagöz / ANKARA

03.11.2006


 

‘Ulusal Marker’ uygulaması başladı

KOCAELİ- Petrol kaçakçılığını önlemek için kritik önem taşıyan ve kamuoyunda ‘’Ulusal Marker’’ olarak bilinen ‘’İŞARETR’’nin, akaryakıtlara katılması uygulamasına pilot bölge Kocaeli’de başlandı.

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Güler, ‘’Ulusal Marker Projesi’’nin pilot bölge Kocaeli’de uygulanmaya başlanmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi: ”Ulusal Marker ile ilgili olarak cihaz üzerinde denemeler yaptık. Ve bunun ilk defa kullanılması bizim için de çok anlamlı. Çünkü biz akaryakıt kaçakçılığıyla çok ciddî, kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Bu projenin burada yapılması, bizim aynı zamanda bunun şifreleri konusunda da yerli kaynaklarımıza verdiğimiz önemi ifade ediyor. Bu bakımdan çok verimli güzel bir görüşme oldu. Yeni projelere de katkıda bulunacağız.’’

03.11.2006


 

Türkiye Finans’tan şube atağı

Kırşehir, Afyon, Kütahya, Siirt, Alanya ve İstanbul’da 6 yeni şubenin açılışını gerçekleştirmeye hazırlanan Türkiye Finans, bu açılışlar sonrasında şube sayısını 125’e yükseltecek.

Bölgesel ihtiyaç ve talepleri değerlendirerek yaygın hizmet ağını Türkiye geneline yaymayı amaçlayan Türkiye Finans Katılım Bankası, 6 yeni şubesini daha hizmete sokmaya hazırlanıyor. Türkiye Finans, Kasım ve Aralık aylarında Kırşehir, Afyon, Kühatya, Siirt, Alanya ve İstanbul’da açacağı şubeler ile 2006 yılı için hedeflediği 125 şube sayısına ulaşacak. Ayrıca bu açılışların ardından finans dünyası için merkez kabul edilen İstanbul’da, Türkiye Finans şube sayısı da 50’ye ulaşmış olacak.

Türkiye Finans, bu açılışlar ile 2006 yılı sonunda 125’e çıkartacağı şube sayısını, 2007 yılında 150’ye, 2010’da 225’e çıkararak ülke coğrafyasının tamamına ulaşmayı hedefliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

03.11.2006


 

Yağış ve fırtına seralara hasar verdi

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yağış ve fırtına sebebiyle seralarda meydana gelen zararın 1 milyon YTL civarında olduğu tahmin ediliyor. Antalya ve çevresinde iki gün etkili olan yağmur sebebiyle Gazipaşa ilçesinde seralardaki zararın tesbiti için çalışma başlatıldı

Tarım İlçe Müdürlüğüne bağlı ekipler, Koru ve Bakılar mahalleleri ile Kahyalar beldesi ve Çalıpınar köylerindeki çalışmaları tamamladı. Ekipler, Macar, Beyrebucak, Çobanlar ve Hasdere köylerinde seralardaki hasar tesbiti çalışmalarına devam ediyor. Tarım İlçe Müdürü Hasan Aslan, yaptığı açıklamada, suların çekilmesine rağmen seralarda oluşan çamur ve milden dolayı bitkilerin kurumaya başladığı söyledi. Seralardan bazılarının yıkıldığını, bir çok serayı da su bastığını ifade eden Aslan, ilçe genelinde yapılan ihbarlara göre zararın tahminen 1 milyon YTL civarında olduğunu vurguladı.

03.11.2006


 

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarih oluyor

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının yerini alacak olan Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) olağanüstü genel kurulu 24 Kasım 2006’da yapılacak. Genel kurulla birlikte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı yönetim kurullarının yetkileri ve bu kurumların tüzel kişilikleri sona erecek.

Edinilen bilgiye göre, genel kurulda oy kullanacak 66 delege, SGK’nın 5 yönetim kurulu asil ve yedek üyelerini seçecek. Toplam 10 kişiden oluşan yönetim kurulunun diğer üyeleri ise atama yoluyla belirlenecek. 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’na göre, SGK’nın yönetim kurulu 10 üyeden oluşacak. Kurumun en yüksek karar, yetki ve sorumluluğunu taşıyacak olan yönetim kurulundaki başkan, başkan yardımcısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından gelecek 5 temsilci müşterek kararname ile atanacak. Genel kuruldaki işveren, işçi, kamu görevlisi, emekli ile esnafları temsil edecek 5 üye ise genel kurulda belirlenecek.

/ ANKARA

03.11.2006


 

Ödeme emirleri gönderildi

Gelir İdaresi Başkanı Vekili Osman Arıoğlu, akaryakıt şirketlerine verilen cezalarla ilgili olarak, Salı gününden bu yana tebligatların yapıldığını, dün itibarıyla da tebligatların hepsinin büyük ölçüde gittiğini bildirdi.

Arıoğlu, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘’Kayıtlı Ekonomiye Geçiş’’ konulu uluslar arası sempozyum sonrasında akaryakıt şirketlerine verilen cezalarla ilgili yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığının hiçbir zaman söylenenlerle değil, yapılması gereken neyse onunla ilgili hareket ettiğini, bu konuda da böyle olduğunu söyledi. Basında bu konuda muhtelif şeyler söylendiğini ifade eden Arıoğlu, şunları kaydetti: ’’Biz serinkanlılıkla olayın ne olduğunu bize geldikten sonra değerlendirdik. Salı günü itibariyle de sonuca bağlayıp tebligat için illere talimatı vermiştik. Dolayısıyla Salı gününden bu yana tebligatlar yapıldı. Önceki gün (Çarşamba) itibariyle de hepsi büyük ölçüde gitmiştir. Tebligat yapılır, bunun ödeme emrinde yedi günlük süre vardır. O sürede mükellef ister ödemeyi tercih edebilir, yürütmeyi durdurma dâvâsı açıp kazanırsa yürütmesi durur ya da teminat göstermek kaydıyla bizden taksitlendirme talebinde bulunabilir. Bütün bunları izleyeceğiz.’’

03.11.2006


 

Ekmek üretimine AB standardı için denetim

Gaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Gaziantep’te ekmeklerin Avrupa Birliği (AB) standartlarında üretilip üretilmediğini yerinde görmek için fırınlarda seri denetimler yapacaklarını söyledi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, Gaziantep’te francala ve pide ekmek üreten 3 bin dolayında işletme bulunduğunu, bu işletmelerin üretimlerini AB standartlarında gerçekleştirebilmeleri için yaz aylarında 15 gün süreli kurslar düzenlediklerini belirtti. Kurslara devam eden işletme sahipleri ve işçilere sertifika verdiklerini kaydeden Yılmaz, sertifikasız işçilerin fırınlarda çalışmasına izin vermeyeceklerini, sertifikasız işçi çalıştıran fırın işletmecilerine yaptırım uygulayacaklarını vurguladı.

/ GAZİANTEP

03.11.2006


 

Seramikçiye enerji desteği

Doğal gazın ulaşmadığı bölgelerde üretimlerini likit petrol gazı (LPG) veya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile yapan karo seramik, vitrifiye sağlık gereçleri ve porselen sofra eşyası (süs eşyası hariç) üreticilerinin zararlarının karşılanmasında, süre uzatımına gidildi.

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığının değişikliğe ilişkin tebliği, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle, bu üreticilerin kullandıkları LPG veya LNG maliyeti ile aynı üretimin doğal gazla yapılmış olması halinde oluşacak maliyet farkının ödenme süresi, 31 Mart 2006’dan 31 Mart 2007’ye, söz konusu tebliğden faydalanmak için geçerli olan üretim tarihi aralığı da (1 Haziran 2003-31 Aralık 2005’den) 1 Haziran 2003-31 Aralık 2006’ya uzatıldı. Maliyet farkının, doğal gazın ulaşmadığı bölgelerde fiilen gerçekleştirilen üretim karşılığında ödemesine ilişkin tarih ile başvuru süresi de, yine bir yıl uzatılarak 31 Aralık 2006 olarak belirlendi.

03.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004