Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail cami yıktı

İsrail’in Gazze işgali, Beyt Hanun’da sürüyor. Bir camiye sığınan Filistinli direnişçileri dışarı çıkarmak isteyen İsrail askerleri, El Nasır Camii’ni yıktı. Yaklaşık 100 kadının bölgeye giderek saldırıları durdurmak amacıyla yürümesi üzerine, İsrail askerlerinin ateş açtığı bildirildi.

Olay sonucu 1 kadın öldü, 1’i ağır yaralı 8 kişi yaralandı. Kuşatma sırasında yıkılan caminin içinde 60 kadar Filistinli bulunduğu ileri sürüldü.

Görgü şahitlerine göre içeridekileri çıkarmak için buldozerler de kullanıldı. Buldozerlerin gece yarısı, içeridekileri çıkarmak amacıyla caminin bir bölümünü yıkmak üzere harekete geçtiği ileri sürüldü. İçeridekilerin çıkarılması için askerlerin, caminin içine sersemletici gaz attığı kaydedildi.

/ GAZZE

04.11.2006


 

Hamaslı bakan İsrail’in elinde

İsrail askerlerinin, Batı Şeria’nın Ramallah şehrinde bir Filistinli bakanı daha tutukladığı bildirildi.

Filistinli güvenlik yetkilileri, Hamasa mensup Kamu İşleri ve İskan Bakanı Abdürrahman Zidan’ın İsrail askerlerince tutuklandığını belirtti. İsrail ordusu ise ‘’sadece bir Hamaslıyı’’ tutukladığını bildirdi. İsrail daha önce de onlarca milletvekili ve bakanı tutuklamıştı.

/ KUDÜS

04.11.2006


 

Gazze yine kan gölü

İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçak, Gazze yakınlarında, içerisinde Hamas üyelerinin bulunduğu bir araca ateş açtı.

Olayda Hamas’ın askerî kanadı üyesi 4 kişi hayatını kaybetti. Beyt Hanun’da meydana gelen silâhlı çatışmada ise 1 Hamas üyesi öldürüldü. İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçak, Gazze’de içerisinde Hamas üyelerinin bulunduğu bildirilen bir araca ateş açtı. Ezzedine El Kassam Tugayı üyelerinin yeraldığı araç ağır hasar alırken, araçta bulunan 4 kişi hayatını kaybetti. Bu arada Beyt Hanun’da ise İsrail askerleriyle çatışmaya giren 1 Hamas üyesi, vücudunun çeşitli yerlerine isabet eden kurşunlar sebebiyle öldü.

/ GAZZE

04.11.2006


 

Başkan Bush, dünya barışını tehdit ediyor

İngiltere’de Guardian, İsrail’de Haaretz, Kanada’da La Presse ve Toronto Star, Meksika’da da Reforma gazeteleri tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre Amerikan Başkanı Bush, ‘’dünya barışı” tehdit ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin iki komşusu ve iki müttefikinde halka, ‘’dünya barışına en büyük tehdidin hangi liderden geldiğini düşünüyorsunuz’’ sorusu sorulmuş. Guardian’a göre, soruya İngiltere’den verilen cevapların dağılımı şöyle: “Katılımcıların yüzde 87’sine göre, dünya barışını tehdit eden lider Usame bin Ladin. El Kaide liderini yüzde 75’le Amerikan Başkanı George Bush, yüzde 69’la Kuzey Kore lideri Kim Jong İl, yüzde 62’yle de İran lideri Mahmud Ahmedinecad izliyor.’’

Anketin Amerikan politikalarına karşı güvensizliği de açığa çıkardığını kaydeden Guardian’a göre, Bush’un dış politikasının dünyayı daha az güvenli hale getirdiğini düşünenlerin oranı İngiltere’de yüzde 69, Kanada’da yüzde 62, Meksika’da yüzde 52, İsrail’de ise yüzde 36 olarak tespit idilmiş durumda.

04.11.2006


 

Irak'ta 5 Amerikan askeri daha öldürüldü

Irak’ın başşehri Bağdat’ın güneyindeki Kut şehri yakınlarında bir düğün töreni sırasında düzenlenen saldırıda 3 kişi öldü.

Hastane ve güvenlik kaynakları, El Vihda bölgesinde dün akşam yapılan düğün töreninde silâhlı kişilerin yeni evlenen çiftin 3 yakınını öldürdüğünü, birini yaraladığını belirtti. Bağdat’ın kuzeydoğusundaki Sadr kenti mahallesi yakınlarında bulunan Ur’da önceki gün yine bir düğün töreni sırasında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 19’u çocuk 23 kişi ölmüştü.

Öte yandan Irak’ta dün ve önceki gün 5 Amerikan askerinin öldüğü açıklandı. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Bağdat’ın doğusunda 3 Amerikan askerinin dün yol kenarına yerleştirilen bir bombanın infilak etmesi sonucu öldüğü belirtildi. Açıklamada, El Anbar vilayetinde “düşman ateşinde” yaralanan bir deniz piyadesinin öldüğü, Bağdat’ın kuzeyinde ise bir askerin çatışmalara bağlı olmayan sebeple hayatını yitirdiği ifade edildi. Bu ölümlerle, ABD’nin Irak’ı işgal ettiği Mart 2003’ten bu yana ölen Amerikan askerlerinin sayısı 2 bin 822 oldu.

/ KUT

04.11.2006


 

Kırgız muhalefeti meydanlara indi

Kırgızistan’da muhalefetin başlattığı mitinge katılan göstericilerin bir kısmı, valilik ve devlet televizyonunun bulunduğu binalarına hareket etti.

Valilik binasına doğru hareket eden östericiler, Bişkek Valisi Arstanbek Nogoyev’i istifaya zorlarken, devlet televizyonu KTR’ye doğru hareket eden göstericiler de mitingin ülke genelinde yayılması için baskı yapmayı amaçlıyor.Devlet Başkanlığı sarayının yanındaki Alatoo meydanında düzenlenen mitingde, bazı yerel sanatçılar da sahne alarak göstericilere destek veriyor. Bu arada Akipress haber ajansı, Talas şehrinde de Bişkek’teki göstericilere destek amacıyla miting düzenlendiğini duyurdu. Yolsuzluğa karışan üst düzey yetkililerin görevden alınmasını, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in seçim sırasında verdiği sözleri yerine getirmesini, devlet başkanlığının yetkilerini azaltarak, kabine ve meclisin gücünü artıracak bir anayasal reform yapılmasını talep eden muhalif liderler, Devlet Başkanı ve Başbakan istifa edene kadar meydanda bekleyeceklerini açıklamıştı. Öte yandan Devlet Başkanı Bakiyev, parlamentoda yaptığı açıklamada, “muhalefetin amacının anayasa değişikliği yapmak değil, iktidarı ele geçirmek olduğunu” söyledi.

/ BİŞKEK

04.11.2006


 

Rice'a göre İran gövde gösterisi yapıyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’ın bugün başladığı askeri tatbikatta füze denemeleri yapmasının amacının, gücünü dünyaya göstermek olduğunu söyledi.

ABD’deki bir radyoyla mülakat yapan Rice, füze denemelerine karşın İran’ın, bölgedeki güvenlik durumundan haberdar olduğunu bildirdi.İran’ı bölgede tehdit olarak gördüğünü ifade eden Rice, uluslararası toplumun, Tahran yönetiminin ihtiraslarına direnişte güçlü olması gerektiğini kaydetti. Rice, İran’ın dünyaya ‘’benim nükleer silaha sahip olmamı engelleyemezsiniz’’ demeye çalıştığını, dünyanın ise onlara ‘’evet, olamazsın’’ demesi gerektiğini kaydetti.

/ WASHINGTON

04.11.2006


 

“Müslümanlara jest”

Tayland’da darbe sonrası hükümet, 2004 yılındaki Müslüman ayaklanmasıyla bağlantısı olduğu iddia edilenlerden 92’sinin hakkındaki suçlamalardan vazgeçti.

Başsavcı Patçara Utithamdamrong’un, kamu düzenini bozacak eylemlerde bulunmak ve yetkililere karşı gelmekle itham edilen 92 kişi hakkındaki suçlamalardan vazgeçilmesi için talimat imzaladığı belirtildi.Avukatlar ve insan hakları savunucuları, bu jestten memnuniyet duyduğunu bildirdi, ancak hükümetten, 19 eylülde kansız bir darbeyle iktidardan uzaklaştırılan Başbakan Thaksin Şinavatra’nın sertlik yanlısı politikalarının bir neticesi olarak açılan dâvâların görülmesinin hızlandırılmasını istedi. Polisin, ülkenin güneyindeki Müslüman bölgesi Narathivat’ın Tai Bai kasabasında ekim 2005’te Müslümanların düzenlediği protesto gösterisine müdahalesinde 7 Müslüman gösterici ölmüştü.

/ BANGKOK

04.11.2006


 

Fransa'da banliyo isyancılarına tutuklama

Fransa’da geçtiğimiz hafta, Paris banliyöleri isyanının yıldönümündeki olaylarda otobüs yakma eylemine karıştığı ileri sürülen 5 genç, polis tarafından yakalandı.

Zanlılardan 4’ü mahkemeye çıkarılmak üzere tutuklanırken, 16 yaşında olduğu belirtilen bir zanlı ise serbest bırakıldı. Fransız savcı Jacques Beaume, Paris banliyölerindeki isyanların yıldönümünde, geçtiğimiz hafta otobüs yakma eylemine karıştığı anlaşılan 5 gencin yakalandığını ve haklarında adli soruşturma açıldığını ifade etti.

Beaume, yakalanan gençlerin mahkemesinden önce 1 ila 5 gün arasında gözaltında kalabileceğini dile getirdi. Şahıslardan 4’ünün mahkeme gününe kadar tutuklu kalacağını ifade eden savcı, 16 yaşında olduğunu açıkladığı 5. zanlının serbest bırakıldığını ancak mahkemeye bu şahsında çıkarılacağını dile getirdi. Geçen hafta yaşanan otobüs yakma eylemlerinde 1 kadın vücudunun çeşitli bölgelerinden ağır şekilde yaralanmıştı.

/ MARSİLYA

04.11.2006


 

ABD, ihlâllerden hoşnut değil

ABD, İsrail uçaklarının Lübnan’ın başkenti Beyrut üzerinde uçmaya devam etmesinden “hoşnut olmadığını” bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen İsrailli üst düzey bir yetkili, AFP’ye yaptığı açıklamada, “İsrailli üst düzey yetkililerle dün yapılan telefon görüşmelerinde ABD’nin hoşnutsuzluğunu dile getirdiğini” belirtti. İsrail ilk kez, uçaklarının Lübnan üzerinde uçmaya devam etmesi konusunda ABD tarafından eleştirildi.

/ KUDÜS

04.11.2006


 

Talabani Paris’te

Resmî bir ziyaret için Paris’te bulunan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve beraberindeki heyet, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından Elysees Sarayı’nda kabul edildi.

Bir saatten fazla süren görüşme sonrası açıklamada bulunan Talabani, “Fransa ile ilişkileri geliştirmek istiyoruz” dedi. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından iyi bir şekilde karşılandıklarını belirterek, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için gayret göstereceklerini ifade etti. Talabani, “Chirac ile yaptığımız görüşmede, Irak’taki sorunları ve kaydettiğimiz ilerlemeleri anlatma fırsatı buldum” dedi.

/ PARİS

04.11.2006


 

Karamanlis: Tren kazası makiniste bağlı

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye ile AB arasında ‘tren kazası’ istemediklerini söyleyerek “AB rayları da döşedi, ışıkları da düzenledi. Kaza olup olmayacağı makiniste, yani Türkiye’ye bağlı” dedi.

Karamanlis, parlamentoda, Türkiye’nin tüm AB üyelerine limanlarını açmasını gerektiren Gümrük Birliği Ek Protokolü’nün uygulamasını AB’ye karşı yükümlülük, KKTC’ye tecridi bitirecek ticaret tüzüğünü ise AB’nin iç meselesi olarak anıp iki konu arasında bağ olmadığını söyledi. “Avrupalılar Türkiye’nin iç sorunlarını anlıyor ama bu ülkenin yükümlülüklerini yerine getirmemesi de düşünülemez” diyen Yunan lideri, diğer yandan Avrupa’da Türkiye ile ‘özel ilişki’ isteyen seslerin yükseldiğini hatılatarak, “Türkiye’nin AB kriterlerine tamamen uyması AB üyesi olması demektir. Bunu esirgeyemeyiz” çıkışı yaptı. Karamanlis, Türkiye’nin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ilelebet tanımamasının ‘siyasî paradoks’ teşkil ettiğini belirtti. Karamanlis, ‘AB talepleri’ atfıyla şu isteklerde bulundu:

“İyi komşuluk ilişkileri fiilen uygulansın. Tehditten kaçınılsın. Ek Protokol uygulansın. AB üyeleriyle ticarette her tür engel kaldırılsın. Rum Kesimi’nin uluslar arası kuruluşlarda yer almasıyla ilgili politika değişsin, insan, azınlık ve dini haklara saygı göstersin, azınlıkların sorunları çözülsün, Rum vakıfları konusu halledilsin, Heybelida Ruhban okulu açılsın.”

/ ATİNA

04.11.2006


 

AB'nin Kıbrıs politikası adil değil

Türkiye Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, AB’nin Kıbrıs konusunda takındığı tavrın adil olmadığını söyledi.

TAM Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şen, yaptığı açıklamada, adada yapılan referandumda Türklerin birleşmeden yana tavır koyduğunu hatırlatarak, kendilerinin haksız konumuna düşürülmelerinin AB´nin güvenilirliğini zedelediğini, ilişkilerde bir kırılma yaşanması istenmiyorsa, müzakerelerin adil bir düzlemde yürütülmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Şen, Finlandiya´nın teklifi çerçevesinde Türkiye ile Kıbrıs´ta yaşayan iki toplumun temsilcilerinin bir araya getirileceği zirvenin Yunan Dışişleri temsilcisinin katılmaması sebebiyle gerçekleşmemesi üzerine alevlenen Kıbrıs tartışmalarında çözümün ancak her iki tarafa da eşit hak ve yükümlülükler getirilerek sağlanabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Faruk Şen, gayriadil davranışın Avrupa Birliği´ni Türk insanı nezdinde lekelediğini, bu bağlamda AB’ye güven konusunda anketlere yansıyan sonuçların şaşırtıcı olmadığını söyledi. Daha önce hiçbir aday ülkenin önüne dışpolitika meselelerinin ön şart olarak çıkarılmadığını hatırlatan Şen, “Kaldı ki, Kıbrıs´ta gerçekleşen referandumun neticesi herkesçe malûm, Türkler birleşmeden yana tavır koymuşken, izolasyon altında tutulmaktadır, Rumların hayırı ise üyelikle ödüllendirildi. Bu bağlamda Kıbrıs´ta öncelikli konuyu ada üzerindeki izolasyonun kaldırılması teşkil etmektedir“ diye konuştu. Şen, Türkiye´nin AB’nin temel üyelik kriterlerini yerine getirdiği halde, üyelik konusunda bir red ile karşılaşmasının en çok, Avrupa fikrine zarar vereceğini belirterek, bu bağlamda AB’nin adil bir tutum benimsemesinin zorunlu olduğunu kaydetti.

/ ESSEN

04.11.2006


 

Babacan: AB, Kıbrıslı Rumların esiri olmamalı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Portekiz’in başşehri Lizbon’da dün sabah katıldığı çalışma kahvaltısında, “AB’nin Kıbrıslı Rumların esiri olmaması gerektiğini” söyledi.

Türkiye-Portekiz İş Konseyi Başkanı Abdol Vakil tarafından Tivoli Otel’de verilen kahvaltıda Portekizli iş adamları ve gazetecilerle bir araya gelen Babacan, Türkiye’nin AB süreciyle ilgili bilgi verdi. AB sürecinde Kıbrıs konusundaki gelişmelerle ilgili soruları cevaplayan Babacan, “Kıbrıs konusunda her zaman teşvik eden taraf olduk, asla engelleyen olmadık. Toplantıların en önemli kuralı, masadan kalkmamaktır. Hiçbir zaman masadan kaçan taraf olmadık” dedi. Annan planına “hayır” diyen tarafın Rumlar olduğunu hatırlatan Devlet Bakanı Babacan, Rumların sürekli AB’ye haksız baskı yaptığını belirterek, “Rumlar, 24 AB ülkesini parmağında oynatıyorsa ve AB bu tabloyu kabul ediyorsa... Tamam” şeklinde konuştu. Babacan, Helsinki’de yapılması düşünülen Kıbrıs toplantısının iptali ile ilgili ise “Bir toplantı hiçbir şeyi değiştirmez” dedi. AB ile müzakere sürecinin çok uzun ve zorlu olacağını yineleyen Başmüzakereci Babacan, başta Kıbrıs gibi bazı sorunlar ortaya çıkartılsa da bu sürecin devamlılığının ve etik olmasının önemli olduğunu vurguladı.

/ LİZBON

04.11.2006


 

Yunan basını: Tarihî ziyaret

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Atina ziyareti, Yunan basını tarafından “tarihi bir ziyaret” olarak değerlendirildi.

Ziyaretin “gayet olumlu bir ortamda gerçekleştiğini” belirten Yunan basını, Orgeneral Büyükanıt’ın Yunan mevkidaşı Oramiral Panayotis Hinofotis ile görüşmesinde, dostane bir havanın hüküm sürdüğü fikrinde birleşti. Türk ile Yunan taraflarının gerginliğin giderilmesi yolunda imkanların incelenmesi ve karşılıklı güvenin inşası konusunda iyi niyetli olduklarını gösterdiklerini belirten Yunan basını, taraflar arasındaki görüşmede, NATO şemsiyesi altında, barış gücü olarak görev üstlenecek, tabur düzeyinde ortak bir birliğin oluşturulması konusunun gündeme getirildiğini yazdı. Yunan basını, Oramiral Hinofotis’in teklifi üzerine masaya getirilen diğer bir konunun ise Balkan ülkeleri Genelkurmay Başkanlıklarının her yıl toplanmaları olduğunu, bu teklifin, Orgeneral Büyükanıt tarafından da olumlu karşılandığını açıkladı. Yunan basını, söz konusu toplantının 2007 yılının ilk 2 ayı içinde yapılmasının beklendiğini de belirtti.

/ ATİNA

04.11.2006


 

Üşüdükçe çok yaşıyorlar

ABD’de yapılan bir araştırma, tükettikleri yiyecek miktarını sınırlamadan farelerin vücut ısısının düşürülmesinin bu hayvanların hayat süresini uzatabileceğini ortaya koydu.

Sürüngenler gibi soğuk kanlı hayvanlarda vücut ısısı ile yaşlanma arasında bağlantı olduğu ve tüketilen kalori miktarının azaltılmasıyla düşen vücut ısınının memelilerin hayat süresini uzatılabileceği bilim adamlarınca biliniyordu.

Ancak Kaliforniya’daki Scripps Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Bruno Conti başkanlığındaki araştırmacılar, tüketilen kalori miktarının azaltılmasının mı, yoksa vücut ısısının düşmesinin mi hayat süresini uzattığı sorusuna cevap aradı.

Araştırmacılar, vücut ısısını termostat gibi dengeleyen hipotalamusun bir bölümüne müdahale ederek, farelerin vücut ısısını 0,3-0,5 derece düşürdü, ancak yiyeceklerini azaltmadı. Sonuç olarak, dişi farelerin hayat süresi yüzde 20, erkeklerinkiyse yüzde 12 oranında uzadı.

04.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004