Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’a Saddam dopingi

ABD’de yapılacak kısmi yenilenme seçimleri arefesinde yargılanan Saddam Hüseyin hakkında idam cezası verilmesi Bush için doping etkisi yapacağı bildirildi.

New York Times gazetesinin ‘Bush Trumpets Irak Verdict Rally Support’ başlıklı haberine göre, Saddam’a verilen İdam kararı Bush’un şansını artıracak. ABD’de yarın yapılacak Kongre seçimlerinde, Kongre’nin alt kanadı olan 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı yenilenirken, 100 sandalyeli üst kanat Senato’da 33 üyelik için oy kullanılacak. ABD Başkanı George Bush’un iktidardaki Cumhuriyetçi Partisi’nin, halen hem Senato’da hem de Temsilciler Meclisi’nde rahat bir çoğunluğu bulunuyor. Ancak Irak savaşındaki kötü gidiş, geçen yılki Katrina felaketinin etkileri ve arka arkaya gelen yolsuzluk ve seks skandalları, bu yılki Kongre seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi Parti’yi sarsmış bulunuyor. Seçim öncesi son anketlerde muhalefetteki Demokrat Parti, Cumhuriyetçilerin önünde gidiyor. Başkan Bush’un, son hafta içinde ülkedeki muhafazakâr seçmenleri hedef alan seçim kampanyası nispeten başarıya ulaştı ve Cumhuriyetçi Parti’nin anketlerdeki oylarında son birkaç günde yükselme oldu. Seçime bir gün kala tarafsız yorumcuların tahminlerinde, Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi beklentisi ağırlık taşıyor. Senato için ise kıran kırana yarış sürüyor. Gözlemciler, Kongre seçimlerinin, Bush için “dolaylı güvenoyuna dönüştüğüne” işaret ederek, Cumhuriyetçi Parti’nin Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğunu koruması durumunda bunun, Bush için çok büyük bir zafer anlamına geleceğini belirtiyor. Demokrat Parti’nin, Kongre’nin en az bir kanadında çoğunluğu ele geçirmesi durumunda ise Bush’un geriye kalan iki yıllık görev süresinde politikalarına Kongre desteği almakta çok zorlanacağına işaret ediliyor. Bugün ayrıca 36 eyalette valilik seçimleri de yapılacak.

/ WASHINGTON

07.11.2006


 

Saddam dünyayı da ikiye böldü

Hindistanlı Müslüman liderler, Irak devrik lideri Saddam Hüseyin hakkındaki idam kararının ardından bölündüler. Sünnî Müslüman liderler idam kararı veren mahkemenin kukla olduğunu ileri sürerken, Şiî Müslüman liderlerden bazıları Saddam Hüseyin’in ölmeyi hak ettiğini savundu.

Hindistan’ın en büyük camisi Yeni Delhi Jama Mescid’in imamı (Sünnî İmam) Seyid Ahmed Buhari idam kararına karşı çıkan protestocular arasında yer alarak asıl yargılanması gereken kişinin ABD Başkanı George W. Bush olduğunu söyledi. Seyid Ahmed Buhari, yaptığı açıklamada, “Kararı kınıyoruz. Bu karar Irak’ı işgal edenler tarafından planlandı. Karar, ABD’nin bir kukla mahkemesi tarafından ilân edildi. Saddam Hüseyin yerine Bush’un Irak’ta işlediği cinayetler sebebiyle mahkemede yargılanması gerekir. Amerikan liderliğindeki kuvvetlerin Irak’ı işgal etmesinden beri 700 binden fazla kişi öldürüldü” dedi. Pazar günü geç saatlerde, Hindistan’ın Pencap eyaletinin Ludhiana şehrinde Sünni protestocular Bush’un kuklalarını yakmışlardı.

Şiî Müslümanların insan haklarını savunan Hindistan Şiî Kişisel Hukuk Kurulu Başkanı Mirza Muhammed Athar, idam kararının adaletin bir zaferin olduğunu ileri sürerek “Devrik devlet başkanı Irak’ın yaklaşık 30 yıl demir yumrukla yönetti. Irak içinde ve dışında yüz binlerce masum insanı öldürdü. Irak lideri ölüm cezasını hak etti ve bu karar adaletin bir zaferi olarak görülmelidir” şeklinde konuştu.

Hindistan Dışişleri Bakanı Pranab Mukherjee, “Böyle hayat ve ölüm kararları güvenilir yargı sürecinde elde edilmelidir. Zafer kazananların adaleti olarak gözükmemeli. Karar uluslar arası toplum ve Irak halkı tarafından kabul edilebilir olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Irak’ın eski diktatörü Saddam Hüseyin’in idam cezasına çarptırılması konusunda, Avrupa basınının görüş ayrılığı içinde olduğu görülüyor. İdam cezasını, Irak halkından çok Amerikan Başkanı George Bush’un lehine bir karar ve “galiplerin adaleti” olarak niteleyen Alman gazetelerinden Kölner Stadt Anzeiger, adil bir mahkemenin Saddam’ın hakkı olduğunu, eski diktatörün diğer tiranlar gibi sürgünde güzel bir hayat geçirmeyeceğini ya da Rumen diktatörü Çavuşesku gibi kalabalık tarafından kurşuna dizilmeyeceğini yazdı.

İngiliz basını da daha çok Saddam Hüseyin’in kaderi konusuna odaklandı, bazı gazeteler idam kararını alkışlarken, bazıları idam cezasının yumuşatılmasını istediler. Merkez soldaki Daily Mirror, dünyanın, Saddam Hüseyin bile olsa bir insana idam cezası verilmesine sevinmekten sakınması gerektiğini, gaddar bir diktatör de olsa Saddam’ın idamının daha fazla kan akmasına sebep olabileceği uyarısı yaptı.

Yine sol görüşlü The Guardian da aynı endişeleri dile getirerek, “Eğer yeni Irak eskisinin üzerinde yükselecekse meşrû bir cinayetten kaçınmanın iyi bir başlangıç olacağı” yorumunu yaparken, popülist The Sun ise “devlet başkanı olan bu haydutun, boynuna ilmiğin geçirilmesinden daha iyi bir son hak etmediğini” yazdı. Daily Telegraph’da yazan “Saddam: Bir gizli hayat” adlı kitabın yazarı Con Coughlan ise Saddam Hüseyin’in adil bir şekilde yargılanmadığı yolundaki eleştirilere cevap verdi. “O, kendi halkına lâyık gördüğünden çok daha adil bir şekilde yargılandı.

/ YENİ DELHİ

07.11.2006


 

Kızılhaç: Beyt Hanun’daki durum çok vahim

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, İsrail ordusunun 6 gündür geniş çaplı operasyon yürüttüğü Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’daki insani durumdan çok endişeli olduğunu açıkladı.

Gazze’deki Kızılhaç heyetinin müdür yardımcısı Urban Caluori, AFP’ye yaptığı açıklamada, Beyt Hanun’daki insanî durumun ciddî olduğunu ve Kızılhaç’ın çok endişe duyduğunu, çatışmaların ve askerî operasyonun hala sürmesi yüzünden buradaki durumu tam olarak belirleme noktasında olamadıklarını söyledi. İhtiyaçların çok fazla olduğunu, özellikle de su konusunda sıkıntı çekildiğini belirten Caluori, Kızılhaç’ın şehir hastahanesi ve şehir sakinlerine 26 bin litre su dağıttığını belirtti. Dün de bir ekibin gıda dağıttığını, bir başkasının da su şebekesinin tamiri edilmesi için çalıştığını ve İsrail ordusunun da kente girme taleplerine olumlu cevap verdiğini belirten yetkili, bununla birlikte şehirdeki işgal durumunun devamı halinde durumun karmaşık hale geleceğini kaydetti.

/ GAZZE

07.11.2006


 

NATO’dan AB’ye Afganistan çağrısı

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, AB’nin ‘’Afgan polisinin eğitimini üstlenmesi’’ çağrısında bulundu.

Brüksel’de, siyasî, askerî ve ekonomik alanlarda faaliyet gösterenleri buluşturan Savunma ve Güvenlik Gündemi (SDA) isimli bir sivil toplum örgütünün toplantısında konuşan Jaap de Hoop Scheffer, halkın güvenliğini sağlamak için ‘’her yerde polis ihtiyacı olduğunu’’ belirterek, AB’nin Afganistan’da güvenliğe daha yoğun katkıda bulunmasını istedi. Genel Sekreter, Afganistan’ın kuzeyinde askerî varlığı olan Almanya’nın polis eğitimine destek veriyor olmasının yararlarına değindi. Afganistan’daki Taliban rejiminin çökmesinden sonra, 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansında, geçici yönetime destek amacıyla ‘’BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon’’ şeklinde kurulan, 11 Ağustos 2003 tarihinden beri NATO tarafından yönetilen Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) kapsama alanını tüm ülkeye yaydı. NATO, bu görevde karşılaşılan sorun ve zorlukları gizlemiyor ve müttefiklerden her alanda daha fazla katkı istiyor.

/ BRÜKSEL

07.11.2006


 

Şaron, yoğun bakımdan çıktı

Yılbaşından bu yana komada bulunan ve sağlık durumu Cuma günü daha da kötüye giden eski İsrail başbakanı Ariel Şaron’un yoğun bakımdan çıktığı bildirildi.

Şiba hastahanesinden yapılan açıklamada, Şaron’un yoğun bakımdan çıktığı bildirildi. Şaron, vücudundaki bir enfeksiyondan kaynaklı olarak durumunun kötüleşmesi üzerine Cuma günü yoğun bakıma kaldırılmıştı. Şaron’un kalbinden başka tüm organlarının düzgün çalıştığı ve hayati tehlikesinin bulunmadığı açıklanmıştı. Eski İsrail Başbakanı Şaron, 4 Ocakta beyin kanaması geçirerek, Kudüs’teki Hadasa hastahanesine kaldırılmıştı.

/ KUDÜS

07.11.2006


 

Bir Amerikan helikopteri düştü

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Irak’ın başşehri Bağdat’ın kuzeyindeki Selahaddin eyaletinde bir Amerikan helikopterinin düşmesi ve 5 askerin ölmesinin ardından olayla ilgili soruşturma başlatılığı bildirildi.

Açıklamada, helikopterin düştüğü bölgede ateş açıldığının belirlenmediği de kaydedildi. Helikopterin düşmesi sonucu ölen 5 askerlerle, Kasım başından beri Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin sayısı 16 olurken, ABD’nin Irak’ı işgal ettiği Mart 2003’ten bu yana ölen Amerikan askerlerinin sayısı 2.832’ye yükseldi.

/ BAĞDAT

07.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004