Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Atatürk ve demokrasi

Bugün 10 Kasım. Vefatının 68’inci yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü anıyoruz. Cumhurbaşkanı Sezer de bir mesaj yayınladı dün ve Atatürk’ün ne kadar önemli bir lider olduğunu anlattı.

Bu arada kurduğu cümlelerden biri de şöyle başlıyordu Sezer’in: “Bizlere tam bağımsız, laik, demokratik, çağdaş bir devlet armağan eden Yüce Atatürk...”

Atatürk’ün bağımsız bir devlet kurduğu doğrudur... Çağdaşlıktan kasıt, Batılı ülkelerdeki kimi temel değerleri (‘ulus devlet’ ve ‘ pozitif hukuk’, gibi) Türkiye’de de hayata geçirmesiyse, tamam.

Laiklik gayet tartışmalı bir konu. Bence laik bir devlet değil bizimkisi ama hadi lafı fazla uzatmadan ‘ Türk tipi laiklik’ deyip geçelim...

Ama Atatürk’ün ‘demokratik’ bir devlet armağan ettiği de nereden çıktı? İşte onu hiç anlamadım. Tek partili demokrasi olur mu? Bana tek partinin hüküm sürdüğü, diğer partilere izin verilmediği ama yine de uluslararası camia tarafından ‘demokrasi’ olarak nitelenen bir ülke gösterirseniz, müteşekkir kalırım.

Bizim devletin, siyasi sistemin az buçuk demokratikleşmesi eğer bir kişiye mal edilecekse, o da Atatürk değil, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’dür.

Hoş o da bunu ayıla bayıla değil, faşizmi yenen ABD önderliğindeki Batı blokuna dahil olabilmek için yapmıştır ama yine de yapmıştır işte.

Atatürk de demokrasiye geçer miydi? Bilemem. Ancak geçmediği apaçık ortada.

Sabah, 10 Kasım 2006

Emre AKÖZ

11.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu madde kaldırılmalı

  Vicdanlar nerede?

  AB’nin engeli 301

  Atatürk ve demokrasi

  M. Kemal hiç seçim kazanmamıştı ki...


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004