Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Filistin millî birlik hükümeti şekilleniyor

Filistin’de Hamas ve El Fetih grupları, birlik hükümetini görüşmek üzere bir araya gelmeye hazırlanırken, tarafların Başbakan olarak Dr. Muhammed Şubayir üzerinde anlaştıkları belirtiliyor.

Gazze İslâm Üniversitesi eski rektörü olan Şubayir, diğer adaylar arasında en çok öne çıkan isim olurken, kendisi de başbakanlık için aday olduğunu yalanlamıyor. Ancak 60 yaşındaki bilim adamı, resmî olarak bir atama olmadığını vurguluyor. Filistin’de Başbakanı atama yetkisi, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın elinde bulunuyor. Amerika’nın Virginia eyaletinde mikrobiyoloji üzerine doktora yapan Dr. Muhammed Şubayir’in Hamas’a yakın olduğu belirtiliyor; ancak aktif bir şekilde gruba destek vermiyor. Şubeyir, resmî olarak herhangi bir Filistinli grubu da üye değil. Hamas ve El Fetih de “ılımlı” bir kişilik olan Şubayir’i Başbakan olarak seçerek Batı’nın uyguladığı ambargoyu kaldırmasını ve yardımların yeniden başlamasını hedefliyor. Filistinli kaynaklar, kabinedeki birçok mevkinin de “ılımlı” siyasetçilere devredilmesinin gündemde olduğunu belirtiyor.

MUHAMMED ŞUBAYİR KİMDİR?

Gazze İslâm Üniversitesi eski rektörü olan Muhammed Şubayir, 1946’da doğdu. Mısır’da eczacılık okuyan Şubayir, doktorasını ABD’de Batı Virginia Üniversitesi’nde yaptı. Gazze’ye döndükten sonra ise İslâm Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1993’de rektör olana kadar üniversiteye bağlı sağlık okulunun başkanı olarak görev yaptı. Şubayir’in babasının Müslüman Kardeşler’e üye olduğu biliniyor.

Bu arada, Arap Birliği, Filistin’e Hamas’ın iktidara gelmesinden bu yana uygulanan ambargoya destek vermeme ve BM’de alınan yaptırım kararına uymama konusunda anlaştı. Mısır’ın başşehri Kahire’de olağanüstü bir toplantı gerçekleştiren birliğe üye ülkelerin dışişleri bakanları, Filistin’e destek kararı aldı. ABD’nin hafta sonunda İsrail operasyonlarını kınayan bir Birleşmiş Milletler karar tasarısını veto etmesi ardından toplanan bakanların, bir barış konferansı düzenleme önerisi de Filistin Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar tarafından kabul edildi. Toplantının ardından konuşan Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid Bin Ahmed El Halife, Filistin’e malî yaptırım kararına artık uymayacaklarını söylerken, birliğin Genel Sekreteri Amr Musa da ambargoya karşı aldıkları bu kararın “Amerika’ya bir mesaj olduğunu” söyledi. Musa, toplantı sonrasında gazetecilere açıklamasında, “Bu mesaj, Araplara karşı dostça olmayan tavır gösterenlere’’ diye konuştu. Kuveyt’in de Filistin’e 30 milyon dolarlık yardım yapacağı bildirildi.

/ GAZZE

14.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin millî birlik hükümeti şekilleniyor

  Suriye ve İran’la görüşülmeli

  Demokratlar: Irak'ın zararı Türkiye'ye

  Olmert: HAMAS’la da masaya oturabilirim!

  Japonya nükleer salgına tutulabilir

  Irak’ta 17 kişi öldü

  Hizbullah Lübnan hükümetini salladı

  Dünya Filistin’de çözüme odaklansın

  Yahudilerin Lübnan itirafı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004