Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Suriye ve İran’la görüşülmeli

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Orta Doğu’da barış sürecinin ilerlemesi için uluslar arası toplumun Suriye ve İran ile görüşmesini istiyor. Blair Irak’a ilişkin açıklamasında bu ülkedeki savaşın sonucunun Orta Doğu’daki barışın sağlanmasında merkezi bir rol oynadığını düşündüğünü söyledi.

Ayrıca Blair, uluslar arası toplumun İran ve Suriye’nin Irak’taki barışın sağlanmasına nasıl yardım edeceklerinin açıkça söylenmesini ve bunun engellenmesinin nelere yol açabileceğinin anlatılmasını istedi. ABD, Irak’a ilişkin olarak İran ile direkt bir görüşme yapabileceğini bildirdi. Ancak Washington, Tahran’ın nükleer programını görüşmeyeceğini vurguladı. Beyaz Saray Genel Sekreteri Josh Bolten, Irak Çalışma Grubu’nun İran ve Suriye ile görüşmeler yapılmasını önermesi halinde ABD’nin bu ülkelerle görüşebileceğini söyledi. Blair konuşmasında ABD ile olan yakın işbirliğini de savundu. Blair, İngiliz değerlerine yakın ülkelerle ilişki kurmanın ülkenin güvenliği ve dış politikası için önemli olduğunu belirtti. Blair, “ABD ile yakın dostluğumuz ve AB üyeliğimiz İngiltere’ye uyuyor. Bu açıdan Amerikan ya da AB karşıtlığı mantıksız olmakla birlikte ülke çıkarlarını yıkmaya yönelik bir yoldur.” şeklinde konuştu.

Bu arada, İngiltere Savunma Bakanı Des Browne, İran ve Suriye’yi bölgede sorumluluk almaya ve Irak hükümetiyle işbirliği yapmaya çağırdı. Tahran 180 derecelik değişim istedi.

Bu arada, Amerika ve İngiltere Irak konusunda strateji değiştirme sinyalleri verirken, İran bu değişikliğin “180 derece olması gerektiğini” bildirdi. İran hükümeti sözcüsü Gulam Hüseyin İlham, ABD Kongresinde çoğunluğun Cumhuriyetçilerden Demokratlara geçmesinin ardından “Amerikan yönetimini politikalarını 180 derece değiştirmeye” çağırdı. İlham, “Eğer ABD politikasında 180 derecelik bir değişiklik olursa çok iyi olur” dedi.

ABD Başkanı George W. Bush, uzmanlardan oluşan ve Irak siyasetini değerlendiren bağımsız bir kuruluş olan Irak Çalışma Grubu ile bir araya gelecek. Bu grubun, hem birbirlerini ilgilendiren konularda hem de Irak’ta düzeni sağlanması konusunda İran ve Suriye ile temasa geçilmesinden yana olduğu biliniyor. George Bush, İran ve Suriye’yi terörü devlet eliyle desteklemekle suçluyor ve “şer ekseni” oluşturmakla itham ediyordu. ABD’nin 1979’dan bu yana İran ile diplomatik ilişkisi de bulunmuyor.

/ LONDRA

14.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin millî birlik hükümeti şekilleniyor

  Suriye ve İran’la görüşülmeli

  Demokratlar: Irak'ın zararı Türkiye'ye

  Olmert: HAMAS’la da masaya oturabilirim!

  Japonya nükleer salgına tutulabilir

  Irak’ta 17 kişi öldü

  Hizbullah Lübnan hükümetini salladı

  Dünya Filistin’de çözüme odaklansın

  Yahudilerin Lübnan itirafı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004