Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Dünya Filistin’de çözüme odaklansın

Medeniyetler İttifakı Projesi Üst Düzey Grup raporunda, İsrail-Filistin sorununun Batı ile Müslüman toplumları arasındaki ayrılığın başlıca sembolü haline geldiği ve uluslararası istikrara yönelik en büyük tehlikelerden biri olmaya devam ettiği belirtilerek, uluslararası toplumun vakit kaybetmeksizin Filistin sorununa odaklanması ve çözüm arayışlarına hız vermesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye ve İspanya’nın eş başkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı Girişiminin Üst Düzey Grubu tarafından hazırlanan Eylem Planında, Batı ile Müslüman toplumları arasındaki anlaşmazlıkların kaynağının dini ve kültürel değil, siyasi olduğu yorumu yapıldı.

Planda Orta Doğu sorununun çözümüne ilişkin bazı öneriler de yer aldı. Medeniyetler İttifakı Eylem Planının İstanbul’da BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a sunulmasından önce plan hakkında basına bilgi veren üst düzeydeki bir BM yetkilisi, özellikle Batı ile Müslüman toplumları arasındaki kültürel, dini ve siyasi gerilimleri ve anlaşmazlıkları irdeleyen, analiz eden ve bu sorunları çözmek için önerilerde bulunan Eylem Planının tahmin edilenden daha fazla siyasi mesajlar vereceğini ve somut önerilerde bulunacağını belirtti.

Yetkili, Eylem Planına yönelik raporun, öncelikle Batı ile Müslüman toplumları arasındaki gerilimin kültürel ve dinsel farklılıklardan kaynaklanmadığı, sorunun kaynağının siyasi olduğu ve dolayısıyla çözümlenebileceği tespitinde bulunduğunu vurguladı. Raporun iki bölümden oluştuğunu belirten BM yetkilisi, ilk bölümde Medeniyetler İttifakı Üst Düzey Grubunun, Batı ile Müslüman toplumları arasındaki sorunların neler olduğu ve nereden kaynaklandığı konusunda analizde bulunduğunu ve daha sonra bu sorunların giderilmesi için somut bazı öneriler getirdiğini anlattı. Bu ilk bölümde uluslararası hukuk, demokrasinin gelişimi ve insan haklarının korunması gibi konularda “çifte standartlar” gündeme getirildi.

İkinci bölümde Müslüman ülkelerdeki askeri müdahaleler ve operasyonlar ele alındı, bu bağlamda Arap-İsrail sorununun çözümü ve Filistin topraklarında işgalin sona ermesinin sembolik olarak önemine değindi. Raporda, bu sorunun devam etmesinin yanı sıra Irak ve Afganistan’daki durumun radikal eylemleri ve aşırılığı beslediği tespiti de yapıldı.

BM yetkilisinin verdiği bilgiye göre, raporun öneriler kısmında, Orta Doğu sorununun siyasi olarak çözümlenmesine vurgu yapılarak, tarafları bir araya getirmek için yerine getirilmesi gereken şartlar ve sürece yönelik bir “Beyaz Kağıt” hazırlanması üzerinde duruldu. Eylem Planında ayrıca BM Genel Sekreterinden, din ve siyasetin kesiştiği hassas konulara ilişkin ortaya çıkan sorunların çözümüne yardımcı olabilmek amacıyla bir “BM üst düzey temsilcisi” atanması istendi.

BM yetkilisinin verdiği bilgiye göre raporda, kültürler arası farklılıkların, yanlış anlaşılmaların, kalıplaşmış önyargılı fikirlerin ve korkuların önüne geçebilmek için tespit edilen dört önemli alanda somut öneriler yer aldı. BM yetkilisi, bu dört alanın medya, eğitim, gençlik ve göç olduğunu belirterek, bu önerilerin popüler kültürlerdeki önyargıları yenmede önemli rol oynayacağını vurguladı.

Yetkiliye göre, raporun “medya” ile ilgili önerilerinde, değişik kültürlerin ortaklaşa televizyon ve radyo programları hazırlamalarına ve gazetecilik okullarında değişik toplumları ve kültürleri etkileyen hassas konuların ne şekilde yazılması gerektiği konularına yönelmeleri istendi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

14.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin millî birlik hükümeti şekilleniyor

  Suriye ve İran’la görüşülmeli

  Demokratlar: Irak'ın zararı Türkiye'ye

  Olmert: HAMAS’la da masaya oturabilirim!

  Japonya nükleer salgına tutulabilir

  Irak’ta 17 kişi öldü

  Hizbullah Lübnan hükümetini salladı

  Dünya Filistin’de çözüme odaklansın

  Yahudilerin Lübnan itirafı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004