Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Blair, Irak'taki felâketi kabul etti

ABD’nin Irak’ı işgaline destek veren İngiltere’nin Başbakanı Tony Blair, Irak’taki şiddetin ulaştığını noktanın “felâket” olduğunu kabul etti. Blair bu açıklamayı Katar merkezli El-Cezire kanalınını İngilizce yayına başlayan haber kanalına yaptı. Liberal Demokratlar, Blair’in bu açıklamasını ile Irak’ın işgalinin ne kadar kötü bir karar olduğunu kabul ettiğini savundu. Ancak Başbakanlık, Blair’in açıklamalarının yanlış anlaşıldığını açıkladı.

Blair ile röportaj yapan David Frost Batının Irak’a müdahelesinin “şimdiye kadar felaket olduğu” şeklindeki yorumuna, “Öyleydi. Ama halka söylemeye çalıştığım Irak’taki durumun neden zor olduğu. Planlardaki hata yüzünden durum zorlaşmadı. Bir yandan El Kaide ile Sünni direnişçiler, bir yandan da Şiiler sayesinde çoğunluğun istediği barış yerine azınlığın istediği savaş durumu ortaya çıktı.” şeklinde konuştu. İngiliz liderin bu açıklaması Ticaret Bakanı Margaret Hodge’un İşçi Partisi buluşmasında Irak’ın işgalinin Blair’in “en büyük hatasının” olduğunu söylediğine dair haberlerin ardından geldi.

Başbakan Blair’in bu açıklamasına ilişkin Liberal Demokratların lideri Menzies Campbell, “En sonunda Irak’ın işgalinin ne kadar kötü bir karar olduğunu Blair de kabul etti. Başarısızlık bu kadar açıkken başka bir alternatifi yoktu zaten. Başbakan bunu kabul ediyorsa Meclis ve halk özrü hakediyor.” şeklinde konuştu.

Bu gelişmelerin ardından açıklama yapan Başbakanlık, Irak’taki durumun “felaket” olduğunun Blair’in görüşü olmadığını bildirdi. Sözcü, “Cevap vermeden önce sorudan alıntı yaptı. Bunu bir itiraf olarak kabul etmek iki yüzlülük” dedi.

Başbakan Blair röportajın devamında Suriye ve İran’ın Orta Doğu’da “yapıcı” bir rol oynayabileceğini söyledi. Blair, “Çözümün bir parçası olurlarsa ortaklık sözkonusu olabilir.” ifadesini kullandı. Blair, bu ülkelerle görüşme yapmanın “taviz” olduğunu kabul etmedi. İngiliz lider, Orta Doğu’daki ilerlemenin “sembolik önemi” olduğunu ifade etti. Blair, “Bu şekilde savaşın Batı ya da Hristiyanlar ile Müslümanlar arasında olmadığı, hoşgörüye, uyuma inanların savaşı olduğu gösterilir” dedi.

/ LONDRA

19.11.2006


 

İsrail BM’yi suçladı

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dan Gillerman, BM Genel Kurulu’nda, İsrail’in Gazze’de ve diğer bölgelerde askerî faaliyetlerini durdurmasını isteyen karar tasarısının görüşülmesinin, genel kurulun bazı üye devletler tarafından nasıl kullanıldığını gösterdiğini söyledi.

BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmadan sonra bir de basın toplantısı düzenleyen Dan Gillerman, BM Güvenlik Konseyi’nin de konuyu görüştüğünü, ancak hazırlanan karar tasarısının bölgedeki gerçek sorunların çözümüne yardımcı olamayacağının anlaşılması üzerine tasarıyı kabul etmediği görüşünü savundu. Gillerman, genel kurulun tartıştığı karar tasarısının da sorunları çözmeyeceğini ileri sürerek, kurulun, İsrail’in düşüncelerine sağırkaldığı yorumunda bulundu. Kuruldaki konuşmaların kimilerinde İsrail’in Gazze’deki işgalinden sözedildiğini, ancak ortada bir ‘’işgal’’ olmadığını savunan Gillerman, İsrail’in bölgeden 1 yıl önce çekildiğini ileri sürdü. Gillerman, bölgedeki kanın hemen şimdi durabileceğini belirterek, budurumda ortada ‘’ne terör ne de kendini savunma ihtiyacının’’ kalacağınıvurguladı. Sorunun gerçek nedeninin Hamas olduğunu iddia eden Gillerman, BM’nin bu konuyu gözardı ettiğini ileri sürdü.Filistin roket saldırılarının İsrail şehirlerini hedef almayı sürdürdüğünü dile getiren Gillerman, İsrail’in, egemen bir devlet olarak kendini ve insanlarının güvenliğini savunduğunu söyledi.

19.11.2006


 

Bush darbeyi anlayışla karşılamış

ABD Devlet Başkanı George W. Bush, Tayland’da askerî darbe sonrasında başbakanlığa getirilen Surayud Chulanont’la el sıkıştı.

Chulanont, Bush’un kendisine Tayland’daki darbe sonrasında ülkedeki durumu “anlayışla karşıladığını” söylediğini ifade etti.

Asya-Pasifik zirvesi için Vietnam’ın Hanoi şehrinde bulunan Chulanont, “Bush ‘askerî müdahale’ ifadesini kullandı ve Tayland’ın durumunu anladığını söyledi” dedi. Tayland Başbakanı, ABD’yle ilişkilerin geliştirilmesini ümit ettiklerini ifade etti. Tayland’da 19 Eylül’de kansız bir darbe olmuştu.

/ HANOİ

19.11.2006


 

NATO Taliban’la baş edemez

BM’nin NATO özel temsilcisi Tom Koenigs, Taliban’la savaşta NATO’nun tek başına galip gelemeyeceğini, mücadeleyi kazanmak için Afganistan güvenlik kuvvetlerinin eğitiminin şart olduğunu söyledi.

Koenigs, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, NATO’da şu an için, savaşın kazanılabileceğine dair iyimser bir görüş olduğunu, ancak her şeyin göründüğü kadar kolay olmadığını belirtti.

Afgan güvenlik kuvvetlerinin eğitiminin, Taliban’ın yenilgiye uğratılmasındakilit önemi olduğunu vurgulayan Koenigs, “Savaş kazanılabilir. Ancak böyle bir direnişe karşı uluslar arası kuvvetler tek başına kazanamaz” dedi.

/ ANKARA

19.11.2006


 

Sel felâketi şimdi de Afganistan’da

Afganistan’ın batısındaki dağlık Badgız şehrinde meydana gelen sel felâketinde 50’den fazla kişi öldü.

Yetkililer, onlarca kişinin kayıp olduğunu, ölenler arasında 6 çocuğun bulunduğunu söylediler.

19.11.2006


 

Bölünmüş Irak’a yer yok

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, “Irak halkının farklılıklarıyla yüzleşmesi ve birlikte olmaktan başka geleceği olmadığını fark etmesi gerektiğini” söyledi.

Rice, Vietnam’da Asya-Pasifik ekonomi zirvesinde yaptığı konuşmada, “Washington yönetiminin, Irak halkı ile barış için çalışma kararlılığını” tekrarladı.Vietnam’ın geçmişteki düşmanlıkları bir kenara bıraktığını ifade eden Rice, başarının nihaî olarak Irak halkına bağlı olduğunu kaydetti.

Rice, “Iraklılar, Vietnam’ın yaptığı gibi, doğru, güçlü kararlar almalı, farklılıklarla yüzleşmeli ve sadece bir gelecek olduğunu, bunun da birlikte bir gelecek olduğunu fark etmelidir. Eğer bölünürlerse bir gelecekleri olmaz” diye konuştu.

Rice ayrıca, Kuzey Kore ve Burma olarak bilinen Myanmar’ın da uluslararası kamuoyuna katılma ve ekonomilerini dünyaya açma konusunda Vietnam’ı örnek almaları gerektiğini söyledi.

/ HANOİ

19.11.2006


 

Lieberman esti, gürledi

İsrail’in aşırı sağcı Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman, İsrail’in, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı yok sayması, Hamas liderlerini yok etmesi ve Orta Doğu yol haritasından çekilmesi gerektiğini savundu.

Lieberman, İsrail Radyosuna verdiği demeçte, geçen yıl devlet başkanı olan Abbas’ın etkisiz bir lider olduğunu öne sürerek, Abbas’ı yok sayarak Batı Şeria’nın geleceği konusunda, güvenilir ortak olarak nitelendirdiği Ürdün hükümetiyle daha yakın işbirliği yapmaları gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda stratejik ilişkilerden sorumlu bakan olan Lieberman, Filistinlilerin amacının kendi bağımsız devletlerini kurmak değil, İsrail’i yok etmek olduğunu da ileri sürdü. Lieberman, İsrail’in Hamas ve İslâmî Cihad’a karşı daha sert olması gerektiğini de söyleyerek, bu örgütlerin liderlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini iddia etti.

/ RAMALLAH

19.11.2006


 

3 esir serbest bırakıldı

ABD ordusunun, terör zanlılarını tuttuğu Küba’daki Guantanamo hava üssünden, Cezayirli, Mısırlı ve Özbek toplam 3 tutsağı serbest bıraktığı, bu kişilerin Arnavutluk’a gönderildiği bildirildi.

Pentagon’dan yayımlanan bildiride, “bu 3 kişinin artık düşman savaşçı olarak sayılmadığı” belirtildi. Bildiride, Arnavutluk’un, bu kişilere “yeni bir hayat kurmalarına olanak sağlayacak ortam sunacağı” ifade edildi. Guantanamo’da yaklaşık 430 tutsak bulunuyor.

/ WASHINGTON

19.11.2006


 

Cakarta'da protesto

Endonezya’da, ABD Başkanı George W. Bush’un ziyareti öncesinde protesto gösterileri düzenlendi.

Başkent Cakarta’daki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan ve radikal dinciler, öğrenciler ve sıradan vatandaşların oluşturduğu yaklaşık 300 kişilik grup, “Bush teröristtir”, “Müslümanları öldürmekten suçludur” diye bağırdı. Surabaya, Yogyakarta, Bandarlampung, Mataram kentleri ile Bali adasında da protestolar yapıldığı kaydedildi. Bush’un Pazartesi günü Endonezya’ya kısa bir ziyarette bulunması bekleniyor

/ CAKARTA

19.11.2006


 

İran'da helikopter düştü: 4 ölü

İran’da bir helikopterin düştüğü ve helikopterde bulunan 4 kişinin öldüğü bildirildi.

İran devlet televizyonu, başşehir Tahran’ın 400 kilometre güneyindeki İsfahan eyaletinin Necefabad kentinde meydana gelen kazayla ilgili soruşturmasının sürdüğünü duyurdu ancak helikopterin düşüş sebebi hakkında bilgi vermedi.

/ TAHRAN

19.11.2006


 

Çözüm arayışları sürüyor

AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs sorunu ile ilgili tarafları buluşturmaya çalıştığı bildirildi.

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı genişlemeden sorumlu Kıbrıs masası Başkanı Pekka Orpana, ABHaber’e yaptığı açıklamada, Finlandiya’nın soruna çözüm bulma amacıyla temasları yoğunlaştırdığını kaydetti. Orpana,“Finlandiya, Türkiye ile Kıbrıs görüşmelerinin Avrupa Birliği için çok önemli olduğunu düşünüyor. Konuyla ilgili taraflar ile her hafta görüşmeler yapmaktayız, önümüzde kısa zaman dilimi var, her halükârda tarafları buluşturmaya çalışıyoruz’’ dedi.

Her hafta kimlerle görüşmeler yaptıklarını sır gibi saklayan Orpana, herhangi bir sansasyona mahel vermek istemediklerini söyledi. Pekka Orpana, ‘’Finlandiya’nın herhangı B planı yok, Biz daha önceki planımızda tarafları buluşturmayı amaçladık, amacımız soruna bir çözüm getirmekti fakat istediğimiz o zaman olmadı’’ diye konuştu.

Arabuluculuk yapmaya daha da hız verdiklerine dikkati çeken Orpana, bu meselenin halledilmesini istiyoruz görüşünü dile getirdi.

Orpana, “Uzlaşmaya hangi taraf daha yakın” sorusunu ise ’’iki tarafla aynı mesafedeyiz ve görüşmelerimiz devam ediyor. Kimseyi suçlamak istemiyoruz’’ diye cevapladı.

/ HELSİNKİ

19.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004