Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Türkiye, çekim merkezi

Türkiye işveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım girişlerinde 2005 yılında Akdeniz havzası ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını bildirdi. TİSK’ten yapılan yazılı açıklamada, BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından her yıl yayınlanan Dünya Kalkınma Raporu 2006 verilerine göre, Akdeniz havzası ülkelerine yönelen doğrudan yabancı yatırımların 3’te 1’inden fazlasının Türkiye’ye gelen yatırımlardan oluştuğu belirtildi.

Açıklamada, Akdeniz havzası ülkelerine 2005 yılında yönelen toplam 31.8 milyar dolarlık yatırımın, 9.7 milyar dolarlık bölümünun Türkiye’ye geldiği ifade edildi.

Türkiye’nin AB üyesi ülkeler arasında 2005 yılında en fazla doğrudan yabancı yatırım çeken 10. ülke konumuna geldiği kaydedilen açıklamada, Türkiye’nin, net doğrudan yatırımlar tutarı açısından AB ülkeleri arasında 3. sıraya yükseldiği vurguldı. Açıklamada, şöyle denildi:

‘’Dünyadaki toplam doğrudan yabancı yatırım girişleri 2005 yılında yüzde 29 artarak 916 milyar dolara ulaştı. Özellikle, gelişmiş ülkeler arasında gerçekleşen birleşme ve satın almalar dünyada doğrudan yabancı yatırım miktarını yükseltti.

Yapılan değerlendirmelere göre, hızlı ekonomik büyüme, süregelen ekonomik reformlar ve daha düşük kurumlar vergisi oranı 2006 yılında da Türkiye’ye yönelen doğrudan yabancı yatırımları artıracak. Nitekim, 2006’nın ilk 8 ayında Türkiye’ye gelen net doğrudan yabancı yatırım tutarı 12.4 milyar dolar oldu.’’

/ ANKARA

19.11.2006


 

Mersin fuar şehri oldu

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, kentin bir çok alanda önemli potansiyelin bulunduğunu belirterek, ‘’fuar ve kongre merkezleri açısından da azımsanmayacak bir potansiyele sahibiz’’ dedi.

Aksoy, Mersin Otomobil, Ticari Araç ve Motosiklet Fuarının (MOF’06) açılışında, Mayıs ayında düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarına geniş bir katılım olduğunu anımsatarak, bu tür organizasyonların ilerideki süreçte yapılacak fuarlar için atılan önemli adımlar olduğunu söyledi.

Kentin tarım, ticaret ve sanayi gibi bir çok alanda önemli potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Aksoy, ‘’Kentteki en önemli potansiyel turizm alanında bulunuyor. Ancak, kentimiz fuar ve kongre merkezi açısından da azımsanmayacak bir potansiyele sahip’’ dedi.

Bu potansiyelleri harekete geçirmekte düzenlenen kongre ve fuarların önemli yeri olduğunu ifade eden Aksoy, fuar ve kongre sayılarını artırarak yılın 12 ayına yaymayı amaçladıklarını kaydetti.

75 firmanın katıldığı 9 bin 900 metre karesi kapalı olmak üzere toplam 18 bin 400 metre kare alandaki fuarda, binek ve ticari araçlar, yan sanayi, aksesuar, motosiklet, servis ve bakım ekipmanları ile garaj ekipmanları sergileniyor. Fuar, 26 Kasım tarihine kadar gezilebilecek.

/ MERSİN

19.11.2006


 

TEAM, en hızlı büyüyenler arasında

Kurumsal Bilgi Güvenliği, Sistem Entegrasyonu ve İş Sürekliliği konularında faaliyet gösteren TEAM-Takım Bilgi İletişim ve Proje Yönetim Hizmetleri, Türkiye’de ilk defa bu yıl gerçekleştirilen Deloitte Teknoloji-Fast 50 araştırmasında ilk 39 arasına girdi.

TEAM, 27 Kasım 2006’da Paris’te düzenlenecek olan ve Avrupa, Ortadoğu ile Afrika’nın en hızlı büyüyen 500 teknoloji şirketinin belirleneceği Deloitte Teknoloji Fast EMEA 500 programında Türkiye’yi temsil edecek. (http://www.team.com.tr)

19.11.2006


 

‘Vergi kaçağı artar’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Muharrem Keçeli, vergi iadelerinin kaldırılmasının, vergi kaçağının önlenmesi konusundaki çalışmalara darbe vuran bir gelişme olduğunu bildirdi.

/ İSTANBUL

19.11.2006


 

Araç muayenesinde sona doğru

Danıştay’ın, araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesi ihalesini onaylayan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararını iptal eden idare mahkemesi kararının yürütmesini durdurmasının ardından, sıra Danıştay 1. Daire’den imtiyaz sözleşmesi için onay alınmasına geldi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Danıştay’ın Cuma günü verdiği kararların ardından, süren davalar nedeniyle imtiyaz sözleşmesini geri gönderen 1. Daire’ye tekrar başvuru yapacak. 1. Daire’nin imtiyaz sözleşmesi taslağına ilişkin görüşlerini bildirmesinin ardından, bu görüş doğrultusunda sözleşmeye nihai şekli verilecek.Bunun ardından da imtiyaz sözleşmesi ile birlikte devir sözleşmesi imzalanarak araç muayene istasyonlarının alıcı firmaya devri yapılabilecek.

/ ANKARA

19.11.2006


 

Otobüsler, uçaklara yenik düştü

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mustafa Yıldırım, otobüs firmalarının ucuz uçak taşımacılığıyla yılda 18 milyon civarında yolcusunu kaybettiğini belirterek, firmaların rekabet gücünün artırılması için, akaryakıttan alınan ÖTV’nin yüzde 50’sinin geri ödenmesi gerektiğini bildirdi.

Yıldırım, TOFED Kurultayı için geldiği Adana’da yaptığı açıklamada, sektörün ciddi bir süreçten geçtiğini, başta sektör çalışanları olmak üzere, hükümet tarafından acilen tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda hava yolu şirketlerinin, ucuz yolcu taşıma girişimleriyle yolcularının büyük çoğunluğunu kaybettiklerini vurgulayan Yıldırım, ‘’ucuz uçuş, otobüs firmalarının yılda 18 milyon yolcusunu kaybetmesine neden oldu, parasal olarak kaybımız ise 720 milyon dolar’’ dedi.

Otobüs firmalarının sıkıntılarının başında pahalı akaryakıt kullanımının geldiğinin altını çizen Yıldırım, şöyle konuştu:

‘’Firmalarımız dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyor. Bu da diğer sektörlerin karşısında tutunmamızı zora sokuyor. Hava yolu taşımacılığıyla rekabet edebilmemiz için akaryakıttan alınan ÖTV’nin yüzde 50’sinin mutlaka firmalara ödenmesi gerekir. Firmaların kendini yeniden toparlaması ve güçlenmesi için bu şart.’’

/ ADANA

19.11.2006


 

5 Orta Asya ülkesine destek

Global Ekoloji Fonu (GEF), Orta Asya ülkelerindeki tarım alanlarının durumunun iyileştirilmesi çerçevesinde Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan’a toplam 1,4 milyar dolar kaynak ayıracak.

/ TAŞKENT

19.11.2006


 

Kalifiye eleman şart

Nilüfer Halk Eğitim Merkezi, Bursa Lokantacılar ve Benzerleri Odası ile ortaklaşa düzenlenen Tabldot Aşçılığı eğitimi başladı.

Eğitimin içeriği ile ilgili BESOB İşletmeler Üstü Eğitim Merkezinde basın toplantısı düzenlendi. İşsiz vatandaşlara iş imkânı sağlamak amacıyla başlatılan ve çeşitli grupların katılım ile toplam 2 yıl sürecek eğitimlerde I. Grup 14 Kasım’da başladı. Haftada üç gün sürecek eğitimlerin 5 Mart 2006’da tamamlanması öngörülüyor.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak, “BESOB olarak yan meslek kuruluşları hariç 284 meslek grubunu temsil ediyoruz. Eğitime çok önem veriyoruz. Bu amaçla eğitim için özel bir tesis inşa ettik” dedi.

Kalifiye elemanın önemli olduğunu söyleyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü Mehmet Ekiz ise, “Kalifiye eleman gerçekten çok önemli. Düzgün yapılmayan iş daha sonra sorunlara sebep oluyor. Siz aşçı olarak istediğiniz kadar güzel yemek yapın. Eğer servis elemanı eğitimli değilse hiçbir işe yaramaz” diye konuştu.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

19.11.2006


 

Marka ödülü, Ülker’in

Türk Patent Enstitüsü’nün bu yıl ilk defa uygulamaya koyduğu Patent Ödülleri uygulamasında marka alanında Büyük Ödül’e Ülker lâyık görüldü.

Marka ödüllerinde jüri, markanın Türkiye’nin imajına ve ekonomiye katkısı, özgünlük, kalıcılık, tanınmışlık ve iletişim kriterlerini göz önünde bulundurarak değerlendirme yaptı. Toplam 33 marka ve marka vekiline dağıtılan ödüller, geleneksel hale getirilecek ve her yıl dağıtılacak.

YENİ ASYA / İSTANBUL

19.11.2006


 

Dedeman Otel müdürüne değerli ödül

Dedeman Otelcilik, yurt dışındaki başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Özbekistan Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Taşkent Uluslararası Turizm Fuarı’nda geçtiğimiz yıl “En İyi Otel” ödülünü almaya hak kazanan, Dedeman Silk Road Tashkent Oteli’nin Genel Müdürü Tayfun Doskaya, bu yıl 12’incisi gerçekleştirilen fuarda “En İyi Genel Müdür” ödülüne layık görüldü.

YENİ ASYA / İSTANBUL

19.11.2006


 

Atlasjet’e bir ödül daha

Turizm sektöründe her yıl dağıtılan Skalite Ödülleri’ne havayolu taşımacılığında 2006 yılında da Atlasjet Havayolları layık görüldü.

Skal International İstanbul tarafından 19 Kasım Çırağan Sarayı’nda düzenlenecek olan törenle Türkiye’nin “Turizm Oscarları” olarak değerlendirilen Skalite Ödülleri sahiplerine teslim edilecek. Türk turizminin Sektör Başkanları ve temsilciliklerinin katılacağı törende Atlasjet Havayolları’nın ödülü; Yönetim Kurulu Başkanı ve Ceo’su Tuncay Doğaner’e verilecek.

YENİ ASYA / İSTANBUL

19.11.2006


 

LEMANI ürünleri ahk INTERIORS’ta

Dekoratif aksesuar ve mum konusunda el işçiliği ürünleriyle tanınan ünlü İtalyan LEMANI markasının tasarımları Türkiye’de ilk defa ahk INTERIORS’ta satışa sunuluyor.

Parafinin yanı sıra, tarçın, kozalak, kurutulmuş meyve gibi malzemelerle üretilen dekoratif ürünler, dünyada nadir bulunan bitkilerle yapılan objeler ve mumlardan oluşan yeni koleksiyon, LEMANI’nin kurucusu Cinzia Bacon ve Giovanni Borgarello gibi ünlü tasarımcılar ve san'atçılar tarafından tasarlandı. (Tel: 0(242) 316 53 00)

/ İSTANBUL

19.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004