Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Millî kütüphanede 2,5 milyon eser var

Her gün ortalama bin kişiye hizmet veren Millî Kütüphane, kitap, süreli yayın ve kitap dışı materyallerden oluşan 2 milyon 537 bin 604 esere sahip. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, Millî Kütüphanenin bu yılın Ocak-Eylül döneminde toplam okuyucu sayısı 300 bin kişiye ulaştı.

1 Ocak-30 Eylül 2006 tarihlerinde kütüphanenin materyal sayısında ise 112 bin 888 adet artış sağlandı.

Millî Kütüphane, 1 milyon 106 bin 566 adet basma eser, 1 milyon 149 bin 899 adet süreli yayın, 55 bin 836 adet eski harfli basma eser, 26 bin 261 adet yazma eser ve 199 bin 42 adet kitap dışı materyal olmak üzere, toplam 2 milyon 537 bin 604 adetlik koleksiyona sahip.

Bu arada mevcut depolar ihtiyacı karşılamadığı için ek depo inşaat çalışmalarına başlanacak.

CD Hazırlama ve Çoğaltma Merkezi kurulması projesi çerçevesinde de merkezde, Millî Kütüphane koleksiyonunun, dijital tarayıcılar ve benzeri donanımla bilgisayar ortamına ve CD’ye aktarılması sağlanacak.

19.11.2006


 

Çöplüklerdeki hayatlar

Fotoğrafya Sefa Ulukan Fotoğraf Atölyesi fotoğrafçılarından Burak Durhasan ve Caner Enver Özyurt’un “Karışık 90 Bin- Babam Bile Olsan” adlı fotoğraf sergisi, sanatseverlerle buluştu. Fotoğrafya Sanat Galerisi’nde sergilenen 40 adet fotoğraf, şehrin çöpleri arasından kâğıt toplayarak hayatlarını sürdüren insanların bilmediğimiz hayat hikâyelerini anlatıyor.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt ile Çukurova Üniversitesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde fotoğraf eğitmeni olarak görev yapan Burak Durhasan’ın yaklaşık 3 ay süren fotoğraf çalışması, kağıt toplayıcılarının hayatlarından kareler sunuyor. Durhasan ve Özyurt, “Bu çalışmada, göçün Adana’ya savurduğu insanların, kentte var olabilmek için kentin çöplerinin içine sıkışmış meta değerine sahip şeyleri toplayıp, ayırıp satmalarının görünmeyen yönünü fotoğraflarla anlatmaya çalıştık. Bu insanların yaşantılarına tanıklık ettiğimiz kısmı, ardında el arabası çeken bir kişinin o çöpten diğer çöpe doğru gitmeleri ve çöpün içerisinden bir şeyler alıp arabalarına atmaları. Tanık olmadığımız kısmı ise kim oldukları, topladıkları bu çöpleri nereye götürdükleri, nasıl değerlendirdikleri. İşte tanık olmadığımız bu kısmı görmek ve fotoğraflamak için bir yabancı olarak girdiğimiz depolarında hayat hikayelerini dinledik, uzun sohbetler ettik, çaylarını içip yemeklerini yedik. Çöplerden çıkardıklarından özene bezene bir şeyler seçip hediye ettiler bize, biz de onlara fotoğraflarını bastırıp verdik, bilgisayarı depolarına götürüp çektiğimiz fotoğrafları izlettik. Arayı biraz uzun tuttuğumuzda telefon açıp yanlarına uğramadığımız için sitem ettiler. Aslında fotoğraf çekmekten çok daha fazlasını yaşadık bu süreçte. Sonuçta, çalıştıkları depolarda, geçmişten taşıdıkları kültürleri ile bugün yaşadıkları kentin kültürünün çatışmasıyla oluşmuş bir yaşamı sürdürdüklerine tanık olduk ve bu tanıklığımızı fotoğraflara aktarmaya çalıştık” dedi.

Fotoğrafya San'at Galerisi’nde 18-30 Kasım arası sergilenecek fotoğraflar, Pazartesi hariç her gün saat 22.00’a kadar ziyarete açık olacak.

19.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004