Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çiçek: 301 kalksın diyenler azalıyor

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TCK 301. madde için ‘Tümüyle kalksın’ diyenlerin sayısının giderek azaldığını ileri sürerek, “Artık, ‘Değişiklik olsun’ diyenler var. Değişiklik ne anlam ifade edecekse onun hepsi geldikten sonra gerçekten değiştirmiş olmak için değiştirmek yerine, maksadı hasıl edecek bir değişiklik olabilecekse ona da iyiniyetle bakarız. Henüz herkesten bu noktada bir değerlendirme raporu gelmedi” dedi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Çiçek, Finlandiya’daki Kıbrıs görüşmeleri ve AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in açıklamaları ile ilgili olarak şunları söyledi:

‘’Müzakerelerin kesilmesi için biz herhangi bir sebep görmüyoruz. Çünkü Türkiye-Avrupa birliği ilişkileri derinliği olan ilişkilerdir.Kıbrıs konusu da AB’nin ön şartı değildir. Çünkü müzakerelerin başlatılması ve sürdürülmesi bizim kanaatimize göre Kopenhag Siyasi Kriterleri ile ilgili bir durum. Dolayısıyla Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri iki tarafın da menfaatinedir. Böyle spesifik olaylara takılarak iki de bir ‘İlişkiler kesildi, dünyanın sonu geldi, artık bundan sonra bu işler olacak ya da olmayacak’ şeklindeki bir tartışma bence bu ilişkilere zarar verir. Bundan her iki taraf da zarar görür.

Herkesin bu müzakere süreci içerisinde olup bitenleri soğukkanlılıkla değerlendirmesi lazım. Neticede bir müzakere yapıyoruz. Müzakerelerin getirisi var, götürüsü var. Söylenebilecek olanları var, söylenmeyecek olanları var. Ama bu müzakereler her halükarda sürdürülecektir. Biz şahsen Hükümet olarak da bu müzakerelerin kesilmesi için bir sebep görmüyoruz. Bunun doğru olmadığı kanaatini de taşıyoruz.

Türkiye, şu ana kadar kendi yükümlülüklerini yerine getirmiş. Getirmeye de devam ediyor. Bunların hepsinin bittiğini söyleyemeyiz. Ancak hem yasal düzenlemeler, hem yapılan düzenlemelerin uygulanması ile ilgili ve bundan sonra yapılacaklarla ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti olarak kararlılığımızı sürdürüyoruz. Kıbrıs konusunun böylesine bir derinliği olan ve iki tarafın da yararına olan bir ilişkiyi torpillemesi, bunu engellemesi her iki tarafın da zararınadır. Bu çok doğru bir şey değildir.Türkiye bu konudaki tavrını çok net olarak ortaya koymuştur. Türkiye çözümden yanadır. Çözümden yana olduğunu da 24 Nisan referandumunda ortaya koymuştur. Bu kadar tutumu, tavrı net olan bir ülkenin müzakere sürecinde şu veya bu şekilde değerlendirmesini de biz şahsen yanlış buluruz. Onun için bizim de kanaatimiz bu müzakerelerin devam edeceğidir, etmesi gerektiği yönündedir.’’

301. MADDE

Çiçek, TCK’nın 301. Maddesine ilişkin sivil toplum örgütlerinin getireceği önerilerle ilgili bir soruyu şöyle cevaplandırdı:

‘’Raporlar gelecek herhalde. Arzu eden bu konudaki görüşlerini gönderiyor. Basın Konseyi, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti rapor gönderdi. Daha önce ‘Bu madde kaldırılsın’ diyordu ama gelen şekliyle kaldırılmasından ziyade değişiklik yönünde bir temayül olduğu ortaya çıkıyor bu raporda.Onun dışında ‘Hiç kaldırılmasın’ diyen 264 kuruluş geçtiğimiz hafta bizi ziyarete gelmişti. Ama esas Sayın Başbakan’ın İstanbul’da yaptığı toplantıyla ilgili olarak bize bir teklif gelmedi. Bir üniversitemiz, ‘Bu teklifleri biz de görelim, biz de çalışma yapalım, katkı sağlayalım’ diye geçtiğimiz günlerde beni telefonla aradılar.Giderek olay şu istikamete gelmiş oluyor; ‘Tümüyle kalksın’ diyenlerin sayısı giderek azalıyor. Artık, ‘Değişiklik olsun’ diyenler var. Değişiklik ne anlam ifade edecekse onun hepsi geldikten sonra gerçekten değiştirilmiş olmak için değiştirmek yerine, maksadı hasıl edecek bir değişiklik olabilecekse ona da iyi niyetle bakarız. Henüz herkesten bu noktada bir değerlendirme raporu gelmedi.

PAPA’NIN ZİYARETİ

Cemil Çiçek, Papa 16. Benediktus’un Türkiye ziyaretinin ‘’Medeniyetler İttifakı’’ açısından önemi konusunda sorulan bir soru üzerine de şunları kaydetti:

‘’Türkiye Medeniyetler arası işbirliğinden, diyalogdan yanadır. Bunun için de çok ciddi çabalar sarf etmektedir.Papa’nın ziyareti de bu anlamda önemli bir fırsat olabilir. Tabii buradan verilecek mesajlar önemli, buradan açıklanacak hususlar da önemli.’’

/ ANKARA

29.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çiçek: 301 kalksın diyenler azalıyor

  Kin ve nefret yakışmaz

  Marovitch: Ziyaret barışa vesile olsun

  Ağar: Asker gibi düşünmüyoruz

  Cumhuriyet savcısı intihar etti

  Çakıcı’ya 19 yıl

  YAŞ yarın taplanıyor

  Pakistan’dan teşekkür ziyareti

  Kürtçe yazılıma soruşturma başlatıldı

  Yüce Divan bilirkişi raporunu bekliyor

  Deprem uzmanları ortak açıklama kararı aldı

  13 üniversitenin rektörü belli oldu

  Sınırda bayram hazırlığı

  Londra’da Kur’ân ziyafeti

  Öğretmenler bakan olsaydı

  Dağlar, lâle soğanı dağıttı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004