Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Pakistan’dan teşekkür ziyareti

MÜSİAD’ın düzenlediği fuara katılmak ve deprem sonrası Pakistan’a yardım yapan sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ziyaretinde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Keşmir Danışma Merkezi Genel Müdürü ve Cemaat-i İslâmî eski Milletvekili Abdürraşit Türabi, “Bu kadar büyük bir felâketin ilk aşaması atlatıldı. İlk gelen ülke Türkiye’ydi, çok etkilendik” dedi

Keşmir Danışma Merkezi Genel Müdürü ve Cemaat-i İslâmî eski Milletvekili Abdürraşit Türabi, 2005'in Ekim ayında Pakistan'da yaşadıkları depremde yardıma gelen ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Bundan çok etki-lendik, ancak depremle birlikte yüz senelik emeklerimiz de yok oldu, yardımların devamını bekliyoruz" dedi.

Keşmir Danışma Merkezi Genel Müdürü ve Cemaat-i İslâmî eski Milletvekili Abdürraşit Türabi, Hope Foundation Genel Müdürü Halid Mahmud Han, Read Foundation Müdürü Nisar Ahmed ve Türkiye Sorumlusu Ubeyd Er-Rahman, Türkiye programları kapsamında gazetemizi de ziyaret etti. Dış Haberler Müdürü Mustafa Özcan ile görüşen ekip deprem sonrası Pakistan’daki durum hakkında bilgi verirken, Keşmir’in sorunlarından da bahsetti.

Azad Keşmir’de bir süre Cemaat-i İslâmî Milletvekilliği de yapmış birisi olan Keşmir Danışma Merkezi Genel Müdürü ve Kudüs Enstitüsü Mütevelli Heyeti Üyesi Abdurraşit Türabi, Özcan’la yaptığı görüşmede, MÜSİAD fuarına katılmak, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına teşekkürlerini iletmek üzere Türkiye’ye geldiklerini belirtirken, ziyaretlerinde, Hindistan işgali altındaki Keşmir’i de hatırlatmak istediklerini belirtti.

REHABİLİTASYON DA BİZİM İÇİN ZOR

“Pakistan’da yaşadığımız depremin ardından Türkiye’den gelen sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları faaliyetlerden çok etkilendik. Bildiğiniz gibi, depremde seksen bin kişi hayatını kaybetti. Beş milyon nüfusa sahip olan otuz dört bin mil karelik bölge etkilendi. Tabiî etkiler uzun süreli oluyor. Bu mesafede okul, üniversite, cami, evler, her şey yıkıldı. Bu kadar büyük felâketin ilk aşaması atlatıldı. İlk gelen ülke Türkiye’ydi, çok etkilendik” şeklinde konuşan Türabi, depremin oluşturduğu hasarları giderme çalışmaların da artık rehabilitasyon aşamasında olduklarını söyledi. Bu aşamanın kendileri için büyük bir zorluk içerdiğini vurgulayan Türabi, “2005’in Ekim ayında yaşadığımız depremde insanların yüz senelik emeği yok olmuştur. Ayakta durmaları çok zor. Onun için yardımların devamını istiyoruz” dedi. Hâlâ insanların büyük kısmının çadırlarda yaşadığını anlatan Türabi, özellikle eğitim kurumlarının yeniden hayata geçmesi için yardım beklediklerini ifade etti.

İŞGAL ALTINDAKİ KEŞMİR’DE

ZULÜM DEVAM EDİYOR

“Keşmir’de başka bir sorun da var. Yarımız öbür tarafta. Hindistan’ın işgali altında, orada zulüm devam ediyor” sözleriyle konuşmasını sürdüren Türabi, Keşmir’in Hindistan sınırlarında kalan kısmının Pakistan’la birleşmesi yönünde Birleşmiş Milletler’de mahkeme kararları olmasına rağmen, Hindistan işgalinin devam ettirdiğini hatırlattı.

İşgal altındaki Keşmir halkının kendi oy kullanma hakkına sahip olması gerektiği şeklinde BM kararları olduğunu söyleyen Türabi, “Biz kendi üstümüze düşeni yapıyoruz. İsteğimiz, İslâm ülkelerinin de destekçi olması” dedi. Keşmir meselesi sebebiyle Pakistan ve Hindistan arasında üç savaş yaşandığını da hatırlatan Türabi, “Eğer bu sorun çözülmezse, gelecekte de tekrar savaş çıkabilir. Çünkü iki ülke de nükleer güce sahiptirler. Bu bölge ve bütün dünya tehlikeye girer. Bu sorunun çözülmesi lâzım” sözleriyle konunu acil çözüm beklediğini vurguladı.

“Çözümü nerede görüyorsunuz?” sorumuza ise Türabi, “Hindistan’a baskı yapılması lâzım. Uluslar arası topluluk Keşmir halkının söz sahibi olmasına katkıda bulunmalı. Ayrıca Müslüman ülkeler de arka çıkmalı. Türkiye’ye bu konuda önemli görevler düşüyor. Çünkü Türkiye şu anda İKÖ’nün önemli bir üyesidir. Dolayısıyla uygun bir rol oynayabilir. Türkiye asırlardır bütün İslâm âleminin önderliğini yapmıştır. O açıdan bir Türkiye’den destek bekliyoruz” şeklinde bir cevap verdi.

KENDİMİZİ YALNIZ ZHİSSEDİYORUZ

Pakistan’ın Keşmir üzerinde var olan politikasını Müşerref’in de desteklediğini, fakat kendilerinin Pakistan’dan daha çok destek beklediklerini aktaran Türabi, “Müşerref ise, bu talebimize karşılık, ‘Ben tek başıma ne yapayım? İslâm ülkeleri destekçi olmuyorlar. İslâm ümmeti de sahip çıksın’ diyor. Gerçekten de Pakistan, İslâm âlemine her zaman arka çıktı. İster Filistin, ister Bosna, ister Kıbrıs meselesinde olsun Pakistan sahip çıktı. Fakat biz hissediyoruz ki, şu anda İslâm âleminin Pakistan’ın dışarıyı desteklediği gibi hiçbir destek yoktur. Müşerref de bu yüzden ‘Ben tek başıma ne yapabilirim?’ diyor. Hindistan’a karşı hiçbir baskı yok” şeklinde konuştu ve Keşmir halkı olarak kendilerini yalnız hissettiklerinin altını çizdi.

Türabi, Afganistan’ı işgal öncesinde Amerika’nın desteğine ihtiyacı olması sebebiyle Pakistan’dan yardım istediğini ve karşılığında Keşmir konusunda Pakistan’a destek olma sözü verdiğini, fakat işgal sonrasında sözünde durmadığını da ifade etti.

İşgal altındaki Keşmir’de insanların çok kötü şartlarda yaşadığını anlatan Türabi, “Orada halk dışarı çıkıp camie gidemiyor. Sokağa çıkma yasağı çok yaygın. Ayrıca onlar kendi kutsal faaliyetlerini yapamıyorlar. Halk tabiî ki İslâmî hayat istiyor, o yüzden mücadele ediyor. Birçok insanı hicrete mecbur bıraksalar ve birçok insanı şehit etseler de işgal altındaki Keşmir’de hâlâ nüfusun % 85’i Müslüman” dedi. 1947’den beri beş yüz bin Keşmirlinin şehit edildiğini belirten Türabi, Pakistan’a bağlı Azad Keşmir’de ise, hürriyet ortamı bulunduğunu söyledi.

ÇOCUKLARIN GELECEĞİ TEHLİKEYE GİREBİLİR

Pakistan’in İslamabad şehrinde merkezi bulunan Read Foundation (Rural Education And Development Foundation / Kırsal Bölge Eğitimi ve Gelişme Vakfı) Müdürü Nisar Ahmed de vakıfları hakkında bilgi verdi. Kurumlarının temel amacının toplumun her ferdinin istifade edebileceği eğitim kurumları ağı kurmak olduğunu belirten Ahmed, “Vakfımız 1994’te kuruldu. O günden bu yana elli sekiz bin öğrenci, üç yüz yirmi üç okulumuz oldu. Beş bin sekiz yüz yetim öğrenciye ücretsiz eğitim vermekteyiz. Vakfımızın birinci amacı kaliteli eğitim vermektir. İkinci olarak da öğrencilerimizin ülke ve İslâm âlemi için kaliteli birer üye olmalarını sağlamaktır” dedi.

Deprem sırasında Read Foundation okullarının da büyük hasar gördüğünü belirten Ahmed, okullarından yüz otuz sekizinin yıkıldığını, yirmi iki bin öğrencinin etki altında kaldığını, altı yüz kırk beş öğrencinin hayatını kaybettiğini söyledi. On dört öğretmenin hayatını kaybettiği depremde, vakfın bin öğretmeninin depremde yaralandığını aktaran Ahmed, depremin yaralarını sarmak için çalışmalarını hızlandırdıklarını ve on beş gün içinde eğitime başladıklarını anlattı.

Pakistan’da kırsal bölgelerde çalışan en büyük eğitim kurumu olarak deprem sonrası ilk etapta binaların yıkıntıları üzerinde eğitim verdiklerini söyleyen Ahmed, zamanla prefabrik okullara geçtiklerini, fakat hâlâ seksen Read Foundation okulunun ya açık havada, ya da çadırda eğitime devam ettiğini vurguladı. Bunun için bir seferberlik başlattıklarına da dikkat çeken Ahmed, “Eğer başarılı olamazsak Pakistan’ın yirmi dört bin çocuğunun geleceği tehlikeye girebilir” dedi. Ahmed, Akabe Vakfı’nın, Cansuyu Derneği’nin ve İHH’nın birer okul yaptıklarını belirterek, bu kurumlara ve Türkiye’ye teşekkür etti.

HÂLÂ BİRÇOK İNSAN ÇADIRDA

Keşmir’in kırsal bölgelerinde yardım çalışmaları yapan Hope Foundation Genel Müdürü Halid Mahmud hâlâ birçok insanın çadırda yaşamak zorunda olduğunu anlattı ve yardım beklediklerini ifade etti. 2003 yılında kurulan Hope Vakfı’nın muhtaç insanların ihtiyaçlarını gidermeye çalıştığını ifade eden Mahmud, depremden sonra da sorumluluklarının arttığı bilinciyle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. “Depremden zarar gören insanlar için bir düşüncemiz de ev kurmak. Üç bin ev kurmayı düşünüyoruz” diyen Mahmud, depremin ardından bugüne kadar beş bin kişiye ev yapmaları için saç dağıttıklarını, on bine yakın çadırı muhtaçlara ulaştırdıklarını ve onlarca köyde tıbbî kamplar yaparak sağlık yardımında bulunduklarını anlattı. Deprem yüzünden suların kuruduğunu ve vakıf olarak su bulunan yerlerden borularla yerleşim yerlerine su temin ettiklerini söyleyen Mahmud, çalışmalarının iki teknik merkezde devam ettiğini belirtti.

DEDELERİMİZ HEP TÜRKİYE’Yİ ANLATIRDI

Pakistanlı misafir ekibin tercümanlığını yapan Read Foundation Türkiye Koordinatörü Ubeyd Er-Rahman da İslamabad’da genel merkezi olan vakıflarının, kendilerine yardım ulaştıran her ülke için görevli birim sorumluları olduğunu anlattı. “Biz, bu ülkelere, yaptıkları yardımların nerelere kullanıldığı hakkında bilgi veriyoruz. Projeler hazırlayıp sunuyoruz” diyen Er-Rahman, kendisinin de Türkçe bildiği için Türkiye biriminin sorumlusu olduğunu söyledi. Er-Rahman, “Dedelerimiz hep Türkiye’yi anlatırdı” diyerek Pakistan insanı için önemli bir ülke olduğumuzu hatırlatırken, dedelerinden çokça dinlediği Türkiye’ye dil öğrenmek için geldiğini ve yükseköğrenimini de burada sürdürdüğünü anlattı.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğrencilik yaptığı sıralarda Mustafa Özcan’ın yanında gazetecilik mesleğini öğrendiğini belirten Er-Rahman, “Okul bittikten sonra ülkeme dönsem de Türkiye’yle irtibatımı koparmadım. Türkiye’yle ilgili bir faaliyet olursa ben de kendi payımı koyuyorum” dedi. Pakistan’da Cihan Haber Ajansı adına beş yıl muhabirlik yaptığını da belirten Er-Rahman, ülkesinde insanlara Türkiye’yi anlattığını, tanıttığını ifade etti.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

29.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çiçek: 301 kalksın diyenler azalıyor

  Kin ve nefret yakışmaz

  Marovitch: Ziyaret barışa vesile olsun

  Ağar: Asker gibi düşünmüyoruz

  Cumhuriyet savcısı intihar etti

  Çakıcı’ya 19 yıl

  YAŞ yarın taplanıyor

  Pakistan’dan teşekkür ziyareti

  Kürtçe yazılıma soruşturma başlatıldı

  Yüce Divan bilirkişi raporunu bekliyor

  Deprem uzmanları ortak açıklama kararı aldı

  13 üniversitenin rektörü belli oldu

  Sınırda bayram hazırlığı

  Londra’da Kur’ân ziyafeti

  Öğretmenler bakan olsaydı

  Dağlar, lâle soğanı dağıttı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004