Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Cami ziyaretinin arkası gelmeli

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Papa 16. Benediktus’un ziyaretinin önemli bir kapı açtığını, bunun arkasının gelmesinin gerektiğini söyledi. Öte yandan, dün gezisini tamamlayan Papa, Harbiye’deki Holyy Spirit Katedrali’nde düzenlenen ayine katılarak barış mesajları verdi.

Papa 16. Benedict, İstanbul turu kapsamında Ayasofya Müzesi’nin ardından Sultanahmet Camii’ni ziyaret etti. Ayakkabılarını çıkararak camiye giren Papa’nın, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile birlikte huzur duruşunda bulunarak duâ okuması, daha önce sarf ettiği ve büyük tepki toplayan sözleri için bir “özür” olarak yorumlanıyor.

Öncelikle Ayasofya Müzesi’ni ziyaret eden Papa 16. Benedict, burada yaklaşık yarım saat kaldı. Papa, müzenin ardından yoğun güvenlik tedbirleri altında zırhlı araçla Sultanahmet Camii’ne geldi. Papa 16. Benedict’i cami girişinde İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve Sultanahmet Camii İmamı Emrullah Hatipoğlu karşıladı. Cami girişinde Müftü Çağrıcı ve Hatipoğlu ile bir süre görüşen Papa, daha sonra basın mensuplarına el salladı. Papa 16. Benedict, ayakkabılarını çıkararak Sultanahmet Camii’ne giriş yaptı. Camiyi gezen Papa 16.Benedict’e bilgiler veren Çağrıcı, İslâmın şartlarını anlattı. Çağrıcı, Cuma namazı ve okunan hutbeler hakkında da Papa’ya bilgiler verdi. Papa 16. Benedict, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın anlattıklarını dikkatle dinledi. Papa ve Çağrıcı, daha sonra huzur duruşunda bulunarak duâ okudu. Sultanahmet Camii İmamı Emrullah Hatipoğlu da, Papa’ya cami hakkında bilgiler verdi. Cami ziyaretinin sonunda İstanbul Müftüsü Çağrıcı, Papa 16. Benedict’e barışı sembolize eden güvercin şeklinde Besmele, iki zeytin dalının bulunduğu çini mozaik ve Kız Kulesi’nin portresini verdi. Papa da Mustafa Çağrıcı ve Emrullah Hatipoğlu’na madalyon takdim etti. İstanbul Valisi Muammer Güler’in de eşlik ettiği Papa, yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından Ermeni Patrikhanesi’ne gitmek üzere Sultanahmet’ten ayrıldı.

ZİYARETTEN NOTLAR

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı:

Önemli bir kapı açıldı

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Papa 16. Benediktus’un ziyaretinin önemli bir kapı açtığını, bunun arkasının gelmesinin gerektiğini söyledi.

Mustafa Çağrıcı, Papa 16. Benediktus’un, Sultanahmet Camii’ni ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, bu ziyaretten dolayı son derece memnun ve mutlu olduklarını belirtti.

Çağrıcı, “Türkiye’ye ayak basar basmaz vermiş olduğunuz mesajlar, Türk toplumunu takdir eden sözleriniz, ayrıca İslâm dininin barış dini olduğu ve gücünün bilgi ve akla dayandığı yönündeki mesajlarınız halkımız tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı” dedi.

Bu mesajların dünya ve Türk medyasında son derece güzel yankılar uyandırdığını kaydeden Çağrıcı, şöyle devam etti: “Bizler din adamları olarak zaten dünya barışına katkı için elimizden ne gelirse yapacağız. Yüce Tanrı karşısında zaten sorumluluğumuz da budur. Özellikle bugün dünyada yaşanan acılar, ıztırap, ahlâkî bunalımlar konusundaki fikirleriniz ve kararlı duruşunuz, ilkeliliğiniz, bizim tarafımızdan izleniyor ve büyük hayranlıkla karşılanıyor.”

Papa’nın, Türkiye ziyaretinin bunun çok güzel bir ifadesi ve önemli bir adımı olduğunu belirten Çağrıcı, şunları söyledi:

“Bu önemli bir kapı açtı. Bunun arkasının gelmesi gerekir. Elbette ki siz de aynı şeyi düşünüyorsunuz. Ümit ediyoruz, eminiz ki bundan sonra bu olumlu adımlar ve bu yürüyüş devam edecek. Dünya barışına, insanlığın huzur ve mutluluğuna doğru hep beraber, birlikte, yüce Tanrının huzurunda, bu ağır görevimizi nasıl yapabiliriz, bunları düşüneceğiz ve realize etmeye çalışacağız.”

Kalbi İstanbul’da kaldı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in resmi davetlisi olarak 3 gündür Türkiye’de bulunan Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, dün Türkiye’den ayrıldı.

Türk Hava Yolları’na ait “Bodrum” adlı uçakla saat 13.10’da Roma’ya hareket eden Benediktus’u, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nden, İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Vatikan Büyükelçiliği İstanbul Temsilcisi George Marovich, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Fazlı Keşmir ve öteki ilgililer uğurladı.

Uğurlamaya gelen din adamlarıyla teker teker selamlaşan Benediktus, daha sonra kokpit camında Vatikan ve Türk bayrakları bulunan uçağa geçerek Roma’ya hareket etti.

Papa Benediktus, havalimanından ayrılmadan önce Devlet Konukevi’nde Vali Güler’le yaptığı görüşmede ziyaretini değerlendirerek, “Kalbimin bir kısmı İstanbul’da kalıyor” dedi.

/ İSTANBUL

02.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Maddeler değişse de zihniyet aynı

  Çok hassas davranılmalı

  Bardakoğlu: Atatürkçülükle dindarlığı birlikte yaşatıyoruz

  ‘Türkiye, asıl Müslüman olduğu için AB’ye girmeli’

  Barrosa: İnsan haklarında ilerleme yok

  Masadan kalkmayın

  Arınç: ‘Eşiniz başını açsın’ diyene hesap sorarım

  Ağar: İç çatışmalar bitmeli

  Cami ziyaretinin arkası gelmeli

  Sezer, YÖK Kanununu veto etti

  YÖK denklik konusuna üç aydır cevap vermiyor

  “İSTANBUL-9” denize iniyor

  Özürlüler devletten ilgi bekliyor

  Gökhan Aydıner veda etti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004