Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Farkındalık testi

Farkındalık bir bakıma bilinçli olmak ve baktığımızı görmektir. Daha doğrusu, insan olarak etrafımızda olup-bitenlerin şuuruna ermektir. Her baktığımız şeyden anlam çıkarmaktır farkındalık. “Şeytan ayrıntıda gizlidir” deyimiyle baktığımız şeylerdeki ayrıntıları görmektir. Bir bakıma, ayrıntılardaki güzellikleri fark etmektir farkındalık. Harabe olmuş; moloz yığınlarına dönüşmüş eski bir malikânenin bahçesindeki kuytularda boy vermiş çiçekleri görebilmektir farkındalık…

Öğrencilerime farkındalık konusunda bir ders vermek istemiştim. Daha doğrusu onları, dekanlığın duvarında asılı olan bir resmin ayrıntıları konusunda test etmek istemiştim. Resim, ünlü ressam Salvador Dali’nin harika bir tasarımla çizmiş olduğu “Reflection of Elephants (Fillerin Yansıması)” isimli eseriydi.

Önce böyle bir resmin varlığından haberdar olup olmadıklarını sordum. Cevap genelde olumsuzdu. Daha sonra ikişer-üçer kişilik gruplar oluşturarak resme baktıktan sonra gelip sınıfta yorumlamalarını istedim. Ancak gidip-gelen gruplar içinden genellikle doğru cevaplar alamamıştım. Bir-iki öğrencinin dışında çoğu öğrenci resimdeki espriyi kavrayamamıştı. Daha sonra öğrencilerimi resmin bulunduğu yere götürdüm ve resimdeki ayrıntıları anlatmaya başladım:

“Kıymetli arkadaşlar, gördüğünüz gibi, ünlü ressam Salvador Dali, arkadaki kurumuş ağaç gövdelerinin önünde oturmuş üç adet kuğu kuşu çizmiş. Arkadaki ağaç gövdeleri ile birlikte kuğu kuşlarını ön planda çizilen suya yansıtmış. Ağaç gövdeleri ile kuğu kuşlarını öyle harika bir şekilde yansıtmış ki, her ikisi suda filler olarak resmedilmiş. Kuru ağaç gövdeleri, fillerin ayaklarını; kuğu kuşları da fiillerin baş kısmını temsil etmiş. Hemen resmin bize göre sol kısmında bir erkek resmi çizilmiş. O da bu harika manzaradan bihaber olarak arkasını dönmüş vaziyette vs…”

Yine bir yarışmada katılımcılardan biri şöyle söylüyordu: “Ben bu yarışmaları izlemeye başlayınca etrafımda olup-bitenleri görmeye başladım. Daha önce hiç dikkat etmediğim simgeleri, işaretleri, varlıkları; kısacası tüm olanları ve olayları görmeye başladım. Bu yarışmanın bana kazandırdığı en güzel şey, görmediklerimi görmeye başlamamdır.”

Benzeri örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bizler, öğrenim hayatımızda ders çalışırken, genelde üstünkörü ezberleme taktiğini uyguluyor, o dersi geçtikten sonra unutuyoruz. Oysa çalıştığımız bir konunun önemli nirengi noktalarını görüp ve onları kodlayarak; hatta olaylara bağlayarak hafızamıza nakşetsek, o dersten geçebileceğimiz gibi, bir de ömür boyu o bilgileri kullanma şansını yakalamış olacağız. Ayrıca iş hayatına atıldığımızda, kariyerimizin gelişmesini sağlamamız açısından, her şeyin daha iyisini yapmayı, daha ergonomik ve optimal çalışmayı hedefleyip, başkalarının görmediklerini görürsek ve çalışmalarımızı ayrıntılarda gördüğümüz inceliklere göre sürdürürsek, o zaman kariyer gelişiminde müstesna mesafeler kat etmemiz kaçınılmaz olacaktır.

Dünyevî cihetin yanı sıra, ebedî hayatı ilgilendiren konularda da, baktığımızı görmeyi ihmal etmemeliyiz. Cenâb-ı Hakk, Yusuf Sûresi 105. Âyet-i kerimesinde; “…göklerde ve yerde nice âyetler vardır ki, insanlar dönüp bakmaksızın onların yanından geçer giderler” buyurarak insanı, etrafındakileri fark etmeye ve neden dünyaya gönderildiğinin hikmetini kavramaya dâvet etmektedir.

Dr. Kenan ÖREN

02.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Öğrenme motivasyonu

  Kendine yol göstermek

  Bir fikir uğruna

  Farkındalık testi

  Anadolu turları ve seminerleri devam ediyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004