Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Naylon fatura uyarısı

Bu yıl son defa vergi iadesi için hazırlık yapan çalışanlar, naylon ve ihtivası mantıksız faturalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor. Konya Vergi Dairesi Başkanı Harun Kaynak, yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre geçen yıl emeklilerden sonra bu yıl da çalışanların son kez vergi iadesi alacağını söyledi.

Özellikle 2006’nın sonlarına yaklaştıkça çalışanların vergi iadesi için belgelerini hazırlamaya başladığını vurgulayan Kaynak, çalışanların mal ve hizmet karşılığında topladıkları fatura ve fişlerle maaşlarına oranla bir miktar vergi iadesi alabileceğini ifade etti.

Birçok çalışanın vergi iadesinden topladığı belgelerin dışında daha fazla gelir elde etmek için tanıdıklarından fatura ve fiş istediğini belirten Kaynak, şunları kaydetti:’’Bu istemekle kalmıyor, bir miktar komisyonla fiş bile satın alınabiliyor. Bu noktada oldukça tehlikeli bir süreç başlıyor. Çünkü yıl sonuna doğru naylon fatura düzenleyen kişi sayısında her yıl belirli oranda artış olur. Çalışan, daha fazla fatura ve fiş toplayayım derken sahtesini de alıp bize sunabilir. Bu durumda çalışanın başı ciddi anlamda derde girebilir. Öyle ki naylon fatura düzenlemek kadar, bunları kullanıp devleti zarara uğratmak da büyük suçtur. Örneğin, yüzlerce YTL’lik ekmek fişi çok mantıklı görünmüyor.’’

Kaynak, sahte fatura ya da fiş kullanıldığının tesbiti halinde çalışanın iade edilen paranın tamamını faiziyle geri ödediğini, ayrıca devleti zarara uğratmak suçundan aynı iade miktarında para cezasına çarptırıldığını belirterek, ‘’Yani çalışan, aldığı vergi iadesini, birini faiziyle olmak üzere 2 kez ödemek zorunda kalıyor’’ dedi.

Para cezalarının yanı sıra kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını dile getiren Kaynak, çalışanın naylon fatura yüzünden kendini 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakim karşısında bulabileceğine işaret etti.

Kaynak, çalışanların sundukları zarflar içine koydukları fiş ve faturaları iyi incelemesi, naylon ya da içeriği mantıksız faturalara itibar etmemesi gerektiğini vurgulayarak, ‘’Çalışanları uyarıyorum, son vergi iadesinde biraz fazla gelir için hapisle karşılaşmayın. Günümüzde artık naylon fatura ve fişi tesbit etmek hiç de zor olmuyor’’ diye konuştu.

/ KONYA

04.12.2006


 

Döviz kuru ihracatçıyı teşvik edici düzeyde olmalı

Bursa Sanayi ve Ticaret Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez döviz kurunun ihracatçıyı cezalandırıcı değil teşvik edici düzeyde olması gerektiğini ifade ederek, gerçek anlamda bir ihracat seferberliği yapmadan, üretime dayanan yeni bir ihracat stratejisi oluşturmadan kalıcı bir kalkınma sağlamanın çok zor olduğunu kaydetti.

BTSO’nin ‘’Ekonomiye Değer Katanlar 2006’’ ödül töreninde, konuşan Sönmez, carî açık sorununu çözmenin de ihracattaki başarıya bağlı olduğunu vurguladı. Sönmez, ekonomideki kırılganlıkları azaltmanın tek yolunun üretim ve ihracata dayalı kalkınma modelinden geçtiğini sözlerine ekledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de herkesin verginin kaçırılmasından yakındığını belirterek, bunun adaletli bir sistem kurulamamasından kaynaklandığını söyledi. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de, ödenen vergilerin büyük bölümünü özel sektörün sağladığını ifade eden Hisarcıkloğlu, eskiden herşeyi devletten istediklerini, siyasilerin de bundan yakındığını, oysa işin sahibinin aslında üretenler olduğunu dile getirdi.

Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu da, mükellefin kendileri açısından odak noktası olduğunu belirterek, ‘’Mükellefe (gel) diyen değil, ayağına giden bir yaklaşım içinde olduklarını’’ söyledi.

Arıoğlu, mükelleflere, e-beyanname uygulamasına daha fazla katılmaları çağrısında bulundu. Törende, daha sonra gelir ve kurumlar vergisiyle değişik kategorilerde başarılı olan oda üyelerine ödülleri verildi.

/ BURSA

04.12.2006


 

Ekonomide rakiplerimize üstünlük sağlayamadık

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erhan Özmen, ‘’Türk ekonomisinde son 5 yılda gösterilen performansa rağmen, gelişmekte olan rakip ülkelerle kıyaslandığımızda bir üstünlüğümüzün olmadığı açıktır’’ dedi.

TÜGİK olağanüstü seçimli genel kurul toplantısı, Antalya’da başladı. Toplantıya, TÜGİK’e bağlı Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu, Ege Genç İşadamları Federasyonu, Ege-Akdeniz Genç İşadamları Federasyonu, Güney-Marmara Genç İşadamları Federasyonu, Marmara Genç İşadamları Federasyonu, İç Anadolu Genç İşadamları Federasyonu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Genç İşadamları Derneği yöneticileri ve üyeleri katıldı.

TÜGİK Genel Başkanı Erhan Özmen, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de ekonomide kaydedilen gelişmelere karşın, carî açığın büyüyen bir sorun olmayı sürdürdüğünü söyledi. Bu yılın 9 aylık sürecinde Türkiye ekonomisinin 25 milyar dolardan fazla cari açık verdiğine işaret eden Özmen, ‘’Türk ekonomisinde son 5 yılda gösterilen performansa rağmen, gelişmekte olan rakip ülkelerle kıyaslandığımızda bir üstünlüğümüzün olmadığı açıktır. Bu açığın önüne geçebilmek, sürdürülebilir bir büyüme sağlaması açısından çok önemlidir’’ diye konuştu.

/ ANTALYA

04.12.2006


 

Sigorta primlerinde indirim beklentisi

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, bütçe görüşmelerindeki açıklamalarından sonra sigorta primlerinde indirim beklentilerini artırdığını belirtti.

TİSK’ten yapılan açıklamada, hükümetin, ‘’kayıt dışılık azaldıkça sigorta prim oranlarında indirime gidilmesi’’ prensibini benimsediğine işaret edildi.

Açıklamada, Bakan Unakıtan’ın, ‘’kayıt dışılık oranının yüzde 33,7’den yüzde 25,5’e indiği’’ yönündeki açıklamasının, daha önceki açıklamalar doğrultusunda sigorta primlerinde indirim olarak yansıtılması gerektiği belirtildi. Sosyal güvenlik primlerinin istihdam üzerindeki yükünün dayanılmaz boyutlara gelmesi nedeniyle istihdam oranının 2000 yılının gerisinde kaldığına işaret edilen açıklamada, bu sebeple işsizlikle mücadelede kayda değer mesafe alınamadığı vurgulandı.

Sigorta prim yükünün, ortalama net ücretin yüzde 55’i büyüklüğüne ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, “Sosyal güvenlik prim oranlarında indirim yapılmasıyla ilgili toplumsal beklentileri artmıştır’’denildi.

/ ANKARA

04.12.2006


 

TTK'da büyük iş günü kaybı

Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan bazı madencilerin, işe gelmemeleri sonucu 2005’de 7 bin 556, 2006’nın 4 ayında da 1279 iş günü kaybı yaşandığı bildirildi.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun (BYDK) kurumla ilgili hazırladığı rapora göre, 2005’de ‘’sürekli olarak’’ mazeretsiz ve izinsiz işe gelmediği tesbit edilen 120 işçiye iş akitlerinin feshedileceğine yönelik tebligat yapıldı. Kurulun 2004’te işe gelmemeyi alışkanlık haline getiren işçiler ve ihmali görülen yetkilileri hakkında TTK Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığından inceleme ve soruşturma yapılması isteği üzerine de ‘’Tetkik Raporu’’ hazırlandı.

Tetkik Raporu’nda, çok sayıda devamsızlığı olan üretim işçilerinin işe gelmeme nedenleri arasında boşanma, sağlık, temlik, icra ve nafaka gibi parasal sorunlar ile yer altı çalışma şartlarının zorluğunun yanı sıra stres gösterildi. Tetkik Raporu’nda ayrıca, Personel Devam Kontrol Sisteminde kartlarını okuttukları halde işe gelmeyen ve yevmiye cezası verilen işçiler hakkında suçun tekrarında iş akitlerinin feshedilme yoluna gidilmesi kanaatine varıldığı hususları yer aldı.

/ ZONGULDAK

04.12.2006


 

Esnafın umudu yeni yıla kaldı

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, ‘’Yeni yılda, ekonomideki iyileşmelerin küçük esnaf ve sanatkara daha fazla yansımasını bekliyoruz’’ dedi.

Küsbeoğlu, yaptığı açıklamada, büyük umutlarla girdikleri 2006 yılında özellikle piyasaların canlanmasına yönelik beklentilerinin tam olarak gerçekleşmediğini, 2007 yılında ise bu konuda daha umutlu olduklarını ifade etti.

Küsbeoğlu, Sanayi ve ticaret merkezi konumundaki küçük esnaf ve sanatkârların en yoğun olduğu iller arasında bulunan Gaziantep’te, özellikle son aylarda durgunlaşmaya başlayan inşaat, tekstil ve taşımacılık sektörlerinde bir canlanma beklediklerini dile getirdi.

Küsbeoğlu, Küçük ve Ortaboy İşletmeler (KOBİ) kredilerinden de özellikle büyük işletmelerin yararlanabildiğini, bu kredilerden yeterince yararlanamayan küçük esnaf ve sanatkarın, sıkıntıdan kurtulamadığına işaret etti.

/ GAZİANTEP

04.12.2006


 

İMKB, dünyanın en hızlı gelişen borsaları arasında

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 21 yılı geride bırakmaya hazırlandığı şu günlerde, gösterdiği gelişmeyle dünya borsaları arasında önemli bir yer edindi. Borsada ilk işlemin yapıldığı 1986 yılında 0,01 milyon YTL olan işlem hacmi, bugün 299 milyar 465 milyon YTL’ye ulaştı.

Çeşitli kaynaklardan derlenen bilgiye göre, 25 Aralık 1985 tarihinde Cağaloğlu’nda Ziraat Bankası’na ait binada dönemin Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem tarafından açılan İMKB, 21 yıllık dönemde önemli gelişmeler kaydetti. Açılışının ardından ilk işlemlerine 2 Ocak 1986 tarihinde başlayan İMKB, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizler, yakın coğrafyada yaşanan savaşlar ve belki de en çok seçim dönemi süreçlerinden etkilenen bir seyir izledi.

Bugün dünya borsaları arasında en çok kazandıran borsalardan olan İMKB’de işlem hacmine bakıldığında önemli gelişmeler dikkat çekiyor.

1986 yılında sadece 0,01 milyon YTL olan işlem hacmi, bugün 299 milyar 465 milyon YTL’ye ulaştı. İşlemlerin açıldığı yıl 80 şirketin işlem gördüğü Borsa’da, bugün bu rakam 316’ya yükseldi.

/ İSTANBUL

04.12.2006


 

Hamsi bereketi yüzleri güldürüyor

Fatsa açıklarında avlanan hamsi avcıları son yılların en bol hamsi sezonunu yaşarken, hamsinin kasasının 5 YTL’den satılması nedeniyle de vatandaşlar ucuz fiyata hamsi yeme imkânı buluyor.

Hamsinin bol çıkması nedeniyle Fatsa Limanı’nda görülen hareketlilik dikkat çekerken, her bir hamsi takımının bir ağ atmada en az biner kasa hamsi tuttuğu bildirildi.

Özbek Su Ürünleri Yedek Motor Kaptanı Mehmet Karadeniz, hamsi bolluğundan bütün balıkçıların memnun olması gerektiğini belirterek, “Bundan daha bol bir sezon olamaz. Herkesin memnun olması gerekir. Geçen yıl kasası 25-30 YTL lira olan bir kasa hamsi bu sene 5 YTL" diye konuştu.

/ ORDU

04.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004