Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İslâm kadına tüm haklarını verdi

Mardin Müftüsü Celal Yıldız, İslâmın kadına dinî, ilmî, idarî, siyasî, iktisadî ve ailevî olmak üzere bütün hakları tanıdığına dikkat çekerek İslâm’da kadınlara seçme ve seçilme hakkının 1400 yıl önce verildiğini söyledi.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 72. yılı vesilesiyle basın mensuplarının sorularını cevaplayan Mardin Müftüsü Celal Yıldız, Allah’ın, meleklere yeryüzünde halife yaratacağını bildirdiği zaman kadın-erkek ayrımı yapmadığını ve bunun için de Allah’ın yeryüzünde görevli memuru olmaları bakımından kadınla erkek arasında hiçbir fark olmadığını kaydetti.

İslâm’da kadının da erkekler gibi haklara sahip olduğunu ifade eden Müftü Yıldız, “Toplumdaki bazı şeyleri dine mal etmek yanlıştır. Bugün camilerimizde bile kadınlar için namaz kılacak yer yoksa bunun sorumluluğu İslâma değil, o camiyi yaptıran topluma aittir” dedi.

İslâmın kadına dinî, ilmî, idarî, siyasî, iktisadî ve ailevî olmak üzere bütün hakları tanıdığına vurgu yapan Yıldız, “Kadın, siyasî bir hak olarak erkek gibi seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Hazreti Peygamber ve Raşit Halifeler zamanında kadınların bilimsel çalışma yapıp içtihat ettikleri, hüküm ve fetva verdikleri, hakimlik yaptıkları, savaşa katıldıkları, yönetimin kararlarını etkileyecek siyasî faaliyette bulundukları, tarihî bir gerçektir. Bu da gösteriyor ki, İslâm Dini’nde kadınlara seçilme hakkı 1400 yıl önce verildi” diye konuştu.

Kur’ân ve sünnette kadını siyasî hayattan mahrum bırakacak herhangi bir delilin mevcut olmadığını söyleyen Yıldız, Kur’ân’da Hz. Süleyman ile Sebia Hükümdarı Belkıs arasında geçen olayları da örnek vererek, “Belkıs, devletini danışmayla yürütmekte, parlamentoya sormadan hiçbir iş yapmamakta, böylece memleketi bolluk ve refah içerisinde yönetip gitmektedir. Bu âyetlerde bir kadın olan Belkıs’ın devleti güzel bir şekilde yönettiği haber verilmekte, bu görevi yapamadığı, eksik ve aksak yaptığı hususunda hiçbir işarete rastlanılmamaktadır. Müslümanların bundan ibret ve örnek almaları istenmektedir. Hazreti Ayşe’nin başkanlığında gelişen Cemel Olayı da, açık ve siyasî muhalefet hareketidir. Bu muhalefette Hz. Ayşe’nin yanında büyük sahabeler de vardır” diye konuştu.

/ MARDİN

06.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TÜSİAD: AB sürecinde oyuna gelmeyelim

  Aklıselimle davranmaya mecburuz

  Babacan: Reformlara aynı hızla devam

  Müzakere süreci kesilmesin

  Kapının kapatılması hata olur

  Uluslararası politikanın aktörü olmayız

  Eğitimcilik peygamber mesleğidir

  Pakistan suçsuz buldu, THY uçağa almadı

  Tabelâlara ‘Türkçe’ mecburiyeti

  Temiz ekran için 50 bin imza

  Bu hafta da yağış beklenmiyor

  Göç mağdurlarına sosyal şefkat politikaları gerekli

  Doktorlar ‘ters yöne’ girdi

  Diyarbakırlı çocuklara şefkat eli uzanacak

  Elektrik kontağından yangın çıkmayacak

  İslâm kadına tüm haklarını verdi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004