Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İtalya’dan sıcak mesajlar

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Francesco Rutelli, Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin üyelik sürecini dikkatli biçimde desteklemesi gerektiğini söyledi. Başşehir Roma’da, bir kurumun 2006 Avrupa raporunun tanıtım toplantısında konuşan Francesco Rutelli, ‘’Türkiye, büyüyen Avrupa için önemli bir müttefiktir. Türkiye’yi desteklememiz, ama dikkatli olmamız gerekir’’ dedi.

Türkiye’nin, zaman içinde AB üyeliği için gerekli tüm kriterleri yerine getirebileceğine dikkati çeken Rutelli, Türkiye’nin, tüm kriterleri yerine getirmek için zamana ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin tam üyeliğinin ancak tüm kriterlerin yerine getirilmesinin ardından mümkün olabileceğini belirten Rutelli, ‘’Türkiye AB’ye girdiğinde, eğer girecekse, bu ancak zamanı geldiğinde olacaktır. Bu, kıta ve Akdeniz ülkeleri arasında işbirliğini de güçlendirecektir’’ diye konuştu.

Bu arada İtalya İçişleri Bakanı Giuliano Amato, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Türkiye’nin AB üyeliği konusunu gözden geçirmek üzere tarih belirlenmesi düşüncenin riskli bir yaklaşım olduğunu söyledi. Almanya ve Fransa tarafından dile getirilen ve Türkiye’nin Ankara Protokolü’nü imzalamaması durumunda belli bir süre sonrası müzakerelerin gözden geçirilmesini öngören düşünceyi Brüksel’de yaptığı bir açıklamayla değerlendiren Giuliano Amato, ‘’Mevcut durumla ilgili olarak elbette bir nokta konulması gerekecektir. Ama bu yalnızca, Kıbrıs sorunu başta olmak üzere müzakerelerde sorunun halen varlığını sürdürdüğü konularla sınırlı tutulmalıdır’’ dedi.

Süreci dondurmak yüksek risk

İtalya Haber Ajansı ANSA’nın haberine göre Amato, bu tür bir yaklaşımın olumsuz sonuçlar doğuracağını da belirterek, ‘’18 ay sonra herşeyi sıfırlamanın tek bir sonucu olabilir: Bu, Türkiye’yi, (Bunu not ediyorum. Avrupa’ya yakınlaşma konusunda fazla istekli değilim) demeye iter. Üyeliği gözden geçirme koşulu sonucunda neler olacağını tahayyül bile etmek istemiyorum’’ diye konuştu.

Amato, Ankara’nın AB’ye yakınlaşma sürecini dondurmanın ‘’yüksek riskli bir oyun’’ olacağı uyarısında bulunmasının ardından, şöyle konuştu:

‘’Üyeliğini gözden geçirmek gibi bir düşünce, kimi Avrupa ülkelerinde, iç politika bağlamında Türkiye konusuna öteden beri sıcak bakmayan kesimlerle ilişkilerde iyileşmeye yol açabilir. Ancak bunun, İslâm dünyasıyla ilişkiler, köktendinciliği körüklememe, Ankara’nın içinde yer aldığı bölgeyi istikrarlı biçimde düzenleme gibi öncelikli konular açısından bir yarar getirmeyeceği açıktır.’’

/ ROMA

07.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Katsayı zulmü bir gün kalkacak

  CHP-ANAVATAN ORTAK ÖNERGESİ

  Erdoğan: Süreç durmaz, yavaşlar

  Babacan: AB kışının da bir baharı var

  Ağar: Kadın erkek eşitliği, bugüne kadar kâğıt üzerinde kaldı

  Trafik kazalarında ağır bilanço

  Kanal D’ye eleştiri

  Şemdinli’de selden sonra susuzluk

  Mayın patladı: 3 er şehit oldu

  İtalya’dan sıcak mesajlar

  Demirel: Avrupa fikrinden cayamayız

  Steinmeier: Türkiye’ye yaklaşmak AB’nin menfaatine

  Engellilere kol kanat


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004