Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’a rapor şamarı

Irak Çalışma Grubunun hazırladığı rapor açıklandı. Kongre bünyesinde kurulan, 5 Demokrat ve 5 Cumhuriyetçi üyeden oluşan grubun raporunda, “Başkan George Bush’un Irak politikaları yürümüyor” görüşü dile getirildi, bununla birlikte Irak’ta giderek kötüleşen durumu düzeltmek için “sihirli bir formulün” de bulunmadığı belirtildi.

Grubun Demokrat Parti üyesi eş başkanı Lee Hamilton, düzenlenen basın toplantısında, ABD’nin Irak’taki krizi çözme olanaklarının giderek azalmakta olduğunu ve bu ülkedeki durumun ABD’ye maliyetinin bir trilyon doları bulabileceğini kaydetti.

Diğer eş başkan Cumhuriyetçi Parti’den eski Dışişleri Bakanı James Baker da, Irak’ta var olan stratejiyi izlemeye devam etmenin artık mümkün olmadığını söyledi.

Raporda, “En önemli önerimiz, yeni ve güçlü diplomatik çabalara girişilmesi, Irak içerisinde ve bölgede siyasi çaba gösterilmesi ve Irak’taki Amerikan askerlerinin bu ülkeden, sorumluluklarını göz ardı etmeden çekilmesinin sağlanabilmesi” denildi.

Beyaz Saray’ın, Irak’tan çekilmenin zeminini oluşturmak ve ülkede durumun “kaosa sürüklenmesini engellemek” amacıyla diplomatik çabalarda bulunması istenen raporda, bu çabalardan sonuç alınır ve Irak’ta güvenlikle ilgili zemin müsait olursa, ABD’nin muharip sınıfı askerlerinin çoğunu 2008’in ilk çeyreğinde çekmesi gerektiği belirtildi. Raporda, diplomatik çabaların, İran ve Suriye’yi de kapsaması görüşü dile getirildi.

Raporda, Irak’ta şiddetin artmakta olduğu, buna karşın ABD’nin bu ülkedeki gelişmeler üzerinde etkisinin günden güne zayıflamakta olduğu kaydedildi.

08.12.2006


 

Rapor faso fiso

Batı basını Baker-Hamilton Komisyonunun yayınlamış olduğu rapora odaklandı. Bu bağlamda, “Kıyamet” manşetiyle çıkan Independent rapordan şu alıntıya yer verdi: “Irak’ta durum felaket ve daha da kötüye gidiyor. Bu durum sürerse sonuçları çok ciddî olacaktır. Kaosa doğru bir gidişat, Irak hükümetinin çöküşünü ve bir insanî felâketi tetikleyebilir."

Komşu ülkeler müdahale etmelidir. Sünnî-Şiî çatışması yayılabilir. El Kaide bir propaganda savaşını kazanabilir ve operasyonlarını genişletebilir. ABD’nin küresel platformda etkisi azalabilir.” Independent yazarlarından Patrick Cockburn ise yazısına “Temkinli sözler Irak’taki hayatın gerçek vahşetini gizliyor” başlığını kullandı. Cockburn yazısında, “hazırlanan raporun, ‘gelecekte ortaya çıkabileceğinden endişe ettiği’ pekçok felâketin Irak’ta zaten yaşandığına dikkat çekerek, “Rapor, ‘kaosa doğru bir gidişat’ riskinden sözediyor ama her ay dört bin kişinin öldüğü Irak şimdiden kaosta” diye belirtti. Irak Çalışma Grubu’nun raporu hazırlamak için yaklaşık 170 kişiyle konuştuğunu bildiren Cockburn, bunların arasında Tony Blair, George Bush, Iraklı liderler ve büyükelçilerin de olduğunu ifade etti. Cockburn, “Ancak raporun sonuç bölümüne bakınca, Amerika’da ne Cumhuriyetçiler’in ne de Demokratlar’ın Irak siyasetini anladıkları ortaya çıkıyor. Rapor, Irak’ta uzlaşma, güvenlik ve yönetimde belirlenen hedeflere ulaşılması için ABD’nin Iraklı liderlerle işbirliği içinde çalışması gerektiğini vurguluyor. Ama Irak zaten siyasî olarak paramparça durumda. Raporun ortaya koyduğu tek iyi nokta, Washington ve Londra’nın, ‘Irak’ta hâlâ başarılı olunabilir’ söyleminin ne kadar boş olduğunu göstermesi” yorumunu yaptı.

Independent gazetesinin başyazısı da aynı konuya ayrıldı. “Halen görevde olan Bir Başkan’ın ve politikasının bundan daha kötü bir raporu olamazdı” diye yazan Independent’ın makalesi şu sözlerle noktalandı: “Başkan Bush, bir kez olsun kendisinden farklı düşünen kişilerin tavsiyesini dinlese olmaz mı? Bu rapor ve getirdiği tavsiyeler, Başkan Bush’un, Amerikan tarihinin en büyük dış politika felâketlerinden bir şeyler kurtarabilmek için en iyi ve muhtemelen en son şansı.”

Guardian gazetesinin başyazısında da Irak Çalışma Grubu raporu değerlendirildi.

“Şimdi değilse ne zaman?” başlıklı yazı, “Çok büyük şans ve kesin kararlılıkla bu rapor, ‘iyi niyetle hazırlanmış ama başarısız olmuş’ raporlardan birisi değil, Amerika’nın Irak’ta ve dünyadaki konumuna gerçekçi bir bakışı sağlayacak rapor olabilir” sözleriyle başladı. Raporda gündeme getirilen tavsiyeleri değerlendiren yazıda şu ifadeler yer aldı: “Şimdi her şey Bush’a bağlı. Gerekli strateji değişikliklerini yapacak vizyonu, kararlılığı ve isteği var mı? Kötü sicili bunun cevabının ‘hayır’ olduğunu gösteriyor. Ancak ortadaki felaket, başka bir alternatif sunmuyor. Raporun merkezinde siyasî mesaj, ‘Amerika’yı Irak’taki savaştan 2008 Başkanlık seçimleri öncesinde çekmek’, tarihe gelmiş geçmiş en kötü başkan olarak geçecek birisi için bile çok cazip. Amerika’nın sadece Irak’ta değil, dünyadaki rolünde meydana gelecek hasarı da azaltması mümkün. Zaten şimdi değilse ne zaman?”

Financial Times gazetesinin yorum yazılarından birisi de bu konuya ayrıldı. “Irak konusunda gerçekçilik rüzgârı” başlıklı yazıda Financial Times, “Bir Amerikan Başkanı’nın, izlediği politikaların Irak’ta çöküşe sebep olduğunu ve bunun Orta Doğu’ya yayılabileceğini belirten bir raporu ‘memnuniyetle karşıladığını söylemesi, uluslararası siyasette karşılaşılabilecek nadir sürreal anlardan birisiydi” değerlendirmesini yaptı.

08.12.2006


 

Afganistan’da kanlı eylem: 15 ölü

Afganistan’ın güneyinde bir NATO konvoyuna düzenlenen intihar saldırısında, ilk belirlemelere göre 15 kişinin öldüğü ya da yaralandığı bildirildi.

Bir ittifak sözcüsü, Kandahar’daki saldırıda NATO askerlerinden yaralanan olmadığını belirtti. Olay yerindeki bir polis sözcüsü de ölenler ya da yaralananların siviller olduğunu kaydetti.

Bu arada, BM’nin NATO özel temsilcisi Tom Koenigs, ABD’nin Irak stratejisini gözden geçirmesinin Taliban’la mücadelede daha fazla desteğe ihtiyaç duyan Afganistan’a yarayabileceğini söyledi.

Koenigs, BM Güvenlik Konseyi misyonunun raporunu basına açıkladı.

Raporda, “misyonun, özellikle NATO’ya üye ülkeleri, NATO’nun Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) konusundaki taahhütlerine devam etmeye ve mümkünse güçlendirmeye çağırdığı” belirtildi. Koenigs, “NATO askerlerinin aynı düzeyde kalması halinde Afgan güvenlik güçlerinin acilen güçlendirilmesi gerektiğini” söyledi.

Irak Çalışma Grubu’nun raporuna da değinen Koenigs, savaşın Amerikalıların dikkatini Afganistan’a çevirdiğini belirtti. Koenigs, grubun açıklanan raporunda, Afganistan için tavsiyede de bulunulduğunu belirterek, ABD’nin Afganistan’a siyasi, ekonomik ve askerî konularda daha fazla destek sağlamasının önemli olduğunun vurgulandığını hatırlattı.

Özel temsilci, “İki rapor bir noktada birleşiyor: Uluslararası toplum ve Afgan hükümetinin Afganistan’daki sorunları çözmek için daha fazlasını yapması gerek” diye konuştu.

/ KANDAHAR

08.12.2006


 

Keşmir'de acı bilanço

Hindistan’ın Cammu-Keşmir eyaletinde, ayrılıkçı şiddet olaylarının başladığı 1989’dan bu yana resmî rakamlara göre 41 binden fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Polis kayıtlarına göre, ondan fazla ayrılıkçı örgütün Hindistan’dan bağımsızlık ya da Pakistan ile birleşmek için 17 yıl önce başlattığı eylemlerde bugüne kadar 16 bin 231 sivil, 4984 Hindistan askeri ve 19 bin 966 militan öldü. Bir üst düzey polis yetkilisi, bu rakamların 31 Ekime kadarki kayıtlara ait olduğunu, ayrıca bu rakamlara ulaşılması mümkün olmayan karlı dağlık bölgelerde ölenlerin dahil olmadığını söyledi. Rakamlara kayıpların da dahil edilmediği belirtildi. 2004 yılında 3799 kişinin kayıp olduğu açıklanmıştı. Bu arada, insan hakları örgütleri, ölenlerin sayısının resmî rakamların üzerinde olduğunu bildiriyor. Cammu-Keşmir Sivil Toplum Koalisyonu, silahlı çatışmaların başladığı 1989’dan bu yana 50 binden fazla kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin de kayıp olduğunu tahmin ediyor. Keşmir’deki ayrılıkçı örgütlerin en büyüğü Tüm Hürriyet Partileri Konferansı ise ölü sayısının 100 binin üstünde olduğunu öne sürüyor.

/ ŞRİNAGAR

08.12.2006


 

Ermenilerden Eximbank engeli

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ı birbirine bağlayacak demiryolu hattına Amerikan Eximbank kredisi verilmesini engelleyen bir karar aldı.

ABD kongresinde çoğunluğun, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti’den Demokrat Parti’nin eline geçmesinden sonra, beklendiği üzere ABD’deki Ermeni lobisinin lehine kararlar da ortaya çıkmaya başladı. Bu çerçevede, Ermeni lobisinin destekçileri arasında yer alan Demokrat Parti New York Milletvekili Joseph Crowley, 258 kilometre uzunluğundaki demiryolu projesine Amerikan desteği sağlanmasına izin verilemeyeceğini, çünkü bu demiryolu bağlantısında Ermenistan’ın atlandığını söyledi. Crowley’e göre bu durum, ‘’Kafkaslar’ın önemli bir ülkesi olan Ermenistan’a karşı kanunlara aykırı bir ekonomik blokaj’’ anlamına geliyor.

Joseph Crowley, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ı birbirine bağlayacak demiryolunun ‘’Ermenistan halkına zarar vermek amacıyla’’ tasarlandığını ve ancak bölgesel istikrarı bozmaya yarayacağını da iddia etti. Crowley, Ermenistan’ın, ‘’komşularının sergilediği düşmanlığa rağmen’’ birçok demokratik ve ekonomik reform gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.

/ WASHINGTON

08.12.2006


 

Papa, Olmert’le de görüşecek

Papa 16. Benedict, önümüzdeki günlerde İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile biraya gelecek. Görüşmenin 13 Aralık tarihinde, Olmert’in İtalya ziyareti sırasında yapılacağı açıklandı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, önümüzdeki hafta İtalya’ya gerçekleştireceği ziyaret kapsamında Papa 16. Benedict ile biraraya gelecek. Görüşmenin 13 Aralık tarihinde yapılması planlanırken, Olmert’in İtalya ziyareti boyunca Başbakan Romano Prodi ve Vatikan’ın yeni Dışişleri Bakanı Tarcisio Bertone ile de görüşmelerde bulunacağı ifade ediliyor. Bu arada İsrail ile Vatikan arasındaki uyuşmazlığın ana sebepleri arasında, Yahudi bölgesindeki Katolik Kilise’ye ait mal ve mülklerden doğan diplomatik sorunlar geliyor.

/ ROMA

08.12.2006


 

İsrail rapora tepki gösterdi

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD’de üst düzey yetkililerin yer aldığı Irak Çalışma Gurubu’nun Irak’ta yeni ABD stratejisi ile ilgili hazırladığı rapora itiraz etti.

Başbakan Olmert, raporda Arap-İsrail çatışmasının çözülmesi için çalışmaların artırılması yönünde Washington’a çağrıda bulunmasını kabul etmedi. Ehud Olmert, gazetecilere, “Ben olayları farklı görüyorum. ABD’de olayları farklı gören birçok insan var. Bana öyle geliyor ki Amerikan yönetimi de olayları farklı görüyor” dedi.

/ TEL AVİV

08.12.2006


 

Bir günde 11 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ta önceki günkü saldırılarda toplam 11 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. AP’nin rakamlarına göre, savaşın başladığı Mart 2003’ten beri Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin sayısı 2919’a ulaştı.

Irak’ta 4 ayrı saldırıda 10 askerin öldüğünü bildiren Amerikan ordusu, akşam da direnişçilerin kalesi sayılan Ramadi’de çıkan çatışmada bir askerin daha ölmesinin ardından, bir gün içinde ölen askerlerin sayısının 11’e yükseldiğini açıkladı. Amerikan ordusu, Irak’ta ölen askerleriyle ilgili bilgiyi genelde bir gün sonra veriyor. Associated Press (AP) haber ajansının verilerine göre, son ölenlerle birlikte bu ay Irak’ta ölen Amerikan askeri sayısı 31’e yükseldi. Irak’ta geçen ay 69, Ekim ayında ise 105 Amerikan askeri öldü. AP’nin rakamlarına göre, savaşın başladığı Mart 2003’ten beri Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin sayısı 2919’a ulaştı.

/ BAĞDAT

08.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004