Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Dünya, Mevlânâ’yı ‘Rumi’ diye arıyor

İnternetin en gözde arama motorlarından biri olan Google’da “Mevlânâ” ismiyle 1 milyon 550 bin sayfa bulunurken, “Rumi” olarak tarandığında 3 milyon 910 bin sayfaya ulaşılıyor.

İnternetin en gözde arama motorlarından biri olan Google’da “Mevlânâ” ismiyle 1 milyon 550 bin sayfa bulunurken, “Rumi” olarak tarandığında 3 milyon 910 bin sayfaya ulaşılıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Ercan Uslu, Mevlânâ’nın, özgün bakış açısıyla dünyaya ışık saçmaya devam

eden bir düşünür ve mutasavvıf olduğunu söyledi.

“Barış ve sevgi” mesajlarıyla ön plana çıkan Mevlânâ’nın, tüm dünyada yaygın olarak bilinen bir kişilik olduğunu anlatan Uslu, bunun en net göstergesinin, internet arama motorlarındaki Mevlânâ isminin geçtiği sayfaların yoğunluğu olduğunu vurguladı.

İnternetin en gözde arama motorlarından biri olan Google’da Mevlânâ’nın en fazla sayfa sayısına sahip anahtar kelimelerden biri olduğunu ifade eden Uslu, “Fakat dünyada herkes Mevlânâ’yı bu isimle bilmiyor. ABD ve Batı’da Mevlânâ

olarak değil, Rumi olarak tanınıyor. Bu nedenle, Google’dan taradığınızda “Mevlânâ” ismiyle 1 milyon 550 bin sayfa, “Rumi” ismiyle tarandığında ise 3 milyon 910 bin sayfaya ulaşılıyor” dedi.

“Anadolulu” anlamına gelen Rumi isminin bize yabancı olmadığını, çünkü Türkiye’de de Mevlânâ Celâleddin-i Rumî şeklinde kullanımın olduğunu anlatan Uslu, “Doğuya doğru gittikçe Mevlânâ daha farklı isimlerle anılıyor. Meselâ Afganistan’da O’na, ‘Mevlânâ Celaleddin-i Belhi’ diyorlar” diye konuştu.

Mesnevi dünya dillerine çevrilmeye

başlandı; hedef 20 dil

Mevlânâ’ya, eserlerine ya da onunla ilgili yazılmış kitaplara tüm dünyada olan yoğun ilgi sebebiyle, belediye olarak kendilerinin Mevlânâ’nın en temel eseri olarak bilinen Mesnevi’yi dünya dillerine çevirmeye ve belli sayılarda bastırmaya başladıklarını dile getiren Uslu, şunları kaydetti:

“Mevlânâ kitapları tüm dünyada büyük ilgi görüyor. İnsanlar tanıyınca adeta Mevlânâ’nın fikirleri içinde kayboluyor. Bugüne kadar Mesnevi’nin, Farsça orijinali, Türkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Fransızca ve Urduca olmak üzere, toplam 7 dilde basımını yaptık. En büyük özelliği Mevlânâ’yı kendi kaleminden, aracısız ifade eden bu eserde hedefimiz, 20 dile ulaşmak. Mesnevî’nin bu kadar ilgi görmesinin bence en önemli sebebi, dolaylı telkin yapması, her konuyu hikâyelerle insanların aklından çıkmayacak şekilde işlemesidir. Yani Mevlânâ’yı bu yönüyle çok iyi bir iletişimci olarak tanımlayabiliriz.”

Coleman Barks’ın Mevlânâsı

Uslu, ABD’de son 4-5 yıldır en çok satan kitaplar listesinden düşmeyen Mevlânâ kitaplarına ilginin her geçen gün arttığını, “ABD’de Mevlânâ kitapları içinde en büyük ilgiyi, Amerikalı ünlü şair Coleman Barks’ın yazdığı kitap görüyor. Mevlânâ’yı ne kadar çok kişi anlarsa, ülkemizin ve kentimizin tanıtımı o kadar fazla olacaktır” diye konuştu.

08.12.2006


 

Medya mahallî san’atçılara sahip çıksın

Tavşanlı Musiki Derneği Başkanı Şerif Yeğiner, star olma adına televizyonlarda yayınlanan programların Anadolu’da yetişen sanatçıları görmezden geldiğinden dert yanarak, Türkiye düzeyinde birincilikler kazanan bu önemli gırtlaklara da sahip çıkılmasını istedi.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün organize ettiği Türkiye Türkü Yarışması’nda birincilik ve ikinciliğini, Tavşanlı Musiki Derneği sanatçıları elde etti. Eskişehir’de 17 grubun iştirakiyle gerçekleştirilen finallerde 94,66 puan alarak birinci olan Şeyma Korkmaz ile 94,33 puanla ikinciliği elde eden Rahime Toy, yarışmada Türkiye sıralamasında ilk ikiyi paylaşmanın sevincini yaşadı.

Tavşanlı Musiki Derneği Başkanı Şerif Yeğiner, yarışma sonrasında yaptığı değerlendirmede derneğin çalışmalarına katılan san’atçıların Türkiye finallerinde ilk ikide yer almasından büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti. Konuşmalarında basından da destek isteğini dile getiren Yeğiner, star olma adına televizyonlarda yayınlanan programların Anadolu’da yetişen sanatçıları görmezden geldiğinden dert yanarak, Türkiye düzeyinde birincilikler kazanan bu önemli gırtlaklara da sahip çıkılmasını istedi.

Çalışmalara desteklerini esirgemeyen tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür eden Yeğiner, “Dernek çalışmalarının ilçede yeni bir yapılanmayı getirdiğini, alınan başarılarla bu yeni anlayışın meyvelerini elde ettiklerini belirtti. Dernek olarak musiki ve sanatın birinci dereceden saygın ve güvenilir ellerde olduğunun mücadelesini verdiklerini belirten Yeğiner, sanatçıya karşı duyulan şarkıcı muamelesinin ve bu ortamlarda bulunan insanların gördüğü ikinci sınıf muamelenin ne kadar yanlış bir davranış olduğunun mücadelesinde alınan neticelerle ispatladıklarını ifade etti.

Tavşanlı Musiki Derneği Halk Müziği Sorumlusu Ahmet Günay, çalışmalarının yarışmalarda birinci olmak veya dereceye girmek için olmadığını, tek gayelerinin türküleri doğru yorumlamak ve icra etmek olduğunu belirtti. Türkü vasıtasıyla edebi yaymaya çalıştıklarının altını çizen Günay, gençliğin enerjisinin doğru bir şekilde kullanılıp faydalı yerlerde doğru ortamlarda kendini geliştirip yeşermesine imkan sağlamak istediklerinin bilinmesini istedi. Bu başarıların devamının geleceğini söylemek istiyorum diyen Günay, biz doğru şekilde san’at icra ediyoruz, başarı kendiliğinden geliyor” şeklinde konuştu.

Eskişehir’deki Türkiye finallerine katılan Şeyma Korkmaz, “Bundan önceki yarışmalarda çok fazla heyecanım yoktu. Ancak bu yarışmanın Türkiye finali olması beni fazlasıyla heyecanlandırdı. Bu dereceyi almak bizim için gurur verici. Birinci olabilmeyi düşünmemiştim. Ama bu derece beni ve ailemi çok duygulandırdı. Bana destek veren tüm hocalarıma ve aileme teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

08.12.2006


 

Plaket aldılar

Şanlıurfa GAP Gazeteciler Cemiyeti Şanlıurfa’da 15 yıldan beri faaliyet gösteren Gönüllü kuruluşlar aşevine yılın “Başarılı Sivil toplum Kuruluşu” Ödülü verdi.

Gönüllü kuruluşlar aşevinde düzenlenen plaket verme töreninde konuşan GAP Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Kapaklı,” Şanlıurfa’mıza 15 yıldan beri gönüllü olarak hizmet eden Gönüllü Kuruluşlar aşevi günlük olarak 10 bin insanımıza sıcak aş vermektedir, bu gerçekten gönül işidir, Urfa halkı bu meseleye sahip çıkmıştır. Cemiyet Yönetim Kurulumuz bu yıl ilimizde yaşanan sel felâketlerini dikkate alarak, göstermiş olduğu başarılı çalışmalardan dolayı yılın başarılı Sivil Toplum Kuruluşu Ödülünü Gönüllü kuruluşlar aşevine vermeyi kararlaştırmıştır. Aslında bu ödül yılın değil yılların ödülüdür” dedi. Gönüllü Kuruluşlar Aşevi sorumlusu Ali Topal da GAP Gazeteciler Cemiyetinden böyle bir ödülü aldıklarını anlamlı bularak “Şanlıurfa’da 15 yıldan beri sıcak aş dağıtımı yapıyoruz, Basının çok büyük desteğini gördük, biz burada gönüllü olarak çalışıyoruz, bu plaketi anlamlı buluyoruz” dedi.

Nihat ÇİÇEK

08.12.2006


 

İzmir’de de “vuslat”

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, büyük İslâm mutasavvıfı Mevlânâ Celaleddini Rumi’yi 733. vuslat yıldönümünde bu yıl ikinci defa anacak.

Geçen yılki anma programına binlerce İzmirlinin gelmesinden cesaret alan müdürlük, aynı programı tekrarlama kararı aldı. 17 Aralık tarihinde Konak ilçesine bağlı Esendere semtindeki Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi Spor Salonunda düzenlenecek tören saat 19.30’da başlayacak.

Mevlânâ’nın canlı ve taze fikirlerini yeryüzüne yaymakla büyük bir aşkı dile getirdiğini belirten İl Müdürü Metin Atsal, “Bu yüce insanın yüzyıllar önce dile getirdiği sevgi, barış ve kardeşlik özlemine bugün öyle muhtacız ki, dünya bu ıztıraptan ancak ve ancak Mevlânâ’yı anlamakla kurtulabilecektir. İşte bizler bu vuslatı taze ve diri tutabilmek adına her yıl 17 Aralık gününü önemsiyor ve Şeb-i Arus törenlerini gerçekleştiriyoruz.” dedi.

08.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004