Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Pentagon: Irak’ta saldırılar rekor seviyede

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Irak’ta ABD liderliğindeki yabancı askerlerle yerel güvenlik güçleri ve sivillere yönelik saldırılarda rekor düzeyde artış olduğunu açıkladı. Hazırlanan raporda, 12 Ağustos-10 Kasım arasındaki üç aylık dönemde haftada ortalama saldırı sayısının 959 olduğu, bir önceki üç aylık dönemdeyse bu rakamın 784 olarak belirlendiği kaydedildi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Irak’ta ABD liderliğindeki yabancı askerlerle yerel güvenlik güçleri ve sivillere yönelik saldırılarda rekor düzeyde artış olduğunu açıkladı. ABD Kongresi için hazırlanan “Irak’ta İstikrar ve Güvenlik tedbirleri” başlıklı üç ayda bir hazırlanan Pentagon raporunda, ağustos-kasım dönemindeki saldırıların bir önceki döneme göre yüzde 22 oranında arttığı belirtildi.

Raporda, 12 Ağustos-10 Kasım arasındaki 3 aylık dönemde haftada ortalama saldırı sayısının 959 olduğu, bir önceki 3 aylık dönemdeyse bu rakamın 784 olarak saptandığı kaydedildi. Sivilleri hedef alan saldırıların önceki 3 aya göre yüzde 2 arttığı belirtilen raporda, ölüm timlerinin düzenlediği saldırılarla sivil kayıplar arasındaki doğrudan bağlantıya dikkat çekildi. Raporda, Şii ölüm timlerinin Irak polisi içindeki bazı unsurlardan destek aldığı, bunun da cinayet ve infazlardaki artışın ana nedenlerinden birini oluşturduğu ifade edildi.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, Irak’taki şiddet olaylarının, yönetimin Iraklılara devredildiği 2004 Haziran’ından bu yana en üst düzeye çıktığını bildirdi. Pentagon tarafından hazırlanan raporda ülkedeki istikrar için tek ve en büyük tehdidin ise Şiî lider Mukteda El Sadr ve ona bağlı milislerin oluşturduğu Mehdi Ordusu olduğu kaydedildi.

Irak için çok karamsar bir tablo çizen Pentagon’un “Irak’ta Güvenlik ve İstikrar Ölçümleri” isimli raporuna göre Irak’ta, Amerikalılar başta olmak üzere yabancı askerler, Irak güvenlik güçleri ve polisiyle, sivillere yönelik saldırılar 12 Ağustos - 10 Kasım tarihleri arasında, önceki üç aya oranla yüzde 22 arttı. Kongre’nin 2005’te hazırlanması için emir verdiği rapora göre 12 Ağustos - 10 Kasım arasında bir haftada düzenlenen saldırı sayısı 784’ten 959’a çıktı. Raporda saldırıların yüzde 68’inin Amerikan askerlerini hedef aldığı; ancak ölenlerin büyük kısmının siviller olduğu belirtildi. Şiddetin Irak’taki siyasi gelişmelere büyük bir tehdit oluşturduğuna değinilen raporda, saldırılardaki artışın özellikle Ramazan ayında artış gösteren saldırılara bağlanabileceği ifade edildi.

Raporda sivil kayıp sayısındaki artışın da yüzde 2 civarında gerçekleştiği kaydedildi. Raporda altyapıya yönelik saldırıların düştüğü; ancak saldırıların kümülatif etkisinin arttığı kaydedildi. Saldırıların yüzde 54’ünün Bağdat ve El Anbar bölgesinde meydana geldiği belirtilen raporda “Sünnî Üçgeni” olarak bilinen bölgenin dışındaki yerlerde yaşayan halkların ise “komşuları ile iyi ilişkileri olduğunu söyledikleri” aktarıldı.

49 sayfalık raporda ayrıca Irak’ta sivillerin ölümlerinin doğrudan ölüm timlerinin faaliyetlerindeki artıştan kaynaklandığı belirtildi. Şii ölüm timlerinin, Irak polisi içinde bazı kesimlerce desteklendiğine de dikkat çekildi. Raporda güvenlik için en büyük tehdidin ise “Irak’ta kendi kendini besleyen potansiyel ayrılıkçı şiddeti en fazla artıran Irak El Kaidesinin yerini alan Mukteda El Sadr olduğuna” dikkat çekildi.

/ WASHINGTON

20.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Pentagon: Irak’ta saldırılar rekor seviyede

  ‘Filistinliler iç savaş eşiğini aştı’

  Hillary de Irak pişmanlarından

  Nejad yine esip gürledi

  Libya, Bulgaristan ve AB’yi şok etti

  Riyad, Sünnileri destekleyeceğini yalanladı

  ‘Mezhep kavgası direnişi gölgeledi’


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004