Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’a vekâleten Zenewi

Etiyopya’nın Somali’ye yönelik beklenmeyen saldırısı dünya basınının birinci gündem maddesi haline geldi. Bu çerçevede, İngiltere’de yayınlanan The Times Etiyopya uçaklarının Somali’nin başşehri Mogadişu’ya yaptığı saldırıları ele aldığı haberine, “Havaalanına saldırı Mogadişu’nun sefil tarihinde yeni bir sayfa açtı” başlığını attı.

Bölgesel savaş tehdidinin giderek büyüdüğünü belirten gazete, Şeriat Mahkemeleri Birliği adlı İslamcı harekete karşı mücadele veren hükümet güçleriyle, Etiyopyalı müttefiklerinin saldırı için Hıristiyanlar için kutsal olan Noel gününü seçtiklerine dikkat çekti. Şeriat Mahkemeleri Birliği’nin başkent Mogadişu’nun kontrolünü geçtiğimiz Haziran ayında ele geçirdiğini hatırlatan gazete, “Böylece kenti 15 yıldır neredeyse sürekli bir anarşi halinde yaşamaya mahkûm eden ve herkesin nefret ettiği silâhlı grupları kentten çıkardılar” yazdı. ‘İslâmcıların’ havaalanını yeniden kullanıma sokup, kentte belli bir düzeyde düzene kavuşturduklarını kaydeden gazete, ‘İslâmcıların’ hızla yükselişinin bölge başkentleri ve özellikle de Washington’da şok dalgaları oluşturduğunu bildirdi.

Bu arada, Somali’nin Addis Ababa Büyükelçisi Abdikarin Farah, Etiyopya askerlerinin Somali’nin başşehri Mogadişu’ya doğru ilerlediğini ve şehri 24 ya da 48 saat içinde ele geçirebileceklerini söyledi. Farah, Etiyopya’nın başşehri Addis Ababa’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Etiyopya güçleri, Mogadişu yolunda. Yaklaşık 70 kilometre uzaktalar. 24 ya da 48 saat içinde ele geçirmeleri mümkün” diye konuştu.

Büyükelçi Farah, Etiyopya askerleri ile Somali’deki geçici hükümete bağlı güçlerin Somali’de 17 yerleşim birimini ele geçirdiklerini, askerlerin gittikleri yerlerde şarkılarla karşılandıklarını söyledi.

Şeriat Mahkemeleri Konseyi’ne bağlı militanların başşehir Mogadişu’yu ele geçirdiği Hazirandan bu yana Somali hükümetini askerî olarak destekleyen Etiyopya, Mogadişu’daki havaalanını da vurmuştu.

Öte yandan, Etiyopya savaş uçakları, Somali’de bir yerleşim biriminde militanlara füze saldırısı düzenledi. Görgü şahitleri, Etiyopya’ya ait 2 savaş uçağının, örceki gece Somali hükümeti yanlılarının ele geçirmesiyle Buur Hakaba kasabasından çekilen İslâmî militanlara füze saldırısında bulunduğunu söyledi. Yaklaşık 30 dakika süren hava saldırısında 3 kişinin öldüğü, 4 kişinin de yaralandığı iddia edildi.

Bu arada, Somali’de Etiyopya askerlerinin destek verdiği hükümet, ülkede denetimi ele geçirmeye çalışan İslâmcıların teslim olmaları çağrısında bulundu. Şeriat Mahkemeleri Konseyi liderlerinden Şeyh Şerif Şeyh Ahmed ise İslâmî güçlerin bazı cephelerden geri çekilmesinin taktik gereği olduğunu belirterek, barış görüşmelerinin devamı konusunda herhangi bir öneriyi kabul etmediğini söyledi. Ahmed, “Askerlerimizden bazı bölgelerden geri çekilmelerini istedik. Savaş yeni bir aşamaya giriyor. Etiyopya ile uzun, çok uzun zaman savaşacağız ve savaşın her yere yayılmasını umuyoruz” diye konuştu.

/ ADDİS ABABA

27.12.2006


 

Saddam’ın idamı onaylandı

Irak temyiz mahkemesinin, Duceyl dâvâsında devrik lider Saddam Hüseyin hakkında verilen ölüm cezası kararını onadığı bildirildi.

Ulusal güvenlik danışmanı Muvafak el Rubi, yaptığı açıklamada, “Temyiz mahkemesi, Saddam’ın asılmasına ilişkin kararı onadı” dedi. Bu arada bir mahkeme sözcüsü, temyiz mahkemesi başkanının kararla ilgili olarak bir saat içinde basın toplantısı düzenleyeceğini söyledi.

/ BAĞDAT

27.12.2006


 

Beşir Endonezya’yı affetti

Endonezya’da Yüksek Mahkeme tarafından, Bali saldırıları dolayısıyla aldığı hapis cezası iptal edilen, İslâm Cemaati örgütünün bölgesel lideri olduğu sanılan Ebu Bekir Beşir’in hapis yattığı 26 ay için devlete karşı tazminat dâvâsı açmayacağı belirtildi.

Beşir’in sözcüsü Fauzan El Anşori, “Ülkenin birçok bölgesindeki felâketler yüzünden hükümetin sırtında ağır bir yük taşıdığı değerlendirmesinde bulunan Ebu Bekir Beşir, tazminat istemeyecek” dedi. Yüksek Mahkeme, Beşir’in Ekim 2002’de düzenlenen Bali’deki ilk saldırıya ve Ağustos 2003’te Marriott Oteline yönelik saldırıya karışmadığına hükmetti.

Bu beklenmedik karar, Yemen kökenli Amerikan karşıtı Beşir’in cezasını zaten çekmesinden sonra gelmişti. Beşir, ABD ve Avustralya tarafından çok kısa bulunan hapis cezasını çektikten sonra 14 Haziran 2006’da serbest kalmıştı. Bali’deki saldırılarda çoğu Avustralyalı turist 202 kişi ölmüştü. Beşir 26 ay kadar hapiste kaldıktan sonra Ağustos 2005’te de Endonezya ulusal günü dolayısıyla 4,5 aylık ceza indirimine tabi olmuş, bu da Avustralya’yı kızdırmıştı.

/ CAKARTA

27.12.2006


 

İsrail’den tahrik eden karar

İsrail Savunma Bakanlığının, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan eski bir askeri üssün, Gazze Şeridi’nden geçen yıl tahliye edilen Yahudi yerleşimciler için bir yerleşim birimine dönüştürülmesi planını onayladığı bildirildi.

İsrail radyosunun bir yetkiliye dayanarak verdiği habere göre, Batı Şeria’da oluşturulacak yerleşim birimine 30 Yahudi aile yerleştirilecek. Haberde, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz’in, Batı Şeria’da halen lise düzeyindeki öğrenciler için bir askeri akademinin bulunduğu eski askerî üssün olduğu Maskiot’a 30 evin inşasının başlaması için nihaî onayı verdi. Ancak Savunma Bakanlığı tarafından haberle ilgili henüz açıklama yapılmadı.

ABD ve uluslararası toplumun desteklediği, “yol haritası” olarak adlandırılan İsrail-Filistin barış planı, işgal altındaki Filistin toprağı Batı Şeria’da yerleşim birimi inşasının durdurulmasını öngörüyor. Bir yerleşimci yetkiliye dayanılarak, Gazze’den tahliye edilenlerin, hükümetin bir ay önce verdiği Batı Şeria’da kendilerine kalıcı konut sağlanacağı sözü uyarınca Maskiot’a taşınmayı beklediği belirtilen haberde, bir başka yetkiliye dayanılarak da Maskiot’teki inşa çalışmalarının iki hafta içinde başlayacağı kaydedildi.

/ KUDÜS

27.12.2006


 

6 ABD’li asker öldürüldü

Irak’ta düzenlenen saldırılarda ölen Amerikalı asker sayısı 6’ya yükseldi.

Bağdat’ın güney batısında dün yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu 2 askerin öldüğü, aynı bölgede düzenlenen başka bir saldırıda da 1 askerin hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırılarda 3 askerin de yaralandığı kaydedildi. Bağdat’ın kuzey batısında bomba patlaması sonucu 3 Amerikan askerinin öldüğü bildirilmişti.

/ BAĞDAT

27.12.2006


 

Yeni Türkmenbaşı 11 Şubat’ta seçilecek

Türkmenistan’da Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı’nın ani ölümünden sonra, devlet başkanlığı seçiminin 11 Şubatta yapılması kararlaştırıldı.

Rus İtar-Tass haber ajansının bildirdiğine göre, seçilen ve atanan 2500 üyeden oluşan Halk Maslahatı’nın bugün yaptığı olağanüstü toplantıda, seçimin 11 Şubat 2007’de düzenlenmesi yönünde karar alındı. Halk Maslahatı’nın devam eden toplantısında, devlet başkanı adayı ve Maslahatın iki başkan yardımcısının belirlenmesi bekleniyor. Devlet televizyonundan canlı yayınlanan Halk Maslahatı toplantısına Devlet Başkanı Vekili Gurbanguli Berdimuhammetov başkanlık ediyor.

/ MOSKOVA

27.12.2006


 

Nijerya şokta

Nijerya’nın Lagos kentinde bir petrol boru hattında meydana gelen patlamadan sonra bölgede 500’den fazla yanmış ceset bulunduğu bildirildi.

Görgü tanıkları ve Reuters muhabiri, patlamadan sonra bölgede, çoğu tanınmayacak halde yanan 500’den fazla kişinin cesetlerinin bulunduğunu söylediler. Kızılhaç sözcüsü Umar Mairiga daha önce, patlamanın, kalabalık Adule Egba semtinde meydana geldiğini, olayda 16 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını açıklamıştı. Boru hattındaki patlamaya neyin yol açtığı ise henüz bilinmiyor. Lagos’da geçen mayıs ayında meydana gelen benzer bir patlamada 150’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

27.12.2006


 

Tunus’ta ilk kadın parti lideri

Tunus’ta ilk kez bir kadın, parti genel başkanlığı görevine seçildi.

Özel bir araştırma şirketinde çalışan 46 yaşındaki May Elceribi, ana muhalefet İlerici Demokrat Parti’nin liderliğine seçilerek, ülke tarihinde parti genel başkanlığı yapacak ilk kadın oldu. Elceribi, 23 yıl boyunca parti genel başkanlığı görevini yürüten Ahmed Necib Çebi’nin istifasının ardından yapılan seçimle bu göreve getirildi. Elceribi, partisinin, Tunuslulara daha fazla ifade ve örgütlenme özgürlüğü verebilmek için, siyasi tutuklulara yönelik af ve anayasal reform çağrısı yapacağını kaydetti.

/ TUNUS

27.12.2006


 

Olmert ile Mübarek biraraya geliyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in gelecek hafta Mısır’a giderek Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşeceği bildirildi.

İsrailli bir yetkili, “Olmert ve Mübarek, gelecek hafta Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El Şeyh’te bir araya gelecekler” dedi. Yetkili, görüşmeye ilişkin kesin tarihin Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu Geyt’in yarın İsrail’e yapacağı ziyaret sırasında kesinleştirileceğini ifade etti.

/ KUDÜS

27.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004