Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Saraylı halılar

Dolmabahçe Sarayı’nın açılışının 150. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen faaliyetlerin sonuncusu olan “Düğümün son halkası: Osmanlı Sarayı Halıları” sergisi açıldı. Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu’nda gerçekleştirilen serginin açılışında konuşan Millî Saraylar Daire Başkanı Cemal Öztaş, sergide uzmanlarca onarılan nadide İran, Tebriz ve Uşak halılarının yer aldığını kaydetti.

Öztaş, önümüzdeki yıl 50 nadide halıyı daha onarımdan geçirmeyi planladıklarını bildirdi.

Her zaman Millî Saraylar Daire Başkanlığının sürekli kültürel üretim yapan bir kurum olduğunu vurguladıklarını dile getiren Öztaş, bu serginin de bunun bir örneği olduğunu söyledi.

Cemal Öztaş, her biri tarihî değer taşıyan halıların ilginç öyküleri olduğunu da belirterek, bunlardan birinin de üzerinde Osmanlı İmparatorluğu’nun haritası bulunan halı olduğunu ifade etti.

Dolmabahçe Sarayı’nın 150. Yıl Kutlama Faaliyetlerinin bu sergiyle tamamlandığını da dile getiren Öztaş, faaliyetlerin hem basın hem de kamuoyu

tarafından büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı ve Millî Saraylar Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı da sergilerin modern müzeciliğin vazgeçilmez safhalarından olduğunu, özellikle böyle büyük müzelerde teşhir edilen eserlerin mevcudun ancak 10’da 1’ine denk geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Ortaylı, bu sebeple depolardaki eserlerin zaman zaman konulu biçimde böyle sergilerde teşhirinin gerektiğini vurguladı.

Topkapı Sarayı’nda da bir süre sonra böyle bir sergi düzenleyeceklerini dile getiren Prof. Dr. Ortaylı, “Osmanlı Sarayı’nda Rusya” adını taşıyacak ve Çarların Osmanlı padişahlarına armağanlarının yer alacağı sergi için Millî Saraylar Daire Başkanlığı ve Harbiye Askerî Müze yetkililerinin desteğine de teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Cemal Öztaş ve Prof. Dr. İlber Ortaylı kurdele keserek serginin açılışını gerçekleştirdi. Tören öncesinde bir kokteyl de düzenlendi.

Dolmabahçe başta olmak üzere Osmanlı Sarayları için özel olarak üretilmiş ve başka örneği bulunmayan 57 parça halının yer aldığı “Osmanlı Sarayı Halıları” sergisi, Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu’nda 10 Şubat 2007 tarihine kadar açık kalacak.

Sergi Pazartesi ve Perşembe günleri hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilecek.

27.12.2006


 

İngilizce tepkisi

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil edecek Kenan Doğulu’nun Türkçe şarkı söyleyenlerden, bu dili konuşan Türk milletinden ve annesinden de özür dilemesini beklediklerini söyledi.

Akalın, Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi İngilizce bir şarkıyla ya da yarı Türkçe yarı İngilizce bir şarkıyla Kenan Doğulu’nun temsil edeceği yolunda bir takım açıklamalar yapıldığını, ancak Doğulu’nun, daha işin tanıtımının yapıldığı günlerde Türkçe şarkı söylemeyi eski kafalılık olarak değerlendirmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

“Bu durum Türkçe açısından da talihsiz açıklama olmuştur” diyen Akalın, ününü söylediği Türkçe şarkılara borçlu olan birinin, böyle bir açıklama yapmasının son derece uygunsuz kaçtığını vurguladı.

Kenan Doğulu’nun öncelikle Türkçe şarkı söyleyenlerden özür dilemesini beklediklerini dile getiren Akalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu dili konuşan Türk Milletinden ve annesinden de özür dilemesini bekliyoruz. Çünkü bu dilimizi annelerimizden öğreniyoruz. Bunun için anadilimiz olarak adlandırıyoruz. Son derece talihsiz açıklamadır. Bu açıklamada yarı Türkçe yarı İngilizce bir şarkı olabileceği belirtiliyor ki, bu çok daha daha tehlikeli bir şeydir.

"Türkiye’yi temsil edecek bir şarkının yarı Türkçe yarı İngilizce, melez kırma bir dille yazılması Türkiye’yi incitecek, Türk toplumunu incitecek yaklaşımdır. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini Türk Dil Kurumu olarak istiyoruz.”

27.12.2006


 

Antep savunması çizgi roman oldu

Gaziantepli işadamı Sıtkı Severoğlu, Antep Savunması’ndan gerçek hayat hikâyelerinin anlatıldığı ‘Şehit İsmail ve Fedai Mehmet’ isimli kitabı hazırlatarak 15 bin adet bastırdı. Severoğlu, 10 bin romanı dağıtılması için İl Millî Eğitim Müdürü Süleyman Şişman’a verdi.

Severoğlu, Tuğcan Otel’de düzenlediği basın toplantısıyla “Antep’in Kahraman Çocukları: Şehit İsmail ve Fedai Mehmet” çizgi romanını tanıttı.

4. Sınıf Emniyet Müdürü Uğur Öztürk tarafından kaleme alınan Antep Savunması’nda Fedai Mehmet ve Şehit İsmail kitabındaki hikâyeleri Faruk Güllüce’nin çizgilere döktüğünü belirten Sıtkı Severoğlu, kitabın her aşamasında desteğini esirgemeyen Tarihçi Adil Dai’ye de teşekkür etti.

Başta Gaziantepliler olmak üzere Türk insanının tarihini yeterince bilmediğinden yakınan Severoğlu, “Uyanık olmamız gerekiyor. Tarihimizi çok iyi öğrenmek, bilmek ve atalarımıza layık olmalıyız. Gaziantepliler olarak bizlerin, daha çok şey yaparak, tarihimizi yeni nesillere aktarmamız şart” dedi.

Kitabın, Gaziantep Savunması’nı genç nesillere aktarmak açısından çok güzel bir çalışma olduğuna dikkat çeken İl Millî Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, “Bizler Tom Miks ve Teksas romanlarıyla büyüdük. Oysa bunlar gibi binlerce hikâyemiz var. Ancak bu hikâyeleri, çocuklarımıza aktaramadık. Aktaramıyoruz” diye konuştu.

Japonların ilerlemesinde, atom bombası atılan Hiroşima ve Nagazaki’nin önemli yerinin bulunduğunu hatırlatan Şişman, Japonların çocuklarına buraları gösterdiğini ve çalışmayı teşvik ettiklerini söyledi.

Aynı milletin “Bizim Çanakkale gibi bir destanımız olsaydı, şimdiki Japonya gibi 3 tane daha kurardık” dediklerini hatırlatan Şişman, “Geçmişimizi çok iyi bilmemiz lâzım. Geçmişine silah sıkan, geleceğine top atar. Ecdadımızın elbette yanlışları ve doğruları olmuştur. Ancak, bizler yalnışları tekrarlamadan ilerlemeliyiz” şeklinde konuştu.

27.12.2006


 

Erdemli Yeni Asya bürosu duâlarla açıldı

Erdemli Yeni Asya Temsilciliği, Kaymakam Vekili İsmail Özkan ve Belediye meclis üyeleri ile İlçe Müftüsü Mustafa Kapçı, siyasî parti ilçe başkanları ve Mersin, Tarsus, Adana, Silifke’den gelen dâvetlilerle birlikte düzenlenen törenle açıldı.

Açılışa gazetemiz yazarlarından Halil Uslu konuşmacı olarak katıldı. Açılış programı Kur’ân tilavetiyle başladı.

Erdemli Yeni Asya temsilcisi Mustafa Ongun’un takdim konuşmasından sonra söz alan Uslu şunları söyledi:

“Müsbet tv, radyo ve gazetelerin yayın ha-yatına atılması gerekiyor ve bu cihetle 924 ilçenin kısm-ı azamına Yeni Asya bürolarını götürerek vatan sathını bir mektep haline getirmeye çalışıyoruz. Bu cihetle meşru zeminlerde ve ülkenin bölünmez bütünlüğü içinde aynı silâhları kullanmak mecburiyetindesin. Basın dünyanın 4. büyük kuvveti. Şahsiyetle durursa, dünyanın en güçlü iktidarlarını iktidardan indirebilirler.”

Grup Kervan da açılışta söylediği ilâhilerle programı renklendirdi. Program Erdemli Müftüsü Mustafa Kapçı’nın yaptığı duâyla son bulurken yazarımız Halil Uslu okuyucularla sohbet etti ve kitaplarını imzaladı.

Erdemlideki Yeni Asya programının akışı içerisinde yazarımız Halil Uslu, Akdeniz’in Sesi Radyosunda “Günümüzde Basının Önemi” başlıklı konu üzerinde radyonun sahibi Ömer Tuncel ile 1 saat boyunca canlı yayında konuştu, soruları cevaplandırdı ve büyük yankı uyandırdı.

Zübeyir Ergenekon-Ahmet Dekiş

27.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004