Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Vergide yeni dönem bugün başlıyor

Yeni yıla, yeni vergiler ve yeni vergi düzenlemeleriyle giriliyor. Çalışanlar yarından itibaren vergi iadesi için fatura-fiş toplamayacak, vergi kimlik numarasının yerini de TC kimlik numarası alacak.

Bugünden itibaren yeniden değerleme oranı çerçevesinde maktu damga vergisi, harçlar, Vergi Usul Kanunu ile ilgili cezalar ve trafik cezaları yüzde 7,8 oranında zamlanacak. Emlak vergisine tabi değerlerdeki artış da yüzde 3,9 olacak. Bu çerçevede her bir kağıttan alınacak damga vergisine ilişkin üst sınır 946 bin 915,2 YTL’ye çıkacak. İş yerleriyle ilgili çevre temizlik vergisi, büyükşehirlerde bina grupları ve derecelere göre 17 YTL ile 2.000 YTL arasında, büyükşehir dışındaki illerde ise 14 ile 1.600 YTL arasında uygulanacak.

Konutlarda su tüketim miktarı esas alınarak hesaplanan çevre temizlik vergisi ise yüzde 6,25 ile yüzde 7,7 arasında zam görecek. Böylece verginin hesabında esas alınan değer, büyükşehirlerde metre küp başına 17 YKr, diğer yerlerde ise 14 YKr olacak. Harçlardaki artış ile de 1 yıllık pasaport alacaklar, yarından itibaren 126,7 YTL yerine 136,5 YTL harç ödeyecek. Silah taşıma vesika harcı 329 YTL’ye, silah bulundurma vesika harcı da 526,3 YTL’ye çıkacak. B sınıfı sürücü belgesi için de 177,5 YTL harç yatırılacak. Veraset ve intikal vergisi matrahı da bugünden itibaren yüzde 7,8 oranında artış görecek. Böylece Veraset ve İntikal Vergisi oranlarında ilk dilim 130 bin YTL’den 140 bin YTL’ye çıkacak.

MTV’DE İLK TAKSİT OCAK’TA YATIYOR

Birinci taksidin 4 Ocak’tan itibaren yatırılacağı Motorlu Taşıtlar Vergisi de yeni yılda yüzde 7,8 oranında zamlı ödenecek. 1-3 yaş grubunda, motor silindir hacmi 1301 ile 1600 cm3 arasında otomobili olanlar, Ocak ve Temmuz aylarında toplam 524 YTL motorlu taşıtlar vergisi ödeyecek. Bu rakam, motor silindir hacmi 4001 cm3 ve üzerinde olan otomobiller için ise 11 bin 845 YTL’ye çıkacak.

Vergi ve trafik cezaları da bugünden geçerli olmak üzere yüzde 7,8 oranında artacak. Yeni düzenleme ile fatura, gider pusulası, müstahsil ve serbest meslek makbuzu alınmaması ve verilmemesinin cezası 139 YTL’ye yükselecek. Nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet gibi değerli kağıtlar için vatandaşın cebinden çıkan parada da yeni yılda yüzde 6,3 ile 8,3 arasında artış olacak.

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ DE DEĞİŞTİ

Yeni yılla birlikte, gelir vergisinde de yeni dilimler geçerli olacak. Buna göre, 7.500 YTL’ye kadar olan gelirlere yüzde 15, 7.500 ile 19 bin YTL arası gelirlere yüzde 20, 19 ile 43 bin YTL arası gelirlere yüzde 27, 43 bin YTL’nin üzerindeki gelirlere de yüzde 35 vergi uygulanacak.

İŞLEMLER, TC KİMLİK

NUMARASI İLE YAPILACAK

Bu arada yarından itibaren gerçek kişiler tarafından gerçekleştirilen her türlü işlemde vergi kimlik numarası yerine TC kimlik numarası kullanılmaya başlanacak. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı, yaşanabilecek çeşitli sorunların önüne geçebilmek için vergi kimlik numaralarını, sicil işlemlerinde dosya numarasına dönüştürecek.

FATURA-FİŞ TOPLAMAYA SON

Öte yandan TBMM’de bulunan yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısının yasalaşması ve Cumhurbaşkanınca onaylanarak, yürürlüğe girmesi halinde, çalışanlar yılbaşından itibaren artık vergi iadesi almak için fatura-fiş toplamayacak. Yürürlük tarihi 1 Ocak 2007 olarak öngörülen tasarı ile vergi iadesinin yerini, asgari geçim indirimi alacak. Bu şekilde ücretlerin belli bir bölümü gelir vergisinden muaf tutulacak.

BÜYÜK MÜKELLEFE ÖZEL HİZMET

Yeni yılda büyük mükelleflere özel mükellef temsilcisi aracılığıyla hizmet sunulmasını içeren Büyük Mükellefler Vergi Dairesi de hizmete girecek.

Ocak ayı içinde İstanbul’da faaliyete geçecek olan Büyük Mükellefler Vergi Dairesine kayıtlı mükellef sayısı 400 ile 500 arasında bulunacak.

Daire, yeni yılın ilk yarısında İzmir’den başlayarak, diğer bazı illerde de şubeler açacak.

KURUMLAR VERGİSİNDE YENİ DÜZEN

Bu yıl yasalaşan ve vergi oranını yüzde 20’ye çeken Kurumlar Vergisi Kanunun beyannameli mükellefler açısından gerçek uygulama yılı da 2007 olacak. Bu yıl yeni Kanuna göre geçici vergi ödeyen kurumlar vergisi mükellefleri, 2006 gelirleri için Nisan ayında verecekleri yıllık beyannameler sonucunda da indirimli orandan vergi ödeyecekler.

/ ANKARA

01.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2007 kazanç yılı olmalı

  Carî açık ve borç tehlikeli sınırda

  Vergide yeni dönem bugün başlıyor

  Köprü ve otoyol geliri 400 milyon YTL’yi aşacak

  Almanya vize engelinden dönmeli

  Bayramı grevli geçirecekler

  Hazine 1,4 milyar YTL iç borç ödeyecek

  Biyodizel çiftçinin giderini azaltacak

  2006 ürünü yaş çaya 8 Ykr destekleme


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004