Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkmenler büyük risk altında

ABD siyasetinin önemli isimlerinden Cumhuriyetçi senatör John McCain, Irak’ta işlevini yerine getiren bir hükümetin bulunmaması durumunda Türkmenlerin ve bazı diğer azınlıkların büyük risk altına gireceğini söyledi.

American Enterprise Institute adlı muhafazakâr düşünce kuruluşunda düzenlenen Irak paneline katılan McCain’den Irak’taki azınlıkların durumunu yorumlaması istendi. Senatör McCain, işlevini yerine getiren bir hükümetin görev başında olması durumunda azınlıkların, istikrarlı bir ortamda diğer vatandaşlar gibi korunacağını belirtti.

McCain, “Ancak bu olmazsa açıktır ki, Türkmenler ve Irak’taki birçok azınlık, büyük risk altına girer. Mesele, bizim bildiğimiz gibi sadece Şiilere karşı Sünniler meselesi değil. Bir ölçüde mesele, aşırılık yanlılarının gözünde, etnik temizlik” dedi.

Cumhuriyetçi senatör McCain, Irak’ın Kerkük şehrinin geleceği için bu yıl yapılması öngörülen referandumun ertelenmesi önerisine katılarak, bu konuda Türkiye’nin görüşüne destek verdi. Başta Mesud Barzani olmak üzere Kürt liderlerle her görüştüğünde bu konunun konuşulduğunu anlatan McCain, Kerkük konusunda halen büyük görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi.

McCain, “Biz, bu meselenin oldukça adilane çözümü için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bu, çok, çok zor olacak, çünkü birbiriyle çatışan hak iddiaları, halen pek tarafsız olmayan hakemler tarafından karara bağlanmaya çalışılıyor” dedi. McCain, “Bana kalsa (referandumun) belki biraz ertelenmesini tercih ederim. Çünkü merkezi hükümet ne kadar güçlenirse adalet o kadar güçlü şekilde yerini bulabilir” diye konuştu. McCain, 2008 başkanlık seçimide Cumhuriyetçi Parti içinde başkanlık yarışının en iddialı isimleri arasında görülüyor.

/ WASHINGTON

07.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush’a askerleri çek çağrısı

  Türkmenler büyük risk altında

  Bağdat’ta Amerikan baskılar sürüyor

  Washington, Irak’taki komutanları değiştiriyor

  ABD, bir imamı sınır dışı etti

  Keşmir’de toprak kayması: 15 ölü

  İngiliz ordusunda asker sayısı azaldı

  Talat: Niye istifa edeyim ki, beni halk seçti

  Almanya izolasyonlara karşı


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004