Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Müzakereler yavaşlayacak

AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, AB ile müzakere sürecinin sürdüğünü, ancak ‘’ileriye dönük engeller çıkarıldığını ve yavaşlatılacağını’’ söyledi.

Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) tarafından düzenlenen ‘’AB Treni Gidiyor Mu?’’ konulu toplantıda konuşan Oğuz Demiralp, ‘’Müzakere süreci devam edecektir. Ancak yavaşlatılacağı ve ileriye dönük de engeller çıkarılmış olduğu kesindir’’ dedi.

Demiralp, konuşması sırasında, AB Genel Sekreterliği’nde önceki gün yapılan ve AB sürecinin ele alındığı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığındaki toplantıya ilişkin de bilgi verdi. Demiralp, ‘’Toplantıda verilen mesaj, bu (AB) standartlara ulaşmak için gerekli yasa hazırlıklarının yapılması ve 2007 yılında seçim olsun veya olmasın bu reform hareketinin devam etmesi yönündedir’’ dedi.

Demiralp, ‘’Ocak ve şubat aylarında yapacağımız şey, önümüzdeki yıllar için bir yol haritasını hazırlamak olacaktır’’ diye konuştu.

Türkiye’nin, Kıbrıs konusundaki tavrını değiştirmeyeceğini ve gerekli diplomatik kavgayı vereceğini ifade eden Demiralp, ‘’Kıbrıs sorunu var diye hijyen kanunu çıkarmaktan vazgeçmeyelim, Kıbrıs sorunu var diye sendikal haklar yasasını çıkarmaktan vazgeçmeyelim, hem siyasî hem ekonomik reform alanında ilerleyelim’’ dedi.

Kıbrıs konusunun AB içinde kimi kesimler tarafından istismar edildiğini belirten Demiralp, ‘’Kıbrıs konusu, yaratılmış bir bahanedir. Kıbrıs konusu, haklı olduğumuz bir husustur’’ dedi.

‘’Bürokrasinin ve sivil toplum kuruluşlarının, AB standartlarını, siyasî gelişmelerden etkilenmeden ve layık olduğu şekilde Türk insanına ulaştırabilmek için çalışması gerektiğini’’ belirten genel sekreter, ‘’Müzakere süreci AB standartları yoluyla kendimizi değiştirip geliştirme çabasıdır’’ diye konuştu.

Türkiye ve Avrupa’nın birleşmesinin tarihin ve coğrafyanın bir gereği olduğunu kaydeden Demiralp, ‘’Önümüzdeki yıllarda bunu idrak etmesi Avrupa’nın yararınadır. Yoksa, Atatürk Cumhuriyeti daima ayakta kalacaktır’’ dedi.

“İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI

İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’’

Toplantıda bir konuşma yapan AB Dönem Başkanı Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz ise, Türkiye’nin, her zaman Avrupa projesinin bir parçası olduğunu belirterek, ‘’Sorun, Türkiye’nin Avrupalı olup olmadığı değil, Türkiye’nin gerçekten Avrupalı olmak isteyip istememesidir’’ ifadesini kullandı. Cuntz, Türkiye’nin, ekonomik ve siyasal reformlarının sürdürdüğü takdirde, 10 yıl içinde, AB’nin ‘’işte bu bizim istediğimiz ülke’’ diyeceğini savundu.

Türkiye’nin, Ankara protokolünü uygulaması gerektiğini vurgulayan büyükelçi, Kıbrıs konusunda ise, ‘’Bu, AB’nin değil, BM’nin sorunudur. BM’yi, bu sorunun çözülmesi yönünde teşvik edelim. Almanya dönem başkanlığı KKTC’ye uygulanan izolasyonların kaldırılması ve doğrudan ticaret için çalışacak’’ dedi.

“TÜRKİYE, BİRÇOK YÖNDEN

AB İÇİN BİR FIRSATTIR”

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Mare Pierini ise, Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin sürdüğünü vurgulayarak, ‘’Tren gidiyor, gemi yüzüyor ve müzakereler sürüyor’’ dedi.

Müzakerelerde 8 başlığın dondurulduğunu hatırlatan Pierini, ‘’Yoksa kimse Türkiye’nin AB üyeliğini veto etmemiştir’’ dedi. Pierini, şöyle konuştu:

‘’Türkiye-AB ilişkileri karşılıklı olarak birbirine bağlıdır ve küresel boyuttadır. Türkiye, birçok yönden AB için bir fırsattır. Türkiye’nin dinamik bir ekonomisi var. Ayrıca, Türkiye’nin Avrupa için güvenliğin sağlanması konusunda önemli bir ortaktır.’’

Pierini, Türkiye’nin, Ortadoğu ve Orta Asya ilişkileri açısından önemli olduğunu ve Avrupa’nın bu ilişkilere ihtiyacı olduğunu söyledi. ‘’AB, Türkiye’nin reform sürecini destekliyor’’ diyen Pierini, AB ve Türkiye ilişkilerinde sorunlar yerine, ilişkilerin geleceğine odaklanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

/ ANKARA

12.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  312 yine sahnede

  Diyanet: Başörtüsü dinin emri

  Üniversiteler baskı altında

  TİSK Başkanı: Önümüzdeki çakıltaşı Kıbrıs

  Müzakereler yavaşlayacak

  Otobüs uçuruma yuvarlandı: 2 ölü, 51 yaralı

  Eczacı sahipsiz değil

  Adaletsizlik 5 yaşında

  Kazanın sebebi kara kutuda

  Akgündüz: İslâm Avrupa’da hızla yayılıyor

  Gül hakkında gensoru hazırlığı

  AKP’nin afişleri TBMM gündeminde

  ANAVATAN’dan Seçim Kanunu’nda değişiklik teklifi

  Yargıtay teşkilâtında değişiklik

  Meslekî eğitim tartışmaya açılıyor

  Arınç, Sudan’a gidecek

  Batıya hasta göçü önlendi

  Engelliye özel hizmet

  Oltayla 150 kiloluk orkinos

  ‘Cep’te tek operatör devri kapanıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004