Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak’ta iki idam daha

Irak’ın idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin’in kardeşi, eski Irak istihbarat teşkilâtı şefi Barzan İbrahim ile eski Irak Devrim Mahkemesi başkanı Awad Hamid El Bender’in asılarak idam edildiği bildirildi. Iraklı savcı Münkit el-Farun, “Hükümet yetkilileri şafaktan önce bizi arayarak, idamın yapılacağı yere birilerini göndermemizi istedi. Biz de idama şahit olması için bir savcı gönderdik. İdamlar gerçekleşti” dedi.

Irak hükümeti, Saddam Hüseyin’in dün sabah idam edilen yardımcılarından Barzan İbrahim El Tikriti’nin başının, infaz sırasında koptuğunu açıkladı. Saddam’ın yardımcıları El Tikriti ile Avad Hamid El Bender’in infazlarıyla ilgili bilgi veren hükümet sözcüsü Ali El Dabbah, Barzan İbrahim’in kafasının, TSİ 03.00’daki infaz işlemi sırasında koptuğunu söyledi. El Dabbah, düzenlediği basın toplantısında, “Barzan’ın kafası, sık rastlanmayan bir şekilde, infaz sırasında vücudundan ayrıldı” dedi. Dabbah, cesetlerin, defnedilmeleri için birkaç gün içinde ailelerine teslim edileceğini kaydetti.

Bu arada, 1980’lerde Duceyl’deki 148 Şiî’nin öldürülmesiyle ilgili dâvâda suçlu bulunan Barzan İbrahim el Tikriti ve Avad Hamid el Bender’in öz geçmişi şöyle: Saddam Hüseyin’in 14 yaş küçük üvey kardeşi Barzan İbrahim el Tikriti, 1979-1983 yılları arasında korkulan Mukhabarat istihbarat servisinin şefliğini yaptı. Duceyl dâvâsındaki tanıklar, Barzan İbrahim’in işkenceyi üzüm yiyerek seyrettiğini ve sorgulama binasında insan eti için et öğütücü bulunduğunu belirttiler. 1988-1997 yılları arasında Cenevre’de Irak’ın BM büyükelçisi olarak görev yapan Barzan İbrahim, burada ‘’Saddam’ın Batı’daki bankacısı’’ unvanıyla zarif takım elbiseli adam olarak tanındı.

2003 yılının nisan ayında ABD birlikleri tarafından yakalanan Barzan İbrahim, ABD’nin Irak’ta en çok arananlar listesini temsil eden oyun kartlarında 5’li sinek olarak yer aldı. Barzan İbrahim, istihbarat şefi olarak toplu katliâm ve işkence emri vermekle ve insan hakları ihlallerinde bizzat yer almakla suçlandı. Barzan İbrahim’in kızı, Saddam Hüseyin’in büyük oğlu Uday ile 1993 yılında evlendi, ama Uday kızı daha sonra reddetti ve babasına gönderdi.

55 yaşında idam edilen Barzan İbrahim, kanser hastasıydı ve duruşmalarda kendini savunurken, ‘’Ellerim Musa’nın elleri kadar temiz. Ellerimde kan yok’’ diyordu.

AVAD HAMİD EL-BENDER

Eski Irak devrim mahkemesi başkanı Avad Hamid El-Bender (61) ise genellikle acele idamlarla sonuçlanan göstermelik mahkemeler yapmakla suçlandı.

Bender, 1982’de Saddam’a yönelik başarısız suikast girişimini ardından öldürülen 148 Şiî’nin bir çoğunun mahkemesinde hakim olarak görev aldı. Bender’e yönelik suçlamalar arasında, idama mahkum ettiği sanıklar arasında yasal olarak idam edilemeyecek olan 18 yaşın altındaki kişilerin bulunduğu belirtiliyor.

Bu arada, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosso ve İtalya Başbakanı Romano Prodi, Saddam Hüseyin’in üvey kardeşi, eski İstihbarat Şefi Barzan El Tikriti ve eski Devrim Mahkemesi Başkanı Avad Ahmed El Bender’in idam edilmesini kınadı. Roma’da bir araya gelen iki lider, ölüm cezasına karşı olduklarını yineleyerek, Tikriti ve Bender’in idamını kınadı.

/ BAĞDAT

16.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak’ta iki idam daha

  ABD Saddam’la anlaşmıştı

  Irak, ABD’den İranlı diplomatları istedi

  Nejad: ABD başarısızlığını örtbas etmeye çalışıyor

  Talat: Mücadelemiz mayın tarlasında yürümeye benziyor

  İran: 10 nükleer santrala ihtiyacımız var

  Peştular Afgan Duvarına karşı çıktı

  Etiyopya askerleri pusuya düşürüldü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004