Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak, ABD’den İranlı diplomatları istedi

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD’den Amerikan askerlerince gözaltına alınan 5 İranlıyı serbest bırakmasını istedi.

Zebari, CNN televizyon kanalına yaptığı açıklamada, eğer masumlarsa gözaltındaki İranlıların serbest kalmalarını sağlamak amacıyla Irak’taki Amerikan büyükelçiliği ve çok uluslu gücün komutanlığıyla temasa geçtiklerini belirtti. Zebari, Irak’ın gözaltındaki 5 İranlıyla ilgili yürütülen soruşturmada “yakalayan taraf” olmadığının da altını çizdi. ABD, perşembe günü Irak’ın Erbil kentinde Amerikan ordusu tarafından gözaltına alınan İranlıların, Irak ve ülkedeki koalisyon güçlerini hedefleyen faaliyetlerle yakından ilintili olmalarından şüphe edildiğini açıklamıştı.

Gözaltındaki İranlıların Devrim Muhafızları ile bağlantılı olduğunu bildiren ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Tom Casey de, “Irak’ta Amerikan askerlerinin baskın yaptığı bina ile Devrim Muhafızları ve Irak’ta şiddet olaylarına sebep olan diğer İranlı unsurlar arasında bağlantı olduğu yolunda bilgiler bulunduğunu” söylemişti. Amerikalı yetkililer ayrıca, gözaltına alınan 5 İranlının diplomatik pasaport taşımadığını bildirmişti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, “Gözaltındaki kişiler, diplomatik pasaport taşımıyor, normal pasaportları var” demişti.

Amerikan ordusunun baskınına uğrayan binanın da diplomatik statüsü bulunmadığını söyleyen McCormack, “Irak topraklarında, İranlıların kullandığı, oturduğu bir binaydı. Resmi diplomatik bir statüsü yoktu” diye konuşmuştu.

Bağdat’taki Iraklı yetkililer, binanın bir irtibat bürosu olduğunu söylemiş, Tahran da operasyonu konsolosluklarından birine yönelik saldırı olarak değerlendirmiş, operasyon Washington ve Tahran arasında yeni bir gerginliğe neden olmuştu.

/ WASHINGTON

16.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak’ta iki idam daha

  ABD Saddam’la anlaşmıştı

  Irak, ABD’den İranlı diplomatları istedi

  Nejad: ABD başarısızlığını örtbas etmeye çalışıyor

  Talat: Mücadelemiz mayın tarlasında yürümeye benziyor

  İran: 10 nükleer santrala ihtiyacımız var

  Peştular Afgan Duvarına karşı çıktı

  Etiyopya askerleri pusuya düşürüldü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004