Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çocuklara çete tuzağı

İzmir 2. Ağır Ceza Çocuk Mahkemesi Başkanı Hakim İbrahim Altıtaş, azmettiricilerin 18 yaşından küçükleri ‘’sana bir şey olmaz, ceza almazsın’’ diyerek kandırdığını ve suça alet ettiğini söyledi.

Altıtaş, yaptığı açıklamada, suça alet edilen çocukların daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere getirildiğini bildirdi.

Çocukların, yetişkinler tarafından yönetilen çetelerin içine girdiğini kaydeden Altıtaş, şöyle konuştu:

‘’18 yaşından küçüklerin, kendilerinden büyüklerin yönettiği çetelerin içine girdiğini, ayrılmak istediğini ancak kolay bırakılmadığını biz de önümüze gelen dosyalardan görüyoruz. Çocuklar genelde çalışmak için geliyor. Büyük kentlerde aç kalıyor, suça yöneliyor. Özellikle çetelerin eline düşüyorlar. ‘Sana bir şey olmaz, yaşın küçük, ceza almazsın’ diyerek çocukları suça alet ediyorlar. Çocukları bir yemeğe, çok küçük şeylere kandırıyorlar. Azmettiriciler arka planda kalıyor.’’

Hakim Altıtaş, çocukların, ebeveynlerinin izni dışında bir başka yetişkinin yanında barındırılmasının kanunen yasak olduğunu da hatırlattı.

Herhangi bir suç şüphesi tespit edilmese bile çocukların ebeveyn izni olmaksızın bir başka yetişkinin yanında barındırılmasına ilişkin durumun karakola bildirilmesi gerektiğini kaydeden Altıtaş, şöyle devam etti:

‘’5560 sayılı yasada 234 sayılı yeni bir koruyucu madde var. Bu madde, çocukları yanında barındıran yetişkinlere çocuklarda herhangi bir suç şüphesi olmaması durumunda bile 1 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor. Çocukların örgüt suçlarında kullanılması daha da büyük cezaları gerektiriyor.’’

Hakim Altıtaş, çeteler elinde kullanılması muhtemel çocukların şehir garajlarına geldiğinde zabıta ekipleri tarafından tespit edilebileceğini, sağlık ve eğitim kurumları tarafından da emniyet güçlerine bilgi verilebileceğini kaydetti.

Risk altındaki çocukların evlerinden uzaklaşmadan da tespit edilebileceğini belirten Altıtaş, şunları kaydetti:

‘’Her gün okula aç gelen, ödevlerini yapmayan, üstü başı perişan, paltosu olmayan çocuklar risk altındaki çocuklardır. Suça yönelmelerini engellemek için öğretmenlerinin duruma derhal el koyması gerekmektedir. Söz konusu durumun ihbar edilmesi halinde Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü işbirliği ile çeşitli programlar düzenlenmekte ve çocuğun suçtan uzak kalması sağlanmaktadır.’’

/ İZMİR

29.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şahin: Bunlar maşa

  Çocuklara çete tuzağı

  Katsayı engeli kalksın

  Özgürlük yürüyüşü devam edecek

  Vapur eylemcisi sloganlara kızmış

  Meclis vetolu kanunu görüşecek

  Bolu’da kış ulaşımı vurdu

  İstanbul’a kar düştü

  Samsun’da kilise derneğine saldırı

  Suudi parlamenterler TBMM’nin konuğu

  Öğretmenlik başvuruları Şubat'ta başlıyor

  Economist: 301 acilen kaldırılmalı

  Wolfowitz’den evsizlere ziyaret

  Gurbetçiye birlik olalım çağrısı

  Evdeki ilâçlar çocuklar için tehdit

  Kâğıt paralar bulaşıcı hastalık riski taşıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004