Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

BM'den korkutan iklim raporu

Alanındaki en iyi 2000 bilim adamının hazırladığı BM iklim raporunun, şimdiye kadarkilerin en korkutucusu olduğu belirtiliyor. Independent’ın ulaştığı taslak raporda, bu yüzyılda küresel olarak sıcaklığın 2 ile 4.5 derece arasında artmasının kaçınılmaz olduğu, etkilerinin somut yan etkilerle iyice şiddetlenebileceği belirtiliyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen iklim uzmanları, yeryüzünün ısınmasını masaya yatırmak üzere bugün Paris’te toplandı. BM’nin finanse ettiği “Hükümetlerarası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu” toplantısı 4 gün sürecek. Uzmanların tartışmalar sonunda son şeklini vererek 2 Şubatta yayınlayacağı rapor, 5 yıl boyunca iklim konusunda yeni referans kaynağı olacak. Zaten iki yıldır hazırlanmakta olan raporda, “iyi haber” bulunmayacak. Fransız iklim bilimci Herve Le Treut’ye göre, rapor uzun zamandır söylenegelenlerin teyidinden başka bir şey olmayacak.

Uzmanlar, denizlerdeki buzullar ve donmuş kara parçalarının erimesi, karla kaplı alanlar ve buzulların azalması ve ısınan okyanusların genişlemesi, iklimin ısınmasının sonuçları olduğu kadar bu sürecin hızlandırıcısı olduğunu da belirtiyor. iklim bilimciler, bu olayların ısınmanın boyutlarını genişleteceğini düşünüyor. Ancak bu genişlemenin nereye kadar tahammül edilebilir olduğu pek bilinmiyor.

“Hükümetlerarası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu”nun 2001 toplantısının sonunda yayınlanan raporda, ortalama sıcaklığın yüzyılın sonunda 1990 raporuna göre 1,4 ila 5,8 santigrad derece artabileceği uyarısında bulunuluyordu. Fransız uzman Jean Jouzel’e göre, yeryüzü sıcaklığı bir asır içinde 0,8 derece arttı. Bu artışın yarısı da son 30 yılda görüldü.

Bilim dünyasına göre, ısınmada son on yıllarda gözlemlenen artış, sadece tabiî değişikliklerden kaynaklanmıyor. Atmosfere yayılarak sera etkisine sebep olan karbon gazlarının önemli kısmına insanlar yol açıyor. Bu da, gözlerin karar mercilerine ve yöneticilere çevrilmesine sebep oluyor.

İklim uzmanı Edouard Bard’a göre, bilgisayar simülasyonları 2100 yılında ortalama sıcaklık artışının 3 derece olacağını gösteriyor. Ama her şey, gaz emisyonunun azaltılmasına ilişkin senaryolara bağlı. Bu senaryolar da, ekonomik tercihlere, nüfusa ve hatta diplomasiye göre şekillenecek.

ŞİMDİYE KADARKİLERİN EN KORKUTUCUSU

Bu arada, İngiliz Independent gazetesi manşetini cuma günü açıklanacak iklim değişimi raporuna ayırdı. Gazete Bu alandaki en iyi iki bin bilim adamının hazırladığı BM raporunun, şimdiye kadarkilerin en korkutucusu olduğunu belirtti. Independent, raporda küresel ısınmaya insan faaliyetlerinin yol açtığının da açık şekilde ifade edileceğini ekliyor.

/ PARİS

30.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  BM'den korkutan iklim raporu

  Sayıları giderek artıyor

  Necef’te 300 ölü

  Erdoğan: Darfur’daki trajedi durdurulmalı

  Bolton: Tek çözüm rejim değişikliği

  Kur’ân-ı Kerim Danimarka’da en çok satılan kitaplar arasında

  Filistin'deki kardeş kavgası utanç verici

  Karzai’den Taliban’a görüşme teklifi

  İsrail, ABD’den akıllı bomba alacak

  İran’dan Irak hamlesi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004