Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Karagöz BUSMEK’le canlanıyor

Bursa’nın en önemli simgelerinden biri olan ve orta oyununun atası olarak kabul edilen Karagöz san’atının incelikleri, Büyükşehir Belediyesi Karagöz San’at Evi’nde BUSMEK tarafından açılan kurslar ile yeni nesillere aktarılıyor. Cumartesi ve Pazar günleri sabah ve öğle olmak üzere iki grupta eğitim alan kursiyerler, “Karagöz Gölge Oyunu Tasviri” ile “Gölge Oyunu Oynatımı” konularında bilgiler alıyor.

Karagöz Sanat Evi’nde Hayalî Birol Şenkal ile birlikte kursiyerlere ders veren Karagöz Ustası Hayalî Nevzat Çiftçi, bu kursun Türkiye çapında açılan ilk Millî Eğitim Bakanlığı onaylı Karagöz kursu olduğunun da altını çizdi. Çiftçi, katılımcılara Karagöz’ün tarihçesinden, oyun bölümlerine, karakterlerin özelliklerinden, musikisine kadar her konuyu detaylıca anlattıklarını belirtti. Kursun ilk bölümünün Haziran ayına kadar devam edeceğini belirten Çiftçi, “Haziran ayına gelindiğinde kursiyerler, Karagöz figürlerini çizip, yapıp, oynatabilecek duruma gelecekler. Ancak Karagöz San’atı bununla da bitmiyor. Gölge oyunu çalışması ve eğitimi sürekli devam eden bir san’at. Bu nedenle Haziran ayından sonra başlayacak ikinci dönemde de çalışmalar sürecek. Öğrenenler kendilerini geliştirecek, yeni kursiyerler ise sıfırdan çalışmaya başlayacak. Karagöz’de geleneksel olarak geçmişten gelen 28 oyun var. Yeni dönemde ise bunlara 8 oyun daha katılmış. Kurs süresince katılımcılara tüm oyunlarla ilgili gerekli bilgileri aktarmaya çalışacağız” dedi.

Ana okulları ve ilkokul birinci sınıf düzeyindeki eğitimcilerin de Karagöz San’atı ve gölge oyunu konusunda bilgilenmesi gerektiğini belirten Çiftçi, çocukların büyük ilgisini çeken bu san’atın eğitim alanında önemli katkıları olacağını ifade etti. Çiftçi, kursların yanı sıra Şubat ayı boyunca da Karagöz Sanat Evi’nde Karagöz gösterilerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

BUSMEK tarafından düzenlenen kurslar ile gölge oyunu sanatının kentteki yerini daha da sağlamlaştıracağını vurgulayan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve San’at Danışmanı Ahmet Erdönmez, Karagöz Sanat Evi’nde ilk dönemi haziran ayına kadar sürecek kurslara zaman zaman Türkiye’nin dört bir tarafından gelecek Karagöz ustalarının da katılarak kursiyerlere bilgiler aktaracağını belirtti.

31.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Osmanlı’nın Sinan sınırları çizildi

  Karagöz BUSMEK’le canlanıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004