Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ağar: Öncelik AB'de

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türkiye’nin en önemli ilişki alanının AB olduğunu bildirdi. Üyelik sürecinde bazı zorluklar bulunduğunu belirterek, “Zorlukları, sıkıntıları olmasına rağmen müşterek bir çalışma ve iradeyle bunların aşılacağını düşünüyoruz'' diyen Ağar, parti olarak AB sürecine önem verdiklerini vurguladı.

Ağar, Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Heidermaria Gürer’i parti genel merkezinde kabul etti. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ağar, Gürer ile ‘’ağırlıklı olarak geleneksel Türkiye-Avusturya ilişkileri üzerine konuştuklarını’’ bildirdi. Ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve siyasî ilişkilerin artırılması konularında da görüş alış verişinde bulunduklarını ifade eden Ağar, ‘’Türkiye’nin en önemli ilişki alanının AB olduğunu’’ kaydetti. Türkiye’nin AB için öneminin Avusturya tarafından da bilindiğini anlatan Ağar, üyelik sürecinde bazı zorluklar bulunduğunu belirterek, ‘’Zorlukları, sıkıntıları olmasına rağmen müşterek bir çalışma ve iradeyle bunların aşılacağını düşünüyoruz’’ diye konuştu. Ağar, parti olarak AB sürecine önem verdiklerini vurguladı. Büyükelçi Gürer ise 2007 yılının, Türkiye için iki seçim yapılacağından dolayı yoğun geçeceğini belirtti. Gürer, ‘’DYP’nin sonbaharda TBMM’ye gireceğini umduğunu’’ söyledi.

“RUM KESİMİ’NİN YAPTIĞI KABUL EDİLEMEZ”

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Ağar, ‘’Rum Kesimi’nin, Kıbrıs açıklarında Lübnan ve Mısır ile petrol ve doğal gaz arama yönündeki anlaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusunu şöyle cevapladı:

‘’Kabulü mümkün olmayan bir iştir. Uluslararası hukukun hiçbir yerinde böyle bir şeyin yapılabilmesi söz konusu değildir. Hukukî statüsü netleşmemiş olan bir meseledir bu. Burada tabii bir yandan 15 gün evvelki Başbakan’ın Lübnan seyahatinin ne işe yaradığı belli olmayan ve seyahatin hemen akabinde ortaya çıkan bu sonuçlar... Lübnan’nın, kendi iç meselelerini istikrara oturtamamışken alelacele böyle anlaşmalar yapmasını da Türkiye’nin çok iyi değerlendirmesi lâzım. Gerek burada KKTC’nin hukuki varlığı açısından, gerekse Türkiye’nin uluslararası hudutları ve uluslararası hakları bakımından daha ciddî tepkilerin gösterilmesi gerekir ve Türkiye’nin hiçbir zaman bu oldu bittileri kabul etmesi söz konusu dahi olmayacaktır. 2003 yılında aynı şekildeki teşebbüslerine, o teşebbüse yaraşır biçimde sert bir tepki konulsaydı belki bugün Lübnan’dan böyle bir sonuç çıkmazdı.’’

“LÜBNAN HASMIMIZ OLAMAZ”

Ağar, aynı gazetecinin, ‘’Lübnan’ın Kıbrıs Rum kesimiyle anlaşmasının, Başbakan’ın ziyareti ile nasıl bir bağlantısı olabilir?’’ sorusunu cevaplarken de şunları söyledi: ‘’Ne konuştular diye merak ediyorum. Bu konu gündeme gelmedi mi? Böyle bir bilgi yok muydu? Bilinmiyor muydu? Kısa bir zaman evvel bir Lübnan ziyareti oldu, Lübnan ile ilgili Türkiye’nin bir takım iyi niyetli çabaları var, girişimleri var, bütün bunları yok farz ederek ve Türkiye ile de birtakım ilişkiler düzlemi içerisinde olan bir hükümet yapısını böylesine bir girişimde bulunulması kabul edilemez. O zaman böyle bir anlaşmanın var olduğu biliniyorsa niye böyle bir ziyaret yapıldı? Gidildiyse niye bu konu orada tartışılmadı, açıkça bir tavır konulmadı, bunları merak ediyoruz.’’

Mehmet Ağar, ‘’Lübnan parlamentosu aynı zamanda Türkiye’nin Ermeni soykırımı yaptığını iddia eden bir kararı da kabul etmiştir. Bu şartlar altında Türkiye’nin buradaki askeri birliği gündeme gelmeli mi?’’ şeklindeki soruya da şu cevabı verdi:

‘’Lübnan falan bizim hasmımız olamaz. Türkiye için küçük olan ülkelerdir. Lübnan veya Orta Doğu coğrafyasındaki ülkelere Türkiye büyük bir ülkedir. Onların, Türkiye’ye hasmane bir politika izlemeye güçleri yetmez. Kimin adına o politikaları oluşturuyorlar onun arkasına Türkiye’nin bakması lâzım.”

/ ANKARA

02.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: Irak yanıyor

  Ağar: Öncelik AB'de

  Talat: Kıbrıs’ta yasal bir yönetim yok

  Yargıtay 1. Ceza Dairesi: Şemdinli'de devlet suçu var

  Erdoğan: İstanbul büyük köy oldu

  DYP'li Oğuz: Dış açık kaygı veriyor

  Tanığa koruma komisyondan geçti

  Meslek örgütleri 301 için biraraya geliyor

  Özak: Bolu Tünelinde sorun yok

  İslâm ülkeleri birbirinden kopuk

  Din eğitimi dünyanın gündeminde

  RTÜK, eleştirileri kabul etti

  Öğrenciler: Magazin programları aileye zarar veriyor

  Karsız hava sağlığı tehdit ediyor

  TÜGİT: Köşk seçimi krize yol açmasın

  ABD ziyareti öncesi görüş alış verişi

  Hasta ve eczaneler çaresiz

  Yeşil Kartlı hastaya valilik sahip çıktı

  Numara taşıma yürürlükte

  İklim değişikliği açlık getirecek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004