Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

“Iraklı Kürtleri ikna edemedik”

ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, Washington’un, terör örgütü PKK’ya karşı kısa sürede sonuç alacak adım atması gerektiğini, aksi takdirde Türkiye nezdinde güvenilirliğini kaybedeceğini söyledi.

Bryza, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Washington ziyareti öncesinde Türk gazeteciler için düzenlediği brifingde, “Biz, terör örgütü PKK’ya karşı verdiğimiz sözü tutmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bunu sadece Türk liderleri ve ordu değil Türk halkı talep ediyor. PKK’ya karşı bir şey yapmak zorundayız. Teröristlerin sığınaklarını yok etmek zorundayız ve bunu yapacağız. Kısa sürede somut sonuçlar alınmalı. Bunu yapamazsak güvenilirliğimizi koruyamayız” dedi.

Bryza, Kuzey Irak’taki Mahmur kampının da kapatılma süreci içinde bulunduğunu ve kampta silâh araması ve nüfus sayımı yapılmasının, bu sürecin parçası olduğunu anlattı. Amerikalı yetkili, bu konuda bir sonraki adım için Türkiye, Irak, ABD ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinden yetkililerin, bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

IRAKLI KÜRTLER VE KERKÜK

ABD Dışişleri Bakanlığının üst düzey yetkilisi Bryza, “Türk yetkilileri, Iraklı Kürtlerin PKK’ya karşı işbirliği yapmadığını düşünüyor. Neden Iraklı Kürtlere bu konuda baskı yapmıyorsunuz?” diye sorulması üzerine, “Bunu yapıyoruz, ancak onları (Iraklı Kürtleri), daha fazla işbirliği konusunda şimdiye kadar ikna edemedik. Onların bu konuda daha fazla şey yapması gerek ve onlara bu yönde bastıracağız” dedi.

Bryza, Kerkük referandumunun bu yıl düzenlenmesinin planlandığının hatırlatılması ve görüşünün sorulması üzerine, “Bu yıl içinde yapılır mi? Kim bilir... şeklinde cevap verdi. Matt Bryza, Kerkük sorununun son derece hassas ve zor olduğuna işaret ederek, “Bu sorunun uygun şekilde çözümlenmemesi durumunda bunun korkunç bir soruna dönüşebileceği yönünde Türkiye’nin kaygılarını paylaşıyoruz” dedi.

SÖZDE SOYKIRIM TASARISI

Matt Bryza, Başkan George W. Bush yönetiminin, ABD temsilciler Meclisine yeni sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısının kabulüne karşı çıkan politikasının aynen sürdüğünü kaydetti. Bryza, bu çok karmaşık tarihi konu üzerinde siyasi kararlar almanın yanlış olduğunu vurguladı.

SURİYE - İRAN

Bryza, “Geçen yıllarda Türkiye’nin Suriye ve İran ile görüşmesine tepki duyduğunuz yönünde bir izlenim vardı, şimdi ise yok. Ne değişti?” diye sorulması üzerine, “Özellikle rahatsız olduğumuzu söyleyemem, ama evet, geçmişte bir farklılık vardı, ancak durum şimdi biraz değişti” diyerek, meselâ Türkiye’nin geçen yaz kaçırılan bir İsrail askeri konusunda Şam’da temasta bulunmasını olumlu olarak değerlendirdi.

/ WASHINGTON

03.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Iraklı Kürtleri ikna edemedik”

  ABD’den Kıbrıs olayındaki taraflara tavsiye

  Mutteki: ABD’nin yaptığı psikolojik savaş

  Beyaz Saray Kasım’ı bekleyecek

  Necef’te sokağa çıkma yasağı uzatıldı

  Abbas ile Meşal Mekke’de görüşecek

  “Sudan, Darfur’da barışı sağlamalı”

  Chirac’tan devrim çağrısı

  Türkiye Azeri doğal gazını tercih edebilir

  Başörtüsü yasağı ABD Kongresi’nde

  Deniz ortasında Müslüman köyü

  Çinli hacılar ülkelerine döndü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004