Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Mısır’da Türk casus skandalı

Mısır, 4 kişiyi İsrail için casusluk yapmakla suçladı. Suçlanan 2 kişinin Türk vatandaşı olduğu iddia edildi. Mısırlı Başsavcı Hişam Bedevi, hem Türk hem de İsrail vatandaşı olduğu öne sürülen “Kemal Kosba” ve “Tuncay Bubay” isimli kişileri, İsrailli Daniel Levi’yi ve Türkiye’de de faaliyetlerde bulunduğu ileri sürülen Muhammed Essam Günam El Attar’ı, İsrail için casusluk yapmakla suçladı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Kanada vatandaşlığı da bulunan Attar’ın gözaltına alındığı, Türkiye ve Kanada’da oldukları ileri sürülen diğer üç kişinin yakalanması için karar çıkartıldığı ve gıyaplarında suçlandıkları belirtildi.

Kahire’deki El Azhar Üniversitesi’nde okuyan 31 yaşındaki Attar’ın, yurt dışından Mısır’a dönmesiyle birlikte gözaltına alındığı ifade edildi. Attar, 2001 yılında geldiği Türkiye’de görüştüğü İsraillilere, Mısır ve Türkiye’de yaşayan Araplarla ilgili bilgi sağlamakla suçlanıyor.

İsrailli yetkililerin, daha sonra Attar’dan Kanada’ya taşınmasını istedikleri, 2003 yılında bu ülkeye yerleşen Attar’ın, bir bankada iş bularak bazı hesaplar hakkında bilgi aktardığı ileri sürülüyor. Attar’a Ağustos 2001’den gözaltına alındığı 1 Ocak 2007’ye kadar 65 bin dolar ödendiği iddia ediliyor.

İsrail kaynakları, Mısır’ın iddiasını reddediyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bütün bilgileri medyadan aldıklarını söylemekle yetindi.

Mısırlı Başsavcı Bedevi ise İsrail’in Attar’ı, Türkiye’de bulunduğu sırada, Ağustos 2001 yılında çalıştırmaya başladığını ve istihbarat çalışanlarının, Kanada’da oturma izni aldıkları Attar’a yeni bir kimlik verildiğini söyledi.

Bedevi, Attar’ı Ocak 2002’den bu yana izlediklerini de kaydetti. El Hayat gazetesinde çıkan haberde ise Attar’ın, Kanada’da Kosba ile bir araya geldiği bir restoranda işe sokulduğu ileri sürüldü. Gazete, Attar’ın daha sonra, Bubay’ın kendisine bir bankada bulduğu işte çalışmaya başladığını yazdı.

Haberde, Bubay’ın, verdikleri parayı bilinen banka hesabında tutmaması konusunda Attar’ı uyardığı da ileri sürüldü. Kanada Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bernard Nguyen, hükümetinin, bir Kanada vatandaşı hakkındaki suçlamalardan haberdar olduğunu söyledi, ancak ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti.

Mısır’da benzer bir dâvâ 1996 yılında görülmüş, İsrail için casusluk yapmaktan suçlu bulunan tekstil işçisi Azzam Azzam, 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

/ KAHİRE

06.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mısır’da Türk casus skandalı

  Sivillerden Tony Blair’e İran uyarısı

  Yahudiler de İsrail’e isyan ettiler

  ‘İngiltere polis devleti olmasın’

  Rum bakan: Türkiye’ye alternatifiz

  Japon hükümetinde Başkan Bush krizi

  El Halil’de bir Anna Frank: Fidaa

  Müşerref’in İran ve Türkiye ziyareti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004