Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

El Halil’de bir Anna Frank: Fidaa

Batı Şeria’nın El Halil şehrinde yaşayan Filistinli kız Fidaa’nın çektiği video görüntüleri, şehirde her gün İsrailli yerleşimcilerin saldırısına uğrayan Filistinlilerin acılarına tercüman oldu.

İsrail’deki insan hakları örgütü B’tselem’e ait bir kamerayla Ocak ayı başından bu yana çekim yapan Fidaa, şehrin merkezindeki bir Yahudi yerleşim biriminde yaşayan İsrailli kadının dakikalarca annesine ‘’fahişe’’ gibi davrandığını görüntüledi. Arka plandaysa olaya müdahale etmeyen bir asker görülüyor. Fidaa’nın babası Taysir Ebu Ayşe, kapalı çarşıdaki giysi dükkânına gitmek için her gün Şuheda Sokağı’nda duvar boyunca yürümek, çatılarında güvenliği sağlayan askerlerin bulunduğu yerleşimcilerin evlerinin önünden geçmek zorunda kaldığını, küçük oğlunun bakkala gitmek için çıktığı sırada aynı İsrailli kadın tarafından engellendiğini anlattı.

Görüntülerin şehirde yaşayan Filistinlilerin hayat şartlarını bir kez daha gözler önüne serdiğini söyleyen Taysir, ‘’Yerleşimciler gitmemiz için baskı yapıyor. Bize taş, su atıyor, aşağılıyorlar. Yasaların üzerindeler’’ dedi. Video görüntülerinin ardından İsrail’de protesto rüzgârları eserken Başbakan Ehud Olmert, görüntülerden ‘’utanç’’ duyduğunu ifade etti.

B’tselem ise bu yeni ‘’skandalın’’ hükümeti ve orduyu El Halil’deki yerleşimcilerle ilgili yasanın uygulanmasına iteceği görüşünde. Örgütün sözcüsü Sarit Michaeli, ‘’Bu, yıllardır devam eden bir durum. Yasaya aykırı davranma konusu uzun zamandır tartışılıyor. Asla bir şey yapılmadı’’ diyerek, bir Filistinlinin bir İsrailliye saldırdığı ya da öldürdüğünde ciddî tedbirlerin alındığını, ancak tam tersi olduğunda El Halil’i hayalet şehir haline getiren sokağa çıkma yasağının uygulamaya sokulduğunu belirtti.

İsrail Temel Hak ve Özgürlükler Derneği üyesi İsrailli avukat Limor Yehuda da, Filistinlilere karşı şiddetin alarm verdiğini söyledi. El Halil tam bir hayalet şehir görünümünde. Onlarca mağazanın demir kepenkleri güvenlik gerekçesiyle, ordunun emriyle indirilmiş. Filistinlilere ait araçların trafiğe çıkması yasak, Filistinlilerin kimlik kontrolüyse her gün yapılıyor.

/ EL HALİL

06.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mısır’da Türk casus skandalı

  Sivillerden Tony Blair’e İran uyarısı

  Yahudiler de İsrail’e isyan ettiler

  ‘İngiltere polis devleti olmasın’

  Rum bakan: Türkiye’ye alternatifiz

  Japon hükümetinde Başkan Bush krizi

  El Halil’de bir Anna Frank: Fidaa

  Müşerref’in İran ve Türkiye ziyareti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004