Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail Lübnan’a yine mi saldıracak?

Lübnan savaşının üzerinden altı ay geçmesinin ardından İsrail’in kuzeyinde hâlâ hummalı bir çalışma var. Lübnan sınırındaki bölgelerde yeni sığınaklar inşa ediliyor, hasar görenler tamir ediliyor ve Hizbullah ile yeni bir savaş hazırlanılıyor.

İsrail’in kuzeyi ve Lübnan’ın güneyinde 12 Temmuz’da başlayan ve 14 Ağustos’ta sona eren savaş sırasında 800’den fazla roketin isabet ettiği İsrail’in Lübnan sınırına en yakın kasabası Kyriat Shmona’da yerel yetkililer, herkesi koruyabilecek yeterli sığınak inşa etmek için çalışıyor. Kyriat Shmona Belediye Başkanı Haim Barbibay, “Kentte yaşayan 24 bin kişinin sadece yüzde 60’ını koruyabilecek kadar sığınağımız var. İnsanların bu sığınaklarda uzun süre normal bir şekilde yaşayabilmeleri için de buralara havalandırma sistemleri, İnternet bağlantıları ve televizyon gibi hizmetlerin yerleştirilmesi gerekiyor” diye konuşuyor.

Sığınaklara bu hizmetleri sağlama ve yeni sığınaklar inşa etme faaliyetlerinin büyük kısmının maliyetlerinin, özel fonlar tarafından karşılandığını belirten Belediye Başkanı, bu çalışmaların ise yılsonundan önce bitirilmesinin mümkün olmadığını ifade ediyor.

Haim Barbibay, “Bir dahaki savaş tüm ülkeyi etkileyecek ve halk kaçınılmaz bir şekilde geçen yaz olduğu gibi yer değiştirecek” diye konuşuyor. Ülkenin kuzeyinde yaşayan yarım milyon İsrailli, Lübnan Savaşı sırasında güneye kaçmıştı.

Ülkenin kuzeyinde yeni bir savaşın çıkacağına yönelik beklentiler, İsrail Altyapı Bakanı Benjamin Ben-Eliezer “İsrail yeni savaşlara hazırlıklı olmalı” uyarısından daha da arttı. Aynı şekilde hazırlıklar da hızlandı.

İsrail istihbarat başkanı Amos Yadlin de geçtiğimiz ay “BM askerleri izlerken, Hizbullah’ın cephanesini artırdığını” söylemişti. Aralık ayında da İsrail ordusu istihbarat biriminden sorumlu olan General Yossi Beidatz, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı yeni bir savaşa hazırlanmakla suçlamıştı.

Bölgede savaştan kalma hasarların onarımı sürerken, halk da İsrail ordusunun Hizbullah’ın roketlerini önleyemediğinden dolayı savaşta kaybedildiğini düşünüyor. Savaş sırasında Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyine fırlattığı 4 binden fazla roket, 200’e yakın İsraillinin ölümüne sebep olmuştu.

Geçtiğimiz hafta içerisinde de İsrail askerlerinin sınırı ihlal etmesi üzerine İsrail askerleri ile Lübnan askerleri arasında kısa süreli bir çatışma yaşanmıştı.

İsrail’de savaşa hazırlanan diğer bir kent ise Haifa. Kent belediyesinden Shmuel Gants, yeni bir savaşa hazırlandıklarını ve kentteki sığınakların yeterli olmadığını söylüyor. Gants, “Halkı psikolojik olarak savaş sırasında burada kalmaları gerektiği düşüncesine hazırlamaya çalışıyoruz” diyor.

İsrail’in sahil kasabası Nahariye’de de durum aynı. buradaki hazırlıklar da yine yeni sığınaklar inşa etmeye yoğunlaşmış durumda. Kentteki çalışmalarda göze çarpan durum ise daha çok hastanelerin sığınak inşaatlarına hız vermiş olması.

Kentteki bir hastanenin, Lübnan savaşı sırasında zarar gören binası hala tamir edilmemiş. savaş sırasında binaya roket isabet etmeden önce hastalar, binanın zemininde daha önce inşa edilmiş bir özel bir odaya taşınmış. Hastane sözcüsü Zeev Farber, “10 yıl önce yer altında bir yer inşa etme kararı aldığımızda insanlar bizim deli olduğumuzu düşünmüştü; ama şimdi tüm hastaneler bizi kıskanıyor” diye konuşuyor. Hastanedeki bu sığınağa sağlık malzemelerinin yanı sıra arşiv ve çamaşırhane gibi diğer hizmetler de yerleştirilmeye başlanmış durumda.

Kentteki diğer bir hastane olan Safed Hastanesi Müdür Yardımcısı Kalin Shapira, “Yer altında odalar inşa etmemiz için milyonlarca dolara ve zamana ihtiyacımız” var diye konuşuyor.

13.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mekke’de bir ümit ışığı doğdu

  İran ön şartı kaldırdı

  Bağdat yine kan gölü

  Gizli oturuma muhalefet katılmadı

  Olmert ertelenen ziyareti için geliyor

  Peres: HAMAS bizi tanımalı

  Chirac: Bush’u 36 kez uyarmıştım

  Putin’in Ürdün ziyareti Çeçenlere acılarını hatırlattı

  Haniye istifaya hazırlanıyor

  Sistani’den itidal çağrısı

  İsrail Lübnan’a yine mi saldıracak?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004