Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sabancı: Faizler düşmeli

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’nin ekonomik açıdan ve doğrudan yabancı yatırım çekme konusunda önemli gelişmeler kaydettiğini belirterek, ‘’Ancak bu kadar doğrudan yabancı yatırımın geldiği ülkede reel faizler daha düşük olmalı’’ dedi.

Güler Sabancı, Sabancı Topluluğu şirketlerinden Temsa’nın Mısır’da Lasheen Group ile birlikte kuracağı otobüs fabrikasının temel atma töreninden sonra Türkiye’nin Mısır Büyükelçiliği tarafından verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye’nin son yıllarda ekonomik anlamda önemli başarılara imza attığını, çok büyük yol katettiğini ve daha çok Avrupalılaştığını vurgulayan Sabancı, doğrudan yabancı yatırım açısından da ülkenin çok iyi performans sergilediğini söyledi.

Sabancı, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 19,7 milyar dolar civarında doğrudan yabancı yatırım çektiğini hatırlatarak, ‘’Ancak bu kadar doğrudan yabancı yatırımın geldiği ülkede reel faizler daha düşük olmalı’’ diye konuştu.

‘BAZI SEKTÖRLERDE ÜRETİMLE REKABET ZOR’

Türk yatırımcıların yurt dışındaki yatırımlarına ilişkin sorular üzerine Sabancı, bazı sektörlerde artık üretim yaparak rekabet etmenin zor olduğunu ifade ederek, ‘’İşçilik maliyetlerimiz çok yüksek. Enerji maliyetleri de var. Fakat Türkiye demokratik bir ülke. Sendikalarımız var, çalışanlarla toplu iş sözleşmeleri yapıyoruz’’ dedi.

/ KAHİRE/İSTANBUL

21.02.2007


 

SSK emeklisine kademeli geçiş

Anayasa Mahkemesinin, SSK emeklilik yaşının yükseltilmesi ile ilgili geçiş sürecinde, erkekler için 43 yaşını doldurma şartının 44 yaşa çekilmesini öngören yasa hükmünün iptali istemini reddeden kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı.

Resmî Gazete’de yayımlanan ret kararının gerekçesinde, başvuruda, çalışmakta olanların kazanılmış haklarının ihlâl edildiği, Yasa’nın yürürlüğe girdiği tarihte 44 yaşını dolduranlarla doldurmayanlar arasında farklılığa yol açtığı, bunun da eşitlik ilkesine aykırılık oluşturduğu, emeklilikteki kademeli geçiş açısından adil, makul ve ölçülü olunmadığının öne sürüldüğü hatırlatıldı.

/ ANKARA

21.02.2007


 

Dolaylı vergiler yüzde 73’e yükseldi

Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) Genel Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, 2002 yılında dolaylı vergilerin toplam vergi içindeki oranı yüzde 66 iken, 2006 itibariyle bunun yüzde 73’e yükseldiğini kaydetti.

Artık devletin kaynağından sağlıklı vergi alamadığını öne süren Yokuş, Vergi Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 2002 yılında dolaylı vergilerin toplam vergi içindeki oranı yüzde 66 iken, 2006 itibariyle bunun yüzde 73’e yükseldiğini kaydetti.

‘’Artık devlet kaynağından sağlıklı vergi alamamaktadır’’ diyen Yokuş, şunları kaydetti: ‘’Bu nedenle dolaylı vergilere yüklenmektedir. Bunun sonucu da kaynağından vergi kesilen ücretliler ve dar gelirliler dolaylı vergilerle cezalandırılmaktadır. Yine yapılan araştırmalarda kayıt altına alınamayan gelirlerin yani kayıt dışının oranı yüzde 50’leri aşmıştır. Dolaylı vergilerin artmasının en önemli sebeplerinden birisi de kayıt dışılıktır. Kayıt altına alınamayan gelirler yüzünden bütçe açıklarını kapatmak için kayıt altındakilere ve özellikle de tekel türü maddeler üzerinde yoğunlaşmaktadır.’’

Verginin tabana yayılamamasının en büyük sebebinin vergi oranlarındaki yükseklikten kaynaklandığının bütün ekonomistlerce ifade edildiğini belirten Yokuş, vergi oranlarının yüksekliği yanında sık sık çıkarılan vergi aflarının da vergi kayıp ve kaçağına neden olduğuna işaret etti. Yokuş, popülist politikalarla çıkarılan aflarla vergi adaletsizliğinin daha da derinleştirildiğini, hatta kişiye özel vergi indirimleri yapıldığını ibretle seyrettiklerini kaydetti.

Yokuş açıklamasında, yaptırdıkları bir araştırmaya göre, yüksek vergi oranları yüzde 37.6 ile vergi kaçırma sebepleri arasında ilk sırada yer alıyor.

/ ANKARA

21.02.2007


 

1,6 çalışan 1 emekliyi finanse ediyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter, 4 çalışanın 1 emekliyi finanse etmesi gerekirken, bu oranın 1.6 olduğunu belirtti.

Aksaray’da düzenlenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2007 Yılı 1. İç Anadolu Bölge Toplantısında konuşan Yeter,Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanununun yasalaştığını, ancak Anayasa Mahkemesince bazı maddelerin iptal edildiğini, bazı maddelerin yürürlüğünün durdurulduğunu hatırlattı. Yanlış ve çarpık kurgulanmış sistem sonucunda, emeklilik kurumlarının yüksek oranda Hazine tarafından finanse edilir hale geldiğini belirten Yeter, şöyle devam etti: ‘’Sistemin hızla bozulan mali dengesi, ekonomik istikrarı tehdit eder boyutlara gelmiştir. 2005-2006 yıllarında Hazinenin; Emekli Sandığı, Bağ-Kur’a ve SSK’ya ödediği açık miktarı 47 milyar YTL. Bu ne demektir, bu açığın, ödenen bu miktarın dolaylı ve dolaysız vergilerle ya da borçlanma suretiyle tüm toplum tarafından karşılanması demektir. Sistemden yararlanan kişilerin, bir anlamda sistemin dışındaki işsiz, yoksul kesim tarafından finanse edilmesi demektir.’’

Normalde 4 çalışanın 1 emekliyi finanse etmesi gerekirken, bu oranın 1.6 olduğunu anlatan Yeter, ‘’Kendini finanse eden, dengeleri koruyan, norm ve standart birliğini sağlamış bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyacımız olduğu gayet açıktır’’ dedi.

/ AKSARAY

21.02.2007


 

Sıcak havalar, tamircilere yaradı

Hava sıcaklığının bugünlerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, motorlu taşıtlar sanayisiyle ünlü Konya’da tamircilerin işlerinde hareketliliğe sebep oldu.

Konya Oto Tamirciler Odası Başkanı Ali Demirkol, havaların iyi gitmesinin Konya’daki oto tamircilerinin işlerinde hareketlenmeye sebep olduğunu belirtti.

Kış aylarındaki durgunluğun yerine, güzel havalarla birlikte bugünlerde hareketliliğin aldığını ifade eden Demirkol, şunları kaydetti:

‘’Pek çok kişi kış aylarında otomobillerine, ‘aracı kaydırıp kaza yaparım’ düşüncesiyle binmiyordu. Havalar iyileşince bu kişiler araçlarına binmeye başladı, arızayla karşılaşınca ise sanayiye geliyorlar. Bu hareketliliğin nedeni güzel havalarda daha fazla otomobile binilmesi... Gelenler en çok LPG’li araçlarda gaz ayarı, motora periyodik bakım ve ön düzen ayarı gibi işlemler yaptırıyor.’’

/ KONYA

21.02.2007


 

Deprem sigortası prim tutarı 30 YTL

Zorunlu deprem sigorta talimatında değişikliğe gidildi. Asgari prim tutarı 30 YTL şeklinde belirlenirken, bir mesken için verilebilecek azamî teminat tutarı da 110 bin YTL’ye yükseltildi.

Resmi Gazete’de yayınlanan konuyla ilgili tebliğe göre, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre, herhangi bir ayrım yapılmaksızın 25 YTL olarak uygulanan primdeki asgari tutar da 30 YTL’ye çıkarıldı.

Zorunlu deprem sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat oranı da yeni düzenleme ile 100 bin YTL’den 110 bin YTL’ye çıkacak.

/ ANKARA

21.02.2007


 

Sağlam GYO halka açılıyor

Ülker Grubu iştiraklerinden Sağlam Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) 22 -23 Şubat 2007 tarihleri arasında halka arz için talep toplamaya çıkacak.

Gayrimenkul sektöründeki hareketlilik, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketlerine olan ilgiyi de artırdı. Halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alan Sağlam GYO 22 -23 Şubat 2007 tarihleri arasında talep toplamaya çıkacak. 7 milyon YTL olan çıkarılmış sermayesini yüzde 100 artırma kararı alan şirket, ortaklarının rüçhan haklarını kısıtlayarak gideceği sermaye artırımında, 7 milyon YTL nominal değerli hissesini halka arz edecek.

Yüzde 50’si halka açık duruma gelecek Sağlam GYO, borsada işlem gören 12’nci gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

21.02.2007


 

Sigarada zam karmaşası

Sigarada, geçtiğimiz hafta sonunda maktu ÖTV’nin paket başına 1,2 YTL’den 1,4 YTL’ye çıkarılmasının ardından, sigara üreticilerinin zam yapmamasına karşın, bayilerde sigara fiyatlarında farklılaşma başladı.

Bazı bayilerin hafta sonu çıkan 0,2 YTL’lik ÖTV artışını direkt fiyatlara yansıttığı gözlenirken, bazılarının da ÖTV’deki yüzde 16,7’lik artışı baz alarak fiyat belirledikleri görülüyor. Vergi artışı özellikle 2,4 YTL’nin altında kalan sigaralarda maliyet artışına sebeb olacak. Bu fiyatın üzerindeki grupta da maliyet artışları ve sektördeki dengeler sebebiyle fiyat artışı yaşanacağı belirtiliyor.

/ ANKARA

21.02.2007


 

Corsa, AutoBest’i aldı

Opel Corsa, en önemli Avrupa otomotiv ödüllerinden biri olan AUTOBEST 2007’yi kazandı.

Opel Corsa adına ödülü önceki gün Budapeşte’de düzenlenen törene katılan Opel Genel Müdürü Hans Demant aldı. AUTOBEST 2007’nin seçimi, Doğu ve Orta Avrupa’daki 13 lider otomotiv gazetecisinden oluşan bir jüri tarafından gerçekleştirildi. Ödülü alan Hans Demant, “Corsa’nın bu büyüyen pazarlarda da iyi karşılanmasından dolayı özellikle memnunuz” dedi.

Ekonomi Servisi

21.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004