Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Konutlara mortgage zammı

İpotekli Konut Finansman Yasası’nın (Mortgage) yürürlüğe girmesiyle, yeni (sıfır) konutlarda yüzde 5, ikinci el konutlarda da yüzde 20’lere varan fiyat artışları gözleniyor. Yasaya göre, imarlı ve deprem güvenliği olan binaların kredilendirilecek olması ve yetersizlik sebebiyle imarlı arsa fiyatlarında da artış bekleniyor.

“DAR GELİRLİNİN YASASI DEĞİL”

Mortgage yasasının konut fiyatları üzerinde psikolojik bir etki oluşturduğunu belirten İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, bu etkiyle konut fiyatlarında 2-3 ay içinde yüzde 10-15 seviyelerde artış yaşanacağını kaydetti. İnan, yasasının eksikliklerinden dolayı bir cazibesinin bulunmadığını vurgulayarak, “Bu dönemde mortgage’ın da etkisiyle yukarı doğru bir fiyat hareketi yaşanacak. Bu hareketin 3-4 ay süreceğini tahmin ediyorum. Mortgage Yasası’nın daha kapsamlı olması, dar gelirliye yönelik bir yasa olması gerekiyordu. Orta ve dar gelirliler bu sistemden yararlanamadıktan sonra bunun adına mortgage denemez. Meclis’ten geçen yasa, zaten bankalar tarafından verilen konut kredilerinin kanunlaşmış halidir” şeklinde konuştu.

DEVLETİN MALİYETLERİ

AŞAĞI ÇEKMESİ GEREKİYOR

Mortgage Yasası’nın dar gelirlilere yönelik olarak revize edilmesi gerektiğinin altını çizen İnan, işgal edilmiş ya da işgal edilme riski olan, devlete ait arsaların da mortgage kapsamına alınması gerektiğini vurguladı. İnan, devletin bu tür arsaları devreye sokmasıyla ve vergi muafiyeti sağlamasıyla maliyetlerde önemli bir azalma olacağına dikkat çekerek, “Şu an 100 metrekare bir daire 130 bin YTL’nin altında satılamıyor. Bu 130 bin YTL içinde inşaat maliyeti 40 bin YTL, geriye kalan 90 bin YTL ise arsa, vergi, harç, arsanın kârı, müteahhidin kârı ve devletin payıdır. Buradaki maliyetleri aşağıya çekerseniz, 40 bin YTL maliyeti olan bir yapıyı 50-60 bin YTL’ye satabilirsiniz. Böylelikle de insanlar 20 yıl vadeyle konut alabilir hale gelebilirler” dedi.

/ İSTANBUL

13.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Konutlara mortgage zammı

  Yasa içimize sinmedi

  En mağdur tüketici Türkiye'de

  Küçük meblağlarda, temassız ödeme

  Katılım bankalarından 392 milyon YTL net kâr

  Çiftçi gübre alamadı, ürün az olacak

  Sıcak paranın faiz vurgunu devam ediyor

  Taşıtlara çipli takip

  Konya otomotivin merkezi oluyor

  Sıcak hava petrolü düşürdü

  TUSKON’dan, Pasifik’e ticaret köprüsü

  İşsizlik fonu, işsiz kalan işçinin hakkıdır


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004