Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

En mağdur tüketici Türkiye'de

Tüketici Hakları Derneği, “Tüketicilerin Acil Durum Raporu”nu açıkladı. Dernek Başkanı Turhan Çakar tarafından açıklanan raporda, tüketicilerin alım gücünün düştüğü buna karşılık dünyanın en pahalı elektrik ile doğalgazının kullanıldığı ve yüzde 70’den fazla olan vergi oranlarının dünyanın en yüksek ve haksız dolaylı vergileri olduğuna dikkat çekildi.

Raporda bankaların da tüketicileri mağdur ettiği ifade edildi. Derneğin 43 şubesinin çeşitli il ve ilçelerde yaptığı, inceleme, gözlem, araştırma ile gelen şikâyetlerin değerlendirilmesi sonucunda hazırlanan raporda yer alan sorunlar şöyle sıralandı:

*Uygulanan ekonomik politikalarla tüketicilerin alım gücü düşürülmüş ve tüketiciler yoksullaştırılmıştır. Yoksulluğun artışı ile birlikte sosyal patlamalar da giderek artmaktadır.

* Dünyanın en pahalı doğalgazı ülkemize ithal edilirken, doğalgazla ısınan tüketiciler dünyanın en pahalı ısınan tüketicileri konumuna düşürülmüştür.

* Ülkemiz, toplam vergi gelirleri içerisinde KDV, ÖTV gibi vergilerin oranının yüzde 70’den fazla olduğu, dünyanın en yüksek ve en haksız dolaylı vergisini ödeyen tüketicilerin yaşadığı bir ülke konumundadır. Gıda, su, elektrik, telefon, ulaşım, doğalgaz, kömür gibi yakıtlar ile akaryakıt gibi temel kamusal mal ve hizmetlerden alınan KDV yüzde 1’e düşürülmeli, ÖTV kaldırılmalıdır.

*Bankalar tüketicileri soymaktadır. Bankaların tüketici haklarına aykırı uygulamaları, yüksek faiz politikaları ve çeşitli bankacılık hizmetlerinden aldıkları yüksek miktardaki bedeller ya da alınmaması gerektiği halde, haksız yere aldıkları bedeller sebebiyle tüketiciler mağdur edilmekte ve zarara uğratılmaktadır.

* Aldatıcı ve yanıltıcı reklâmlar çocuklarımızı ve gençlerimizi hem yanlış tüketime yönlendirmekte hem de sağlık ve güvenliklerinin risk ve tehlikeye girmesine sebep olmaktadır.

* Bölgeler arası dengesizlikler ile gelir dağılımı dengesizliği artmıştır.

* Yanlış enerji politikalarıyla tüketiciler dünyanın en pahalı elektriğini kullanmak durumunda bırakılmıştır.

*Sağlıksız ve güvensiz ürünler ve hizmetler sebebiyle tüketiciler risk ve tehlike altındadır.

* Elektrik kesintileri, düşük ve yüksek voltaj sebebiyle tüketiciler can güvenliği yönünden tehlikeye düşürülmekte ve ekonomik olarak büyük zararlara uğratılmaktadır.

* Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, ilgili ve yetkili kamu kuruluşlarının sorumluluklarını ve yetkilerini yeterince kullanmaması, firmaların hak düşürücü tavırları ve olumsuz yargı kararları sebebiyle, yeterince uygulanmamaktadır.

Kemal BENEK / ANKARA

13.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Konutlara mortgage zammı

  Yasa içimize sinmedi

  En mağdur tüketici Türkiye'de

  Küçük meblağlarda, temassız ödeme

  Katılım bankalarından 392 milyon YTL net kâr

  Çiftçi gübre alamadı, ürün az olacak

  Sıcak paranın faiz vurgunu devam ediyor

  Taşıtlara çipli takip

  Konya otomotivin merkezi oluyor

  Sıcak hava petrolü düşürdü

  TUSKON’dan, Pasifik’e ticaret köprüsü

  İşsizlik fonu, işsiz kalan işçinin hakkıdır


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004