Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ya tamam, ya devam

The Economist dergisi, bu haftaki kapak konusunu, 50’nci yaşını kutlayan AB’ye ayırdı. Güney Kıbrıs’a limanlarını açmaması sebebiyle Türkiye’yle sekiz başlıkta müzakerelerin dondurulduğunu hatırlatan dergi, Hırvatistan’ın da birliğe katılmasının ardından Türkiye’nin önünde iki tercih kalacağını yazdı. Dergiye göre ‘’Türkiye ya reformlara kaldığı yerden devam edecek, müzakereleri gelecek 10 yıl içinde tam üyelik hedefiyle rotasına yerleştirecek ya da yolunu Avrupa’dan tamamen başka yöne çevirecek.’’

İngiltere’de yayımlanan haftalık siyaset ve ekonomi dergisi The Economist, “Avrupa ile en büyük ve önemli komşusu Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasının sonucunun bir felaket olacağını” yazdı.

Gazetenin, AB’nin kuruluşunun 50. yıl dönümü nedeniyle hazırladığı geniş analizinde Türkiye-AB ilişkileri de değerlendirildi. Analizde, “Türkiye’nin Avrupa kulübüne ilk adaylık başvurusu yapan ülkeler arasında bulunduğu” hatırlatılarak, “Ankara’nın 1963 yılında üyeliğe uygun bulunduğu, ancak 1990’larda doğu Avrupalıların Türkiye’yi geçerek, Birliğe üye olmayı başardıkları” belirtildi.

“AB’nin bu gecikmeye gerekçe olarak Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmesinin beklendiğini gösterdiği” ifade edilen yazıda, “AK Parti iktidarının göreve gelmesinden bu yana geçmişteki laik iktidarlardan daha büyük bir reformcu olduğunu ortaya koyduğu ve pek çok reformun gerçekleştirildiği” kaydedildi.

“Ancak buna rağmen AB-Türkiye ilişkilerinde maalesef pek çok şeyin yokuş aşağı gitmekte olduğu” belirtilen yazıda, “buna neden olan unsurların başında reformlardaki yavaşlamanın geldiği” görüşü savunuldu. “Kıbrıs Rum tarafı ile liman ve havaalanlarının kullanımı konusundaki tartışmalara” da işaret edilen yazıda, “sonuçta müzakere sürecinde 8 başlığın dondurulmasının söz konusu olduğu, ancak AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in sürece dair karamsarlık içinde olmadığı, pek yakında yeni bir başlıkta müzakerelere başlanacağını söylediği” belirtildi.

AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn’nin yaşanan olumsuzlukları bir tren kazası olarak görmediğini aktaran The Economist, ilişkilerde kopma olması halinde Türkiye’nin AB rotasını tamamen değiştireceği bunun ise Avrupa’nın bir Hristiyan klübu olduğu yönündeki iddiaları güçlendireceğini vurguluyor. Türkiye’nin 10 yıl içinde müzakereleri bitirebilme gibi bir seçenekle de karşı karşıya olduğununu yazan Economist, ancak mevcut ilişkilerin olumlu bir seyirde olmadığına, üyelik sürecinde olumsuz bir sonucun Kıbrıs çözümsüzlüğünü pekiştireceğini, AB içindeki Müslüman nufusu da yabancılaştıracağına dikkat çekiyor.

“Türkiye’nin bazı üye ülkelerce ortaya konulan imtiyazlı ortaklık ve benzeri önerileri şiddetle reddettiğini de” yazan Economist, “AB’yi Birlik ile en büyük ve önemli komşusu arasındaki ilişkilerin bozulmasının sonucunun felaket olacağı” konusunda uyardı.

/ LONDRA

17.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sosyal dokuda tahribat var

  Ya tamam, ya devam

  Sağda birliğin adresi DYP

  Filistinli tutuklu vekiller için Meclis devrede

  ‘Ah’larımızı duyan yok

  Bakan Pepe: Mahkeme kararlarına uyarız

  Andıça uluslar arası tepki

  AKP’den Baykal'a "bunalım" teşhisi

  Royal: AB’nin Türkiye’yi reddetmesi hata olur

  Aydın: Anketten haberim yoktu

  Ağar: Türkiye'nin gücü Ortadoğu’nun istikrarın teminatı

  En sıcak kış

  Şehitlere saygı yürüyüşü

  Çanakkale Savaşları çok önceden planlanmış

  Ayakkabı dâvâsı AİHM’e gidecek

  Depreme karşı eğlenceli eğitim

  ‘Diyanet, Cumhuriyet projesi’

  İlâçta dağıtım ağı tartışması

  Soluduğumuz hava internette

  Validen sel uyarısı

  35 milyon kişi sayıldı

  KKTC Dışişleri Bakanı Avcı: AB sözünü tutsun

  Cuma Bozgeyik AKP’den ihraç edildi

  Ankara’da her yıl 4 bin rögar kapağı çalınıyor

  80’lik dedenin çalışma azmi

  Asistanlığı bitiren gidiyor

  Pardus 2007.1 Felis chaus çıktı

  5 ilde 298 köy yolu kapalı

  Otomobil egzoslarından robot yaptı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004