Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Alevîliği Risâle-i Nur’dan öğrendim

Risâle-i Nur Enstitüsü Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “Risâle-i Nur Işığında Alevî-Sünnî kardeşliği” konulu seminerde konuşan Prof. Dr. Mustafa Kılınç, Aleviliğin yanlış gösterildiğini, asıl Aleviliğin Peygamberimizin (asm) sünnetine uymak olduğunu söyledi.

Kendisinin Alevî kökenli olduğunu ancak Alevîliği Risâle-i Nur’ları okuduktan sonra öğrendiğini ifade eden Kılınç seminerde şunları söyledi:

“Alevîlik, Sünnîlik gibi kavramlar alt kimliktir. Üst kimlik Müslümanlıktır. Eğer bir kişi ben Alevîyim diyorsa Hz. Ali’ye benzemek zorundadır, ehl-i sünnet olmak mecburiyetindedir. Alevîlikte ölçü Hz. Ali’dir. Onun da üstadı, mürşid-i küll olan Hz. Muhammed’dir. Madem ölçü odur (asm), o zaman ona (asm) benzemek gerekir.

“Sünnetin kaynağı Hz. Muhammed’dir (asm). O Kur’ân’ı en iyi tefsir edendir. Hz Peygamber olmadan Kur’ân’ın anlaşılması mümkün değildir. Peygamberimiz hadis-i şerifinde ‘Size iki şey bırakıyorum: Biri, kitabullah; diğeri Ehl-i Beyt’ buyurmaktadır. Bediüzzaman da bunun üzerinde duruyor.

“Alevîliği yanlış gösterenlere kızıyorum. Alevîliği dinsizliğe âlet edenler var. Bunlar kendi ideolojilerine taraftar bulmak için Alevîliği kullanmaktadır. Medya da, Alevîliği hep menfî gösterenleri ekrana çıkarıyor.

“Şimdi Müslüman deyince akıllara Usame bin Ladin, Hizbullah örnekleri geliyor. Halbuki bunların tarzı İslâmiyetle uyuşmaz. Müslümanlık deyince akıllara Hz. Peygamber (asm), dört halife, sahabeler gelmeli. Hz. Ali savaş sırasında yere yatırdığı düşmanına tam kılıcı batıracakken yüzüne tükürülmesi sebebiyle vazgeçer. Nefsinin karıştığını söyler. Ladin ve Hizbullah’ın yaptığı Hz. Ali’nin hareketine ne kadar uyuyor?

“Alevîlikle ilgili en güzel tesbitler Bediüzzaman’a aittir. Her şeyin ifrat ve tefritinin iyi olmadığını, istikametin orta yol olduğunu, Ehl-i Sünnet ve Cemaatin onu tercih ettiğini ifade eder. Ehl-i Sünnet ve Cemaat perdesi altına Vehhâbîlik ve Haricîlik fikrinin kısmen girdiğine işaret eden Bediüzzaman, siyaset meftunları ve bir kısım mülhidlerin Hazret-i Ali’yi (r.a.) tenkit ettiğini bu yüzden Alevîlerin Ehl-i Sünnete karşı küstüğünü ifade eder.

“Bediüzzaman, Ehl-i Sünnetin, Alevîlerden fazla Hazret-i Ali’nin taraftarı olduğunu, bütün hutbelerde, duâlarda Hazret-i Ali’ye duâ ettiklerini ve Şâh-ı Velâyet bildiklerini hatırlatır.”

Cemil YÜZER / ANKARA

18.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Alevîliği Risâle-i Nur’dan öğrendim

  TAHKİKÎ İMAN EKSİK

  Lütfi Kırdar’da buluşalım

  Bizim Radyo’dan canlı yayın

  Afyon’da muhabbet rüzgârı

  Özgürlük için 100. hafta

  4 yılda 235 bin konut yapıldı

  İmarzedeye örnek dâvâ

  Susuzluk tehlikesi kapıda

  Köksal: Polis elindeki imkânlara göre başarılı

  İstanbul da ‘Savaşa Hayır’ dedi

  Vali Okutan, görevine başladı

  Tunceli’de 2 DTP’li tutuklandı

  Öğrenciler interneti sohbet ve oyun için kullanıyor

  Elazığ ‘okuyor’ kampanyası

  MEB öğretmen alacak

  Öğretmenler kültürlü, mühendisler yetenekli


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004