Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Özgürlük için 100. hafta

Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu tarafından yapılan “Başörtüsüne Özgürlük” eyleminde 100. hafta geride kaldı. Türkiye’de yaşanan başörtüsü yasaklarının sona ermesi için başlatılan eylemin 100’cüsü dün İzmit’te yapıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önündeki İnsan Hakları Parkı’nda yapılan eyleme Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Av. Mustafa Ercan ile Sakarya Başörtüsü Platformu’ndan Ömer Sevim ve Hüseyin Bozkurt katıldı. “Direniş 100 yaşında”, “Baş benim örtü de”, “Kamusal alan lastiği nereye uzatılsa uzanır” şekilde pankatların açıldığı eylemde, “Direniş adalet özgürlük”, “Başörtüye uzanan eller kırılsın” şeklinde sloganlar da atıldı. Ayrıca seçimlerden önce başörtüsü sorununu çözeceğini vadeden hükümet ve yasağın devam etmesini isteyen yasakçı zihniyeti eleştiren bir tiyatral gösteri de yapıldı.

Mazlumder Kocaeli Şube Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, yaptığı konuşmada eylemin yapıldığı 100 haftalık sürede başörtü yasaklarında artış yaşandığına dikkat çekti. Danıştay başörtüsü yasağını sokağa da taşıyan kararlarını hatırlatan Gergerlioğlu, “100 hafta önce bu eyleme başlamamızın ne kadar haklı bir adım olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu dönemde başörtülü bayanlar toplantılardan çıkarıldı, üniversitelerde yine başörtüsü yasakları devam etti” dedi.

100 hafta önce başörtüsü eylemlerinin başlamasıyla birlikte Sakarya, Ankara, Van ve Akyazı’da da başörtüsü eylemlerinin başladığını hatırlatan Gergerlioğlu, Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu’nun başlattığı başörtüsü eylemlerinin bu anlamda amacına ulaştığını kaydetti. Sorun çözülünceye kadar da eylemlerinin devam edeceğini ifade eden Gergerlioğlu, bıkıp usanmadan 100 hafta boyunca eylemlere destek veren herkese teşekkür etti.

ERCAN: HUKUKSUZLUK DEVAM EDİYOR

Türkiye’de hukuksuzluğun devam ettiğinin altını çizen Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Av. Mustafa Ercan da, “Keşke sorunlar çözülse de bu platformlarda kardeşlik ve dostluğu konuşsak” dedi.

Platform adına basın açıklaması yapan Mazlumder Kocaeli Şube Başkanı Yardımcısı Nigar Gümrükçüoğlu geçen 100 haftalık süre içerisinde başörtüsü sorununu değişik açılardan ele aldıklarını vurguladı. Başörtüsü yasağının siyaseten istismar edildiğine dikkat çeken Gümrükçüoğlu şunları söyledi: “Laiklik kavramının istismarıyla dinin ve vicdanın yaşam alanlarından soyutlanmasını devlet eliyle yapan bu zihniyet on yıllarlardır halk üzerindeki baskı ve dayatmasını sürdürmektedir. Dini sosyal hayatta Laiklik için tehdit gören anlayış diyaneti bile gözetim altında tutmuştur. Türkiye de başörtüsü yasağını da ötekinin berikinin yasağını da üreten tek tip yaşam ve düşünce dayatmaya çalışan faşizan bir yaklaşım sorunu vardır. Bu hukuksuzluk çığırından çıkmış insanın varlığını hedef alır hale gelmiştir. Bu yasakla insanlar işinden aşından ekmeğinden olmuş ve bu uğurda bedel ödemişlerdir.”

HAK TALEBİNE BASKI DEVAM EDİYOR

Sakarya Başörtüsü Platformu’nun 79. eyleminde, başörtüsü yasağı protesto edildi. Platform adına Özgür-Der üyesi Ali Arıcı tarafından okunan basın açıklamasında, iktidarlarını korumak isteyen egemenlerin, oluşturmaya çalıştıkları darbe ortamıyla halkın hak ve taleplerini baskı altına almaya çalıştıkları ama tüm bu baskılara karşı, Kocaeli’nden başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılan onurlu bir direnişi hakim kılma mücadelesinin de devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, “İLKAV’a gelince aslan kesilenler söz konusu Şener Eruygur, Özden Örnek, Kemal Yavuz olunca kaçacak delik arıyorlar. Bizzat Başbakan tarafından başlatılan ‘derin devlet’ tartışmaları Başbakanı da içine alacak şekilde bir girdaba dönüştürülüp yok sayılıyor. Yeni Asya Gazetesi yazı İşleri Müdürü Faruk Çazır askerle irtibatlı bir yazı yazdığı için mahkum ediliyor” denildi Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu’nun 58. eyleminde yapılan açıklamada ise Çanakkale Savaşı, Filistin, Irak işgali, Halepçe Katliamı, 12 Mart Muhtırası sorununa değinildi. Mart ayının bu haftasında toplanan bu önemli yıl dönümleri, inanç özgürlüğü adına ve bu mazlum coğrafyada yaşanan zulümlerin sadece bir demeti olduğ belirtilen açıklamada, Türkiye’deki başörtüsü sorununun, Halepçe’den, Çanakkale Savaşından, Filistin’den, Irak İşgali’nden bağımsız düşünelemeyeceği belirtildi.

/ KOCAELİ

18.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Alevîliği Risâle-i Nur’dan öğrendim

  TAHKİKÎ İMAN EKSİK

  Lütfi Kırdar’da buluşalım

  Bizim Radyo’dan canlı yayın

  Afyon’da muhabbet rüzgârı

  Özgürlük için 100. hafta

  4 yılda 235 bin konut yapıldı

  İmarzedeye örnek dâvâ

  Susuzluk tehlikesi kapıda

  Köksal: Polis elindeki imkânlara göre başarılı

  İstanbul da ‘Savaşa Hayır’ dedi

  Vali Okutan, görevine başladı

  Tunceli’de 2 DTP’li tutuklandı

  Öğrenciler interneti sohbet ve oyun için kullanıyor

  Elazığ ‘okuyor’ kampanyası

  MEB öğretmen alacak

  Öğretmenler kültürlü, mühendisler yetenekli


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004