Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İşçi, patronundan daha çok vergi ödüyor

Küçük esnaf ve san'atkârın ayda ortalama 18 YTL vergi ödediği ülkede, bu rakam işçi ve memurlar için 175 YTL, beyannameli vergi mükellefleri arasında yer alan mobilyacılar için 68 YTL, lokantacılar için 63 YTL, deterjan ürünlerinin ticaretini yapanlar için de 51,5 YTL olarak belirlendi.

Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, çeşitli meslek gruplarının geçen yıl ödediği ortalama vergi rakamlarına yönelik bir araştırma yaptı. Edinilen bilgiye göre, söz konusu araştırma, ülkede gelir vergisinde yaşanan adaletsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, basit usulde vergilendirilen yaklaşık 800 bin esnaf ve san'atkâr, 2004 yılında ayda ortalama 7,5 YTL, 2005 yılında da 13 YTL gelir vergisi ödedi. Bu rakam, 2006 yılında 18 YTL’ye yükseldi.

Bu dönemde asgari ücretlilerin aylık vergisi ise 68,5 YTL oldu. Aylık ortalama vergi, sayıları 7,5 ile 8 milyon arasında bulunan işçi ve memurların tümü için de 175 YTL olarak hesaplandı. İşçi ve memurların 2005 yılındaki aylık ortalama vergisi ise 164,5 YTL düzeyinde gerçekleşti. Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü araştırmasında kayıt dışı çalışan ücretli ve yevmiyelilerin durumu da irdelendi.

Araştırmaya göre, daha çok tarım işçileri ile inşaatlarda mevsimlik çalışanların oluşturduğu bu grupta 3,9 milyon dolayında kişi istihdam ediliyor. Bunların 365 gün çalışmaları durumunda devlete 3,5-4 milyar YTL tutarında vergi ödenmesi gerekiyor. Ancak, kayıt dışı çalışan ücretli ve yevmiyeli işçilerin yılın ancak yarısında çalıştığı dikkate alındığında bu rakam 1,7 ile 2 milyar YTL düzeyine iniyor. Genel Müdürlük de kayıt dışı ücretli ve yevmiyelilerden devletin yaklaşık 2 milyar YTL vergi kaybı bulunduğunu tahmin ediyor.

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığının beyannameli gelir vergisi mükelleflerinin ortalama vergi rakamları, işçi ve memurların, patronlarından çok daha fazla vergi ödediğini ortaya koyuyor. 2006 yılı Mart ayında verilen beyannameler sonrası tahakkuk eden ve yıl içinde ödenen gelir vergisi rakamlarına göre müteahhitler ayda ortalama 319 YTL, elektrikli ev aleti imalatçıları 188 YTL, kuyumcular 132 YTL, fırıncılar 109 YTL, seyahat ve turizm işletmeleri 76 YTL, mobilyacılar 68 YTL, lokantacılar 63 YTL, deterjan sanayi ürünlerinin ticaretini yapanlar da 51,5 YTL vergi ödedi.

Bütün beyannameli gelir vergisi mükelleflerinin aylık ortalama gelir vergisi de 184 YTL’de kaldı.

/ ANKARA

19.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faizsiz kredi küçük esnafı ihracatçı yaptı

  ATO: Çalışabilir nüfus arttı

  İşçi, patronundan daha çok vergi ödüyor

  e-Devletin gündemi, internet güvenliği

  Meclisin gündemi yoğun


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004